JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøff jobb-hverdag

Norske arbeidstakere trives stort sett på jobben, samtidig som mange opplever at jobben krever for mye av dem. Det viser en ny, stor HMS-undersøkelse fra Fafo.

eline.lonna@lomedia.no

37 prosent av norske arbeidstakere er ofte eller alltid utslitt etter en dag på jobben, og nesten like mange mangler overskudd til å leve et sosialt liv slik de egentlig ønsker. Det er et av funnene Fafo har gjort i en omfattende undersøkelse av HMS-tilstanden i norsk arbeidsliv. LO er oppdragsgiver for undersøkelsen. Forskerne Mona Bråten, Rolf K. Andersen og Jørgen Svalund har funnet mange positive trekk i utviklingen på arbeidsmarkedet, for eksempel at så mange som 86 prosent trives godt på den jobben de har – en oppgang fra 75 prosent ved forrige store undersøkelse i 2001.

Les hele Fafo-rapporten HMS 2007 her.

Syke av stress

Arbeidsmengde, tidspress og stress knyttet til å gjøre feil på jobben oppleves imidlertid som problematisk av mange arbeidstakere, særlig blant kvinner i offentlig sektor. Av hele arbeidsstokken har 17 prosent hatt sykefravær det siste året som følge av stress. Fafo-undersøkelsen viser at arbeidslivet er blitt mer fleksibelt, på godt og vondt. Flere får flekse på arbeidstiden, og flere har en ytelsesbasert del av lønna. Det er også en dobling i antall med hjemmekontor, til 28 prosent. Men i tillegg til hjemmekontor er det også blitt mer vanlig at arbeidstakere jobber mens de egentlig har fri, for eksempel foran pc’n hjemme. Forskerne sette merkelappen «det grenseløse» arbeidslivet på en tilstand der skillene mellom arbeid, hjem og fritid viskes ut. Og selv om flere har mer fleksibilitet, er det færre som er fornøyde med dette. Det er også så mange som en av tre i undersøkelsen som ønsker seg mer innflytelse over egen jobbhverdag, disponering av tid og valg av arbeidsoppgaver.

Utsatt for vold Et viktig endringstrekk i arbeidslivet er at stadig flere arbeidstakere kommer i kontakt med kunder eller brukere i jobben – dette gjelder hele 82 prosent. Mye av den volden og trakasseringen som foregår i arbeidslivet skjer i møtet med nettopp kunden eller brukeren. Så mange som 12 prosent av de som har slik kontakt opplever trakassering, mens 6 prosent er utsatt for vold eller trusler om vold.

Godt miljø

Fafos undersøkelse viser at det fysiske arbeidsmiljøet utvikler seg i positiv retning, for eksempel er det færre som løfter tungt og færre som utsettes for støy. Forskerne mener likevel det er grunn til å bekymre seg over at unge arbeidstakere, og da særlig menn, er mest utsatt for fysiske belastninger på jobb. Man kan spørre seg om dette kan få konsekvenser for den videre arbeidslivskarrieren og holdningen til arbeid, mener de. Også på den psykososiale siden er det store bildet positivt, når tre av fire svarer at deres arbeidsplass er preget av godt samhold, at arbeidskameratene stiller opp, at det er en åpen og tillitsfull atmosfære for å ta opp problemer og at det er forståelse for at man kan ha en god dag.

Annonse
Annonse