JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Oppfordring til skatteunndragelse

LO-nestleder Gerd Kristiansen er provosert over helsides annonser for hjelp til å etablere norskregistrerte utenlandske foretak (NUF).17.06.2009
10:34
16.12.2013 10:36

stig.christensen@lomedia.no

Den nyvalgte LO-nestlederen understreker at det dreier seg om skatteunndragelse innenfor lovens rammer. Hun er likevel kraftig provosert, både av mulighetene for å omgå vanlige skatteregler gjennom denne selskapsformen og den aggressive markedsføringen av ordningen:

– Det er usmakelig når man får det presentert på en sånn måte, sier Kristiansen. Hun varsler at LO nå vil jobbe opp mot myndighetene for å få lagt restriksjoner på disse foretakene.

– Dette er et ledd i arbeidet mot sosial dumping. Vi må løfte det opp på politisk nivå på nytt, varsler LO-nestlederen.

Vil stramme inn

Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet skriver i en e-post til FriFagbevegelse.no at departementet ønsker en vesentlig innstramming i adgangen til å registrere selskaper som er stiftet utenfor EØS-området som NUF-selskaper. Departementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2010, som legges fram i oktober.

Slipper ansvar

I annonsene heter det at «du slipper å stå ribbet igjen med et NUF», og «Med et NUF fra PANLEGIS slipper eiere personlig ansvar, og du kan slippe personbeskatning av inntekt».

På hjemmesiden sin skriver Panlegis at «våre NUF» kan stiftes «uten innbetaling av aksjekapital og uten revisjonsplikt. Pr i dag er det heller ikke noen plikt til årlig revisjon av regnskap, slik som for norske aksjeselskap».

Panlegis har sitt utspring i det Malta-registrerte juristfirmaet Stron Group og har vært en sentral pådriver for å utbre bruken av NUF-registrering i Norge.

Underbetaler ansatte

Forbundene og LO har etter hvert betydelig erfaring med at mange av disse selskapene benyttes for å slippe skatt og ansvar. Man har også opplevd at mange at de som står bak slike selskaper underbetaler de ansatte og stikker av fra lønnsforpliktelser.

– Innen helsesektoren har vi opplevd at mange blir underbetalt på den måten, sier LOs nestleder.

– Lønnsslipper er ofte ufullstendige eller kan mangle helt, sier Kristiansen. Hun viser til granskingen Oslo kommune nylig gjennomførte av vikarbyrået ASOR.

– Her ligger det mye informasjon om hvordan disse selskapene opererer, sier hun.

Granskingsrapporten viser blant annet at man har lønnet hjelpepleiere 7,5 % under tariffert minstelønn. Også sykepleiere lå flere titusener av kroner under en normal årslønn for yrkesgruppen.

LES OGSÅ: ASOR: Vi driver ikke med slavekontrakter og sosial dumping.

Etterlyser politisk reaksjon

På LO-kongressen ble temaet tatt opp av Arne Hagen, leder av avdeling 8 i Fellesforbundet, Telemark. Han viser til at det nå er nær 30 000 NUF-selskaper i Norge.

– 40 prosent av dem er registrert i England og mange også i skatteparadiset Seychellene, sier han, og legger til at det ikke er noen revisjonsplikt hvis omsetningen er under 5 millioner norske kroner.

– Jeg savner politiske reaksjoner på dette, sier Hagen til LO-Aktuelt.

Flere selskaper

EL & IT forbundet har særlig berøring med NUF-selskaper gjennom bemanningsselskaper, forteller forbundssekretær Jan Henrik Larsen.

– Samme person registrerer gjerne flere selskaper, og flytter personell fra selskap til selskap, forteller han.

– Dette vanskeliggjør forholdene for oss når vi skal sette fram krav om utestående lønn og feriepenger. Det skaper også vansker ved konkursbegjæring. Hvilket selskap vi skal rette kravet mot?

Høyesterett avsa i fjor en dom som fastslår at lønnskrav mot NUF-selskaper må rettes mot morselskapet. Ifølge Jan Henrik Larsen vil det ofte si ei postkasse et sted utenlands.

– Ofte når vi ikke fram til de som skal motta stevningen. Det fins ikke noe kontor, og vi har flere eksempler på at man opererer med falske adresser, forteller han.

Larsen legger til at NUF-selskapene i Norge gjerne registrerer seg i soner med lav eller ingen arbeidsgiveravgift, for eksempel Alta i Finnmark, mens virksomheten foregår andre steder i landet.

– Hele NUF-kontruksjonen gjør det lettere å drive med økonomisk kriminalitet, mener han.

– Vår erfaring er at de driver useriøst, med manglende lønnsutbetaling og manglende skatteinnbetaling. Jan Henrik Larsen har eksempler på at folk er sagt opp via en sms-melding, med beskjed om at vedkommende må si fra til «de andre» om at de også er sagt opp.

Fare for kriminalitet

Finansminister Kristin Halvorsen sa til Aftenposten 24. februar i år at NUF-selskapene fører med seg en stor fare for økonomisk kriminalitet.

Ifølge skatteetaten har slike selskaper bidratt til å gi kriminelle et instrument til trygdesvindel og moms- og skatteunndragelse.

– Useriøse aktører og kriminelle tiltrekkes av denne selskapsformen, sier avdelingsdirektør Stein B. Ringseth i skattekrimavdelingen i Skatt Nord til Aftenposten.

Utvalg

Innstillingen fra Skatteunndragelsesutvalget, som nylig har vært ute på høring, sier dette om NUF-selskapene:

«For å legge til rette for bedre kontroll med virksomheter som drives gjennom norskregistrerte utenlandske foretak (NUF), foreslår utvalget en vesentlig innstramming i adgangen til å registrere utenlandske selskaper som er stiftet utenfor EØS-området. Utvalget foreslår at selskaper som er stiftet i et land utenfor EØS-området, nektes registrering i Norge dersom de ikke driver reell virksomhet i stiftelseslandet og dersom selskapet har sitt reelle hovedsete i Norge».

Til høsten

Geir Axelsen sier at de ønsker å følge opp mest mulig at utvalgets forslag, også forslaget i forbindelse med NUF.

– Jeg har ikke mulighet til å si noe mer om saken før den er ferdigbehandlet, men vi vil komme tilbake til spørsmålet ved første mulighet, som er statsbudsjettet for 2010, sier han.

Forkortelsen NUF står for Norskregistrert Utenlandsk Foretak.

Adgangen til denne formen for utenlandsregistrering av selskaper er en del av den frie etableringsretten i EU/EØs. Det slo EF-domstolen fast i en dom mot Danmark i 1999.

Denne dommen er bakgrunnen for at også Norge må godta NUF-selskaper.

Det er ikke krav til revisor eller aksjekapital i NUF-selskaper.

Slike selskaper er enkle å stifte og rimelige å drive, og risikoen er begrenset hvis noe går galt.

Ansatte i NUF-selskaper har rett til sykepenger, fødselspenger, dagpenger ved arbeidsledighet/permittering som i vanlige norskregistrerte selskaper.

Norge, Tyskland og Nederland er de landene der denne selskapsformen har vokst kraftigst de siste årene.

Ifølge Brønnøysundregistrene var det ved utgangen av mai i år 27 408 NUF-selskaper i Norge.

Mange av NUF’ene er registrert med morselskap i England.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.06.2009
10:34
16.12.2013 10:36Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

Kommentar

TEGNING: B. SKARRA WWW.JABEDIT.COM

TEGNING: B. SKARRA WWW.JABEDIT.COM

Bård Skarra

«Vi kan like det eller ikke, men det var arbeiderklassen som trofast stemte Trump»

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

MDG-leder Une Aina Bastholm åpner for å gå i koalisjon med Ap og SV etter neste valg. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener fortsatt de to partiene er for forskjellige til å kunne regjere sammen.

MDG-leder Une Aina Bastholm åpner for å gå i koalisjon med Ap og SV etter neste valg. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener fortsatt de to partiene er for forskjellige til å kunne regjere sammen.

Vidar Ruud / NTB

Støre sier avstanden til MDG fortsatt er for stor for regjeringssamarbeid


Flere saker