Hundre år med hjemfall
Loven om ervervelse av vannfall, bergverk og annen fast eiendom feirer nå hundre år. Den ble innført 18. september 1909.
anette@lo-media.no
Ved inngangen til 1900-tallet var alle større utbygde vannfall i hovedsak eid av utenlandske foretak. Elektrisitet var avgjørende for å industrialisere landet, men norske interesser hadde verken økonomi eller teknisk kompetanse nok til å bygge vannkraftverk på egen hånd. For å sikre fellesskapets interesser, ble det derfor innført en ordning som innebar at vannfall og kraftverk vederlagsfritt skulle overføres til staten ved endt konsesjonsperiode, såkalt hjemfall.
Prøvd i 1907
Saken skapte hodebry for dagens politikere, som vedtok de såkalte panikklovene i 1906.
Hjemfall ble første gang et konsesjonskrav da selskapet A/S Kinservik fikk konsesjon til erverv av vannfallsrettigheter i Kinsovassdraget i Hardanger i 1907. Men det var en forutsetning at de vanskelige spørsmålene skulle utredes grundigere, og det ble derfor samme år nedsatt en departemental komité som skulle foreta en grundigere utredning av konsesjonslovene, står det på Olje- og energidepaartementets hjemmesider.
Komiteens innstilling munnet ut i forslag til lov om ervervelse av vannfall, bergverk og annen fast eiendom. For vannfall over 1.000 naturhestekrefter fastsatte loven konsesjonsplikt for alle andre enn staten, kommuner og norske statsborgere. For selskaper med begrenset ansvar, var det en forutsetning at styreflertallet besto av norske borgere og at administrasjonen av selskapet var i Norge.
Tidsbegrensning
Vilkår om tidsbegrensning og hjemfall ble innført for første gang og gjort obligatorisk i loven av 1909. Det ble bestemt at konsesjon kunne gis på minst 60 og høyst 80 år, med påfølgende hjemfall av reguleringsanlegg og rettigheter til staten. Samtidig ble det adgang til å bestemme at også kraftstasjoner med tilhørende maskineri m.v. skulle omfattes av hjemfallsretten. Det ble også fastsatt at inntil en tredjepart av verdien av anleggene ved hjemfallets inntreden skulle tildeles de kommuner hvor anleggene var plassert.
Dømt av ESA
Norge levde godt med hjemfall inntil NHO og Hydro klagde den norske regjeringen inn til ESA , EUs overvåkningsorgan, for brudd på EØS-reglene. De mente kravet om at hjemfall kun gjaldt private var brudd på EUs konkurranseregler, og fikk støtte av ESA på det i 2007. Saken skapte stor brudulje, ikke minst i EL & IT Forbundet som har kjempet en innbitt kamp for å bevare det offentlige eierskapet til vannkraften. Den rødgrønne regjeringen har kjempet for det samme, og Stortinget vedtok derfor en ny hjemfallslov i fjor. Den sier at all kraftproduksjon skal være offentlig. Nye konsesjoner gis kun til offentlige eiere, og erverv av hjemfalte kraftverk begrenses til offentlige eiere.
– En ny hjemfallslov er det viktigste vedtaket den rødgrønne regjering har gjort i forhold til forvaltning av naturressursene, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet.
– Folk sier det er oljen som har gitt oss velstanden, men da snakker vi i et 30-årsperspektiv. Vannkraften derimot har vi hatt i hundre år, og vi snakker nå om en ressurs vi vil ha i 200 år til eller inn i evigheten. Vannkraften har vært viktigere for velferden enn noe annet, slår Felix fast.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen