JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter ny pensjonskamp

I vinter kommer forslaget om hvordan de offentlige tjenestepensjonene skal tilpasses pensjonsreformen. Nå mobiliseres forsvaret for dagens ordninger.

nina.sandaas@lomedia.no

Den første konferansen for å få opp kunnskapsnivået og ikke minst beredskapen for det som måtte komme, gikk av stabelen i dag i Oslo. Det må samordning til på arbeidstakersiden, hvis man skal lykkes med å slå tilbake mot angrepene som er ventet fra det partssammensatte utvalget.

Mye å miste Ifølge arrangørene av konferansen, Forsvar offentlig pensjon, og innlederne er det mye å miste i offentlige tjenestepensjonsordninger når disse skal tilpasses prinsippene i den nye folketrygden. Hele våren og sommeren kan derfor gå til en ny pensjonskamp for arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor.

– Avkortningen som er vedtatt for folketrygden og avtalefestet pensjon (AFP) kan bli enda større i de offentlige tjenestepensjonsordningene enn det vi ser for de private, framholdt Stein Stugu fra De Facto - kunnskapssenter for fagorganiserte.

Taper mye Hans eksempel – renholderen Anita – med 303 000 kroner i sluttlønn vil få totalt 164 000 kroner i folketrygd og AFP. Hun taper 30 000 kroner i året ved å gå av fra 62 år i forhold til dagens tjenestepensjonsordning. Og en person med 452. 000 kroner i sluttlønn etter 30 års opptjening vil få et potensielt tap på 57 000 kroner ved å gå av 62 år gammel og hele 128 000 kroner ved å gå av som 65-åring.

– Det jeg frykte mest er at vi får et stort sjikt av pensjonister som nærmer seg minstepensjonsnivå når de kommer i en alder av 75-80 år, sa Stein Stugu.

Større belastning I pensjonsforliket på Stortinget i 2005 slås det fast at dagens ordninger i offentlig sektor med bruttopensjoner på 66 prosent skal videreføres. Det betyr at pensjonisten er garantert å få utbetalt 66 prosent av lønna, selv om utbetalingene fra Folketrygden går ned. Men hvis Folketrygden går ned vil det bli mye større belastning på de to offentlige pensjonskassene, Statens Pensjonskasse og KLP for kommunesektoren. Det vil derfor være et større press på at kostnadene ved de offentlige tjenestepensjonsordingene blir så store at de offentlige arbeidsgiverne ønsker seg bort fra de ytelsesbaserte ordningene og over i billigere innskuddsbaserte pensjonsordninger.

Ifølge Stein Gulbrandsen, seksjonsleder og medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet, må pensjon stå i fokus i vårens mellomoppgjør.

Mindre kronekrav – Vi må være noe tilbakeholdne med kronekravene for å lykkes. Hvis vi skal ha framgang med denne kampanjen, må dagens konferanse følges opp av mange flere. Vi skal holde trøkket oppe på de store forbundene i offentlig sektor.

Kampanjen «Forsvar offentlig pensjon» sto bak arrangemente i dag i Vika kino. Den er stiftet av en rekke fagforeninger i offentlig sektor i Oslo og Akershus. Så langt har åtte fagforeninger sluttet seg til kampanjen.

Parolene for kampanjen er:

– Bevar offentlige tjenestepensjoner

– 30 års opptjening skal gi minst 66 prosent pensjon av sluttlønn

– Fortsatt bruttopensjon fra 65 år

– Bevar dagens sosiale AFP-ordning

– Behold særaldersgrensene med dagens ytelser

– Viderefør uførepensjonene i offentlige tjenestepensjonsordninger

– De offentlige pensjonsordningene er en del av våre tjenestepensjonsordninger

Annonse

Flere saker

Annonse