Den brysomme mobilen
Ungjenta planla rømninger, slåsskamper, prostitusjon og dopkjøp via mobilen. De ansatte på barneverninstitusjonen hadde ikke lovhjemmel til å ta fra henne mobilen.
vibeke.liane@lomedia.no
Nå krever miljøterapeut Anna Kathrine Eltvik fra Bergen en lovendring. Selv om eksempelet er hentet fra en annen institusjon enn den hun jobber på, vet hun om tilfeller hvor ungdom på barneverninstitusjoner har planlagt grove kriminelle handlinger via mobilen.
Vil ha lovendring
Hun vil at loven skal endres slik at åpne institusjonene kan ha regler som gir adgang til å kreve at ungdommene leverer inn mobilene ved sengetid.
- Meningsmotstanderne mine sier at mobilen er en del av hverdagen, og at ungdommene også bruker mobilene til å skrive dagbok. Men da kan de skrive ned tankene sine i en gammeldags dagbok. Når vi må vi gjennom prosedyrer med å sende tvangsvedtak til Fylkesmannen for å ta fra en ungdom telefonen, blir det huskestue, sier Eltvik.
Krevende prosedyre
Forskriftene til barnevernloven sier at ungdom som er i frivillig plassering i en langtidsinstitusjon fritt skal kunne benytte telefon under institusjonsoppholdet. Institusjonen kan likevel fastsette telefontider og regler for bruk. Telefonbruk utenfor de fastsatte telefontidene kan ikke nektes dersom det vil være urimelig overfor beboeren.
Institusjoner som har beboere som er tvangsplassert kan nekte ungdommene å ha telefonkontakt eller lignende for en kort periode, dersom det er nødvendig av hensyn til behandlingsopplegget. Slik kontakt kan ikke nektes dersom det vil være urimelig overfor beboeren i det enkelte tilfellet.
Vedtak om å nekte beboeren å ha telefonkontakt eller liknende skal protokollføres og begrunnes, og forelegges tilsynsmyndighet.
- Jeg har flere eksempler på ungdommer som er utslitte etter å ha tastet med vennene hele natten. Loven og forskriftene omhandler langt mer enn mobilbruk. Blant annet kan ikke de som har morgenvakten dra dyna av en ungdom som ikke orker å stå opp om morgenen, hvis ikke det er avtalt på forhånd. Dersom man gjør det er det regnet som tvang, sier Eltvik.
I skyggen av gamle synder
Hun tror morgendagens barnevernskandaler kommer til å handle om den institusjonaliserte likegyldigheten.
– Vi kan få rettssaker hvor tidligere barnevernsbarn krever erstatning fordi de ikke fikk den skolegangen de har krav på, fordi de ikke ble tvunget til å stå opp om morgenen.
Eltvik mener den juridiske pendelen har sving over til en ytterlighet med krav om ungdommens medbestemmelse og samtykke i hverdagslige grensesettinger, etter avsløringene av overgrepene på barnevernsinstitusjonene i 1950- og 1960-årene
- Det eneste virkemiddelet vi har er å få ungdommen til å forstå at det er til deres eget beste. Men når sinnet, fortvilelsen og hormonene bruser, er det vanskelig å nå gjennom med argumenter. Slik lovverket er i dag, blir det som i vanlige hjem oppfattes som grensesetting kategorisert som tvang. Vi må skrive tvangsrapport til Fylkesmannen. Ofte blir ungdommen rasende for de har blitt informert om at det er tvang å ta fra dem mobilen eller dra av dem dyna om morgenen. Regelverket og forskriftene gjør det vanskelig for ansatte å sette grenser i praksis. Vi er fratatt muligheten til å hjelpe ungdommen, og de kan ende opp med å ta forferdelig dårlige valg, sier Eltvik.
Hun får følge av psykolog Fredrik Lange-Nielsen, som er enhetsleder ved barne-, ungdoms- og familieetaten region sør. I siste utgave av Fontene skriver han ”Det kan virke som om dagens barnevernsmyndigheter i sin iver etter å rette opp gårsdagens skandaler er kommet i skade for å fjerne, ikke bare de ansattes misbruk, men også deres makt.”
Mobil-uro
Eltvik har lærerbakgrunn fra grunnskolen og har arbeidet som nattevakt på en akuttinstitusjon i Bergen i nærmere seks år. Institusjonen har plass til seks ungdommer i alderen 13 til 18 år. På grunn av krisa i barnevernet har de ofte syv ungdommer boende. Institusjonen er en akuttinstitusjon med frivillig plassering. Intensjonen er at ungdommene skal bo på institusjonen i et par uker til et par måneder, mens saken deres er under utredning. I enkelte tilfeller har ungdom bodd der i over et år.
Anna Kathrines arbeidsøkt starter klokka halv ti om kvelden. I uka skal ungdommen være i seng og i ro klokka 23.00.
- Jeg har en time på meg til å bygge relasjoner, jeg kan telle på en hånd de nettene det har vært ro så tidlig. Selv om det kun er to, tre stykker som knotter på mobilen, skaper det uro på hele institusjonen. De kan for eksempel informere hverandre om hvor personalet befinner seg slik at de kan komme unna, eller gjøre det som verre er, sier Eltvik.
Trusler ved tvang
Miljøterapeuten ruver ikke i høyden, like fullt utstråler hun kraft og autoritet.
- Jeg er ikke redd for å sette grenser. Min jobb er ikke å vinne en popularitetsmedalje. Jeg opplever ofte at ungdommen stempler meg som en drittsekk fordi jeg ikke går i forhandlinger når de er sinte og truer. Samtidig tror jeg de opplever det som positivt. Ofte er det meg de kommer til når de har problemer. Nettopp fordi jeg er tydelig, trygg og konsekvent. Men jeg skulle gjerne hatt et lovverk i ryggen, sier Eltvik.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.
Jan-Erik Østlie