– EU-domstolen gjør sosial dumping lovlig
Både i Sverige og Tyskland gjør de kontroversielle EU-dommene arbeidstakere mer utsatt for sosial dumping, både formelt og i praksis.
eline.lonna@lomedia.no
Det var på et seminar i regi av Nei til EU i Oslo at tyske og svenske erfaringer i kjølvannet av Vaxholm- og Rüffertdommene ble diskutert. – Etter Vaxholm-nederlaget i domstolen har vi en veldig usikker rettslig situasjon i Sverige. Per i dag er det lovlig å betale litauisk tariff i Sverige, og skulle noen aksjonere mot det i form av boikott ville de trolig bli felt umiddelbart i arbeidsdomstolen, fortalte journalist Gösta Torstensson.
Sjokkbølger
Tyske Heinz Werner Schuster fra Düsseldorf i industritunge Ruhr, leder for det sosialdemokratiske partiets lokale fagligpolitiske arbeid, fortalte om dramatiske konsekvenser av Rüffertdommen, men også Viking Line og Vaxhom. – Det er nå slått fast at meningsfrihet og forsamlingsfrihet bare er tillatt innen rammen av de fire friheter, med andre ord er demokratiet underlagt disse frihetene, sa Schuster med henblikk til Viking Line-dommen. Konsekvensene av at EU-domstolen slo fast at det var i strid med EUs prinsipp om fritt å tilby tjenester å kreve at lokal tariff ble fulgt, er ifølge Schuster at det gamle prinsippet om lik lønn for likt arbeid ødelegges. – Vi ser også at mange arbeidsgivere, særlig i østlige deler av landet, sier opp tariffavtaler. En rekke delstater som hadde lovfestet krav om at tariffavtaler skal respekteres, har fjernet dette nå, fortalte Schuster. Han påpekte også at domstolens overprøving av tysk rett på det arbeidsrettslige området i siste instans betyr at selve grunnloven er satt ut av spill. – Men disse dommene er ikke resultat av enkelte forvirrede dommere. De er en presis tolkning av EU-traktaten, og har sendt sjokkbølger gjennom fagbevegelsen. Derfor er det interessant å merke seg av Riksdagen vedtok å ratifisere Lisboa-traktaten samme dag som Michael Sommer (leder for tysk LO) hadde satt som startdato for kampanje mot Rüffert-dommen.
Vaxholm og Lisboa
Svenske Gösta Torstensson fortalte at debatten på den nylig avsluttede LO-kongressen endte opp med at LO ikke stiller noen krav om svenske unntak i forbindelse med ratifiseringen av Lisboa-traktaten. – Det hører med til historien at en samlet jaside før folkeavstemningen i 1994 lovet at arbeidsretten ikke ville omfattes av EUs overhøyhet. I dag venter regjeringen på en utredning om hvilke endringer som må gjøres i svensk lov for å bevare vår modell. Men jeg synes ikke vi skal endre på svensk lov. Debatten bør heller handle om hvordan vi kan få varige, juridisk bindende unntak fra traktaten, slik Danmark fikk da de til slutt godtok Maastricht-traktaten, sa Torstensson. Han tilbakeviste LO-ledelsens argument om at Lisboa-traktaten innholder en framtidig beskyttelse mot Vaxholm-liknende dommer. – Det er ikke sant. Tvert imot gir traktaten domstolen formell rett til å overprøve nasjonale rettsinstanser på konfliktrett og arbeidsrett generelt. Ja visst erkjente domstolen at konfliktretten er «en grunnleggende rettighet», men den skal veies opp mot andre rettigheter. Hvilke hensyn som veier tyngst er klart å se i Vaxholm-dommen. Å si ja til Lisboa er å si ja til Vaxholm, sa Torstensson.
Et ekstra NHO
– Debatten om EU-dommene er ikke bare et spørsmål om sosial dumping, men et spørsmål om hvilket terreng fagbevegelsen opererer i. I ulik grad i ulike land foregår det en liberalistisk offensiv. Det er i dette perspektivet vi må se de aktuelle EU-dommene, sa Roy Pedersen fra Oslo bygningsarbeiderforening. Han pekte på at det i EU tilsynelatende er tverrpolitisk enighet om liberalisering, gjennom stabilitetspakten og traktatsprosessene. – For oss fungerer domstolen som en ekstra høyreregjering og et ekstra NHO, sa Pedersen. Han mener arbeidets verdi konsekvent devalueres, og at det per i dag mangler politiske partier som taler arbeidernes sak. Pedersen sier at hans forening har kommet til at allmenngjøringsordningen trolig overlever Vaxholm, men at situasjonen også der er potensielt dramatisk. – Ordningen er under press på grunn av utviklingen i EU og NHOs stevning av hele allmenngjøringsinstituttet til ESA (EØS-avtalens overvåkingsorgan). Pedersen ville imidlertid advare mot å åpne opp for endring av utstasjoneringsdirektivet i EU, som fastsetter en del minstestandarder for utstasjonerte arbeidere. – Den politiske sammensetningen av EU-parlamentet og Kommisjonen er slik at vi kan ende opp med noe enda verre. Det vil bli som å be Frp revidere arbeidsmiljøloven.
Vaxholm: Svensk fagbevegelse krevde svensk tariffavtale for arbeid et latvisk firma utførte i Sverige. Firmaet ville bare betale latvisk tariff. EU-domstolen har bestemt at det var ulovlig å gå til blokade for å kjempe fram svensk tariffavtale.
Viking Line: Finske sjøfolk brukte faglige kampmidler for å hindre utflagging av fergen de arbeidet på. Domstolen kom til at bruk av eller trusler om arbeidskamp er til hinder for den traktatsfestede frie etaleringsretten, men at det med en del restriksjoner kan tillates dersom alt annet er utprøvd.
Rüffert: Den tyske delstaten Niedersachsen krevde at lokal tariffavtale skulle gjelde for polske arbeidere som bygget et fengsel. Domstolen mener dette strider mot friheten til å tilby tjenester, og at det var lovlig å betale arbeiderne 46 prosent av den lokale tariffavtalen.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes
Permitteringsordningen forlenges til 1. juli
2020 bød på en svært beskjeden reallønnsvekst for gjenomsnittet av oss.
colourbox.com