Regjeringen vil stramme inn loven
Verneombudene styrkes, skift og turnus likestilles og arbeidsgiverne må vurdere risikoen for alenearbeidere. Det er noen av regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven i dag.
linesch@lo-media.no
Statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener forslagene er i tråd med ønsker fra fagbevegelsen.
– Forslagene er med på å sikre arbeidstakere et godt og anstendig arbeidsliv, sier han til frifagbevegelse.no.
Arbeidstakerne gleder seg over forslaget som i dag legges fram av regjeringen, mens arbeidsgiverne mener dagens tekst er god nok.
Lønnssystem uten belastninger Arbeidsmiljøloven av 1977 hadde en bestemmelse som uttrykkelig forbød prestasjonslønnssystemer ”…i arbeid hvor dette kan ha vesentlig betydning for sikkerheten”.
Teksten ble ikke videreført i den nye loven som ble vedtatt i 2005. I fastslår loven at ”lønnssystemer” skal være slik at de ikke medfører uheldige fysiske eller psykiske belastninger for arbeidstakerne.
Tilbakemeldinger på dagens tekst kan tyde på at endringen har hatt en negativ signaleffekt.
Risikofaktor ”Departementet mener at det er åpenbart at visse prestasjonslønnssystemer i seg selv kan være en risikofaktor ved arbeid hvor det kreves stor årvåkenhet og nøyaktighet for å unngå feil eller skade. Det er viktig at loven er tilstrekkelig tydelig mht. at prestasjonslønn ikke må brukes når lønningsmåten i seg selv innebærer en uakseptabel sikkerhetsrisiko, og foreslår at prestasjonslønn igjen skal nevnes spesifikt i loven, selv om dette også dekkes av loven i dag.”
Det understrekes at teksten, der prestasjonslønn nå forslås nevnt som et eksempel på det generelle begrepet ”lønnsystemer” bare er en presisering av dagens regelverk.
– Innskrenker forhandlingsretten Arbeidsgiverne mener dette er en unødvendig presisering. De mener også at forslaget vil innskrenke den frie forhandlingsretten i forhold til bruk av slike insitamenter når dette kan utgjøre en ”fare” for sikkerhet. Det må være opp til partene i tariffavtalene å forhandle om og eventuelt inngå avtale om bonusordninger, mener arbeidsgiverne.
Regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven er flere når de tar den til statsråd i dag:
Risiko ved alenearbeid Det skal ikke være farligere å jobbe alene enn sammen, ifølge regjeringens forslag til ny lovbestemmelse. I forslaget gis arbeidsgiverne en særlig plikt til å vurdere risikoen ved eventuelt alenearbeid. De pålegges også å sette i gang tiltak som reduserer risikoen hvis det er nødvendig.
”Dersom risikoen er uakseptabel, og den ikke kan ”repareres” med andre tiltak enn økt bemanning, vil det være et rettslig forbud mot alenearbeid”, heter det.
Vold og trusler Det anslås at ca 5 prosent av arbeidstakeren utsettes for vold eller trusler om vold. Lovbestemmelsen skal også bedre situasjonen for alenearbeidere som utsettes for mer ”tradisjonell ulykkesrisiko” eller arbeidsmiljøbelastning.
Arbeidsmiljøloven av 2005 regulerer lovligheten av kontrolltiltak i arbeidslivet. Den gir blant annet arbeidstakere rett til å medvirke når det gjelder behov for tiltak, utforming av dem og hvordan de gjennomføres. Imidlertid har det vært savnet en kontrollmyndighet. I forbindelse med dagens forslag gis Arbeidstilsynet myndighet til å gripe inn i slike saker. Der det foregår brudd gis nå tilsynet mulighet til å gi pålegg eller tvangsmulk.
Skift og turnus Regjeringens forslag om å redusere arbeidstiden for ansatte som arbeider tredelt turnus og minst hver tredje søndag er allerede mottatt med glede i Fagforbundet.
– Likestilling mellom skift- og turnusarbeidere er riktig og rettferdig, uttalte Kjellfrid T. Blakstad, leder i Fagforbundet Seksjon helse og sosial nylig til frifagbevegelse.no.
Det anslås at over 30.000 arbeidstakere, de fleste på sykehusene, med dette vil få en reduksjon i arbeidstiden.
Styrker verneombudene Regjeringen foreslår å styrke verneombudenes rett til å avvikle obligatorisk opplæring i regi av ”sine” organisasjoner. Dette er en rett som var eksplisitt i tidligere lov, men som forsvant i Bondevik II-regjeringens forslag og dermed ikke videreført i de ny arbeidsmiljøloven i 2005.
Aldersvarsling ”70-årsregelen”, bestemmelsen som ”opphever” oppsigelsesvernet etter fylte 70 år, vil bli vurdert senere, men Departementet foreslår en ny varslingsbestemmelse ved opphør av arbeidsforhold når man har oppnådd lovens aldersgrense. Dette varselet skal komme i stedet for en ordinær oppsigelse, med en frist på seks måneder fpr arbeidsgiver og 1 måned for arbeidstaker.
Bedriftshelsetjenesten godkjennes
Regjeringen foreslår også at den som skal tilby bedriftshelsetjeneste må godkjennes av Arbeidstilsynet først.
Betryggende helhet Med lovforslaget, det nylig nedsatte medbestemmelsesutvalget og en stortingsmelding om arbeidsmiljøutfordringer i 2010, mener Støstad at regjeringen viser at de setter arbeidsmiljø høyt på dagsorden.
– Helheten bør være betryggende for arbeidstakerne, sier Støstad til frifagbevegelse.no.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum