Kjempet til det siste
Mengder av mennesker hadde troppet opp ved Opplysningens hovedkontor i Nydalen for å demonstrere mot nedleggelse av avdelingen på Sortland.
christine.skarberg@lomedia.no
”Ikke legg ned! Ikke legg ned! Ikke legg ned!”, runget det over plassen uten for Opplysningens hovedkontor i Nydalen. Det var høy temperatur ute på plassen i dag tidlig. Flere ville vise sin ergrelse for ledelsen og konsernstyrets ønske om å legge ned avdelingen på Sortland. Hvis styret vedtar det, betyr det at 77 mennesker mister jobben, og at kontoret fra 1. juni blir stengt. Ledelsen fastholder at nedgang i trafikken og finanskrisa er årsaken, mens tallene de tillitsvalgte sitter på sier noe helt annet. – Opplysningen har god økonomi, og finanskrisa vil gi seg. Ledelsen i Opplysningen kunne ha valgt andre måter å løse dette på, enn å kaste 77 ansatte på dør, tordnet EL & ITs forbundsleder, Hans Olav Felix i sin appell til konsernstyret.
Felix fordømte ledelsen i Opplysningen 1881, på måten de har gått fram i denne saken. Han uttrykte klart at ledelsen i Opplysningen har ført fagbevegelsen bak lyset, når de nå likevel ønsker å legge ned avdelingen på Sortland. Det var ikke i tråd med løftene som ble gitt i 2007 da Telenor solgte seg ned i selskapet. Ei heller er de samstemte med lovnadene de ga EL & IT og LO da de førte politiske forhandlingene for Opplysningen vedrørende et eventuelt kjøp av selskapet Aspiro. – Da vi gikk til regjeringen var det på grunnlag av Opplysingens ubetingede ”Ja”, når vi spurte om oppkjøpe ville redde arbeidsplassene på Sortland. I ettertid viste det seg at dette ikke var tilfelle og vi føler oss rett og slett bak lyset av ledelsen i Opplysningen, fastslo Felix.
Protestskriv
Interessen rundt denne saken er stor. Etter to appeller overleverte EL & ITs hovedtillitsvalgt i Opplysningen, Hjørdis Henriksen, et protestskriv og underskriftskampanje til konsernledelsen med klare ord at hun håper styret tok til fornuft og snudde i saken.
Tillitsvalgt i EL & IT Klubb Opplysningen Sortland, Terje Pettersen, hadde rett før demonstrasjonen deltatt på 1881 AS sitt styremøte. Der hadde også saken om Sortlands skjebne vært stemt over. – Det gikk dessverre slik vi fryktet. Vi som er de ansattes representanter stemte i mot nedleggelse, men det hjelper lite når de fem andre stemmer for, forklarer han. Han legger til at han de forsøkte å legge fram saken så tydelig som mulig for de andre i styret og få de til å innse konsekvensene en nedleggelse vil føre til, men uten hell.
– Nå blir det opp til konsernstyret å avgjøre Sortlands skjebne. Vi må jo ha håpet inntil det siste, men jeg ser ikke så lyst på det nå. Blir det stemt for nedleggelse skal vi i hvert fall gjøre alt vi kan for å ta vare på de ansatte som dette vil berøre, slår Pettersen fast.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø