– Oppfordring til skatteunndragelse
LO-nestleder Gerd Kristiansen er provosert over helsides annonser for hjelp til å etablere norskregistrerte utenlandske foretak (NUF).
stig.christensen@lomedia.no
Den nyvalgte LO-nestlederen understreker at det dreier seg om skatteunndragelse innenfor lovens rammer. Hun er likevel kraftig provosert, både av mulighetene for å omgå vanlige skatteregler gjennom denne selskapsformen og den aggressive markedsføringen av ordningen:
– Det er usmakelig når man får det presentert på en sånn måte, sier Kristiansen. Hun varsler at LO nå vil jobbe opp mot myndighetene for å få lagt restriksjoner på disse foretakene.
– Dette er et ledd i arbeidet mot sosial dumping. Vi må løfte det opp på politisk nivå på nytt, varsler LO-nestlederen.
Vil stramme inn
Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet skriver i en e-post til FriFagbevegelse.no at departementet ønsker en vesentlig innstramming i adgangen til å registrere selskaper som er stiftet utenfor EØS-området som NUF-selskaper. Departementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2010, som legges fram i oktober.
Slipper ansvar
I annonsene heter det at «du slipper å stå ribbet igjen med et NUF», og «Med et NUF fra PANLEGIS slipper eiere personlig ansvar, og du kan slippe personbeskatning av inntekt».
På hjemmesiden sin skriver Panlegis at «våre NUF» kan stiftes «uten innbetaling av aksjekapital og uten revisjonsplikt. Pr i dag er det heller ikke noen plikt til årlig revisjon av regnskap, slik som for norske aksjeselskap».
Panlegis har sitt utspring i det Malta-registrerte juristfirmaet Stron Group og har vært en sentral pådriver for å utbre bruken av NUF-registrering i Norge.
Underbetaler ansatte
Forbundene og LO har etter hvert betydelig erfaring med at mange av disse selskapene benyttes for å slippe skatt og ansvar. Man har også opplevd at mange at de som står bak slike selskaper underbetaler de ansatte og stikker av fra lønnsforpliktelser.
– Innen helsesektoren har vi opplevd at mange blir underbetalt på den måten, sier LOs nestleder.
– Lønnsslipper er ofte ufullstendige eller kan mangle helt, sier Kristiansen. Hun viser til granskingen Oslo kommune nylig gjennomførte av vikarbyrået ASOR.
– Her ligger det mye informasjon om hvordan disse selskapene opererer, sier hun.
Granskingsrapporten viser blant annet at man har lønnet hjelpepleiere 7,5 % under tariffert minstelønn. Også sykepleiere lå flere titusener av kroner under en normal årslønn for yrkesgruppen.
LES OGSÅ: ASOR: Vi driver ikke med slavekontrakter og sosial dumping.
Etterlyser politisk reaksjon
På LO-kongressen ble temaet tatt opp av Arne Hagen, leder av avdeling 8 i Fellesforbundet, Telemark. Han viser til at det nå er nær 30 000 NUF-selskaper i Norge.
– 40 prosent av dem er registrert i England og mange også i skatteparadiset Seychellene, sier han, og legger til at det ikke er noen revisjonsplikt hvis omsetningen er under 5 millioner norske kroner.
– Jeg savner politiske reaksjoner på dette, sier Hagen til LO-Aktuelt.
Flere selskaper
EL & IT forbundet har særlig berøring med NUF-selskaper gjennom bemanningsselskaper, forteller forbundssekretær Jan Henrik Larsen.
– Samme person registrerer gjerne flere selskaper, og flytter personell fra selskap til selskap, forteller han.
– Dette vanskeliggjør forholdene for oss når vi skal sette fram krav om utestående lønn og feriepenger. Det skaper også vansker ved konkursbegjæring. Hvilket selskap vi skal rette kravet mot?
Høyesterett avsa i fjor en dom som fastslår at lønnskrav mot NUF-selskaper må rettes mot morselskapet. Ifølge Jan Henrik Larsen vil det ofte si ei postkasse et sted utenlands.
– Ofte når vi ikke fram til de som skal motta stevningen. Det fins ikke noe kontor, og vi har flere eksempler på at man opererer med falske adresser, forteller han.
Larsen legger til at NUF-selskapene i Norge gjerne registrerer seg i soner med lav eller ingen arbeidsgiveravgift, for eksempel Alta i Finnmark, mens virksomheten foregår andre steder i landet.
– Hele NUF-kontruksjonen gjør det lettere å drive med økonomisk kriminalitet, mener han.
– Vår erfaring er at de driver useriøst, med manglende lønnsutbetaling og manglende skatteinnbetaling. Jan Henrik Larsen har eksempler på at folk er sagt opp via en sms-melding, med beskjed om at vedkommende må si fra til «de andre» om at de også er sagt opp.
Fare for kriminalitet
Finansminister Kristin Halvorsen sa til Aftenposten 24. februar i år at NUF-selskapene fører med seg en stor fare for økonomisk kriminalitet.
Ifølge skatteetaten har slike selskaper bidratt til å gi kriminelle et instrument til trygdesvindel og moms- og skatteunndragelse.
– Useriøse aktører og kriminelle tiltrekkes av denne selskapsformen, sier avdelingsdirektør Stein B. Ringseth i skattekrimavdelingen i Skatt Nord til Aftenposten.
Utvalg
Innstillingen fra Skatteunndragelsesutvalget, som nylig har vært ute på høring, sier dette om NUF-selskapene:
«For å legge til rette for bedre kontroll med virksomheter som drives gjennom norskregistrerte utenlandske foretak (NUF), foreslår utvalget en vesentlig innstramming i adgangen til å registrere utenlandske selskaper som er stiftet utenfor EØS-området. Utvalget foreslår at selskaper som er stiftet i et land utenfor EØS-området, nektes registrering i Norge dersom de ikke driver reell virksomhet i stiftelseslandet og dersom selskapet har sitt reelle hovedsete i Norge».
Til høsten
Geir Axelsen sier at de ønsker å følge opp mest mulig at utvalgets forslag, også forslaget i forbindelse med NUF.
– Jeg har ikke mulighet til å si noe mer om saken før den er ferdigbehandlet, men vi vil komme tilbake til spørsmålet ved første mulighet, som er statsbudsjettet for 2010, sier han.
Forkortelsen NUF står for Norskregistrert Utenlandsk Foretak.
Adgangen til denne formen for utenlandsregistrering av selskaper er en del av den frie etableringsretten i EU/EØs. Det slo EF-domstolen fast i en dom mot Danmark i 1999.
Denne dommen er bakgrunnen for at også Norge må godta NUF-selskaper.
Det er ikke krav til revisor eller aksjekapital i NUF-selskaper.
Slike selskaper er enkle å stifte og rimelige å drive, og risikoen er begrenset hvis noe går galt.
Ansatte i NUF-selskaper har rett til sykepenger, fødselspenger, dagpenger ved arbeidsledighet/permittering som i vanlige norskregistrerte selskaper.
Norge, Tyskland og Nederland er de landene der denne selskapsformen har vokst kraftigst de siste årene.
Ifølge Brønnøysundregistrene var det ved utgangen av mai i år 27 408 NUF-selskaper i Norge.
Mange av NUF’ene er registrert med morselskap i England.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen