JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hver femte bryter AML

LOs Sommerpatrulje har avdekket at hver femte bedrift bryter arbeidsmiljøloven. Sommerpatruljene har avdekket 997 brudd på de oppbesøkte 4 588 bedriftene. Grådighet blant arbeidsgiverne må ta skylda, mener LO.

LOs Sommerpatrulje har avsluttet den 23. sesongen med oppsøkende virksomhet for å undersøke arbeids- og lønnsvilkår for ungdom med sommerjobb. Sammenliknet med foregående år har antall brudd økt kraftig. Sommerpatruljen har avdekket ca 10 prosent flere brudd i år sammenlignet med fjoråret. Av de bruddene som går igjen, er det manglende arbeidskontrakter, at arbeidsgiver ikke utbetaler overtidstillegg, ulovlig arbeid blant barn og unge samt ulovlig trekk i lønn. I mange tilfeller kan en snakke om sosial dumping, altså grov utnyttelse av ungdom.

Meldes til Arbeidstilsynet

Etter at resultatene fra 18 av landets 19 fylker er talt opp, viser statistikken at årets sommerpatrulje har avdekket brudd på arbeidsmiljøloven på over 20 prosent av de oppsøkte bedriftene. Snaue 200 saker er meldt eller vurderes meldt til Arbeidstilsynet, de fleste på grunn av brudd arbeidsmiljølovens bestemmelser. – Den groveste er at en butikkeier i Finnmark overlot ansvaret for virksomheten til en 13-åring, mens han selv dro på ferie, opplyser ungdomsrådgiver i LO, Hege Nilsen Ahlquist til Fri Fagbevegelse. Finnmark bidrar sterkt til å heve statistikken over brudd på arbeidsmiljøloven. Av de totalt 612 bedriftene som ikke hadde arbeidskontrakt eller mangelfull kontrakt, befinner 75 seg i dette fylket. Det topper også statistikken over brudd på arbeidsmiljøloven, som allerede er meldt eller vil bli meldt til Arbeidstilsynet med 57 av totalt 203 for hele landet. Bedrifter i vårt nordligste fylke har fått anmerkninger også for at feriepenger ikke er utbetalt, at svart arbeid forekommer, at lønnsslipp ikke forekommer og at tariffbestemmelsene ikke er fulgt.

Søte bær, sur lønn

– Andre grove brudd er at jordbærselgere som vi finner langts veiene, får 400 kroner dagen for 10 timers økter. Ikke bare er betalingen langt under det de skal ha, men de får verken overtidsbetaling, som de skal ha hvis de arbeider over 40 timers uke, eller feriepenger. Når arbeidstakere tjener langt under tariff, anser vi det som sosial dumping, sier Hege Nilsen Ahlquist og fortsetter: – Det er høyst oppsiktsvekkende og veldig trist at såpass mange arbeidsgivere ikke velger å følge arbeidslivets lover og regler. Vi mener dette er et resultat av en grådighetskultur som preger store deler av norsk næringsliv. – Hvordan blir sommerpatruljene mottatt når de melder sin ankomst? – De blir godt mottatt av arbeidstakerne, og mange forhold blir faktisk ryddet opp på stedet. Vårt inntrykk er at heller ikke arbeidsgiverne har en negativ innstilling til vårt besøk. Mange vil så gjerne vise at hos dem er alt såre vel, noe det ikke alltid er ved nærmere undersøkelser.

Følges opp år for år

– Oppsøkes de samme bedriftene år etter år? – Vi følger opp tidligere besøkte bedrifter, og vi besøker så vel uorganiserte som organiserte bedrifter. Ingen eller mangelfull arbeidskontrakt er en gjenganger. Dette er avdekket i hele 612 tilfeller. Arbeidskontrakt er viktig for å unngå misforståelser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker da den skal fortelle hva slags arbeid som skal utføres, hvor lenge arbeidsforholdet skal vare og lønnsbetingelsene. – Har du ingen gladnyhet midt i elendigheten? – Sommerpatruljen bidro til at tariffavtale ble tegnet. Det skjer ikke så ofte, svarer Hege Nilsen Ahlquist.

Annonse
Annonse