JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbkrisa mildere enn fryktet

På det meste vil arbeidsløsheten komme opp i mellom 85 000 og 90 000 neste år, mener Nav. LO mener likevel det er for tidlig å avblåse finanskrisa.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Den ekspansive finans- og pengepolitikken som har blitt iverksatt i Norge ser ut til å ha dempet effektene av den globale finanskrisen, og nedgangen i den norske økonomien har hittil ikke vært så sterk som i euroområdet og USA, skriver Nav i sin oppdaterte prognose for arbeidsmarkedet, som ble offentliggjort i dag morges.

LAST NED:Navs oppdaterte prognoser for arbeidsmarkedet

Færre enn fryktet

Tidligere har Nav antatt at arbeidsløsheten ville nå en topp på omkring 100 000 registrerte helt arbeidsløse mot slutten av neste år. Nå blir denne prognosen justert ned til «mellom 85 000 og 90 000 helt ledige».

I gjennomsnitt anslår Nav at arbeidsløsheten vil ramme 71 000 personer (2,7 %) i år og 80 000 (3,1 %) neste år.

Slår denne prognosen til betyr det at finanskrisa blir mildere enn både kriseårene 2003/2004 og etterkrigstidas alvorligste jobbkrise, tidlig på 1990-tallet. Den gangen var vi oppe i over 118 000 registrerte helt arbeidsløse før solidaritetsalternativet fikk krisa til å avta fra og med 1994.

Rammer privat sektor

Dagens rapport fra Nav bekrefter ellers det de månedlige oppdateringene har fortal: På arbeidsmarkedet er det privat sektor som rammes av finanskrisa. særlig hardt rammer krisa bygg- og anleggssektoren og industrien. I disse næringene er det nå 21 000 færre sysselsatte enn for ett år siden.

Nedgangen har også rammet arbeidsinnvandrerne fra de nye EU-landene særlig hardt. I denne gruppa ble tallet på helt arbeidsløse firedoblet fra august i fjor til august i år. Også tilstrømmingen av nye arbeidstakere fra disse landene har gått kraftig ned. I de sju første månedene i år ble det gitt 40 % færre arbeidstillatelser enn i samme periode i fjor.

Krisa ikke over

– Tallene fra NAV viser at finanskrisa ikke er over for industrien og byggenæringen, fastslår 1. nestleder Anders Skattkjær i Fellesforbundet.

– Også forbundet registrerer både den økte ledigheten og nedgangen i sysselsettingen innen bygge- og anleggssektoren og industrien. Derfor er det viktig at regjeringen fortsetter en aktiv motkonjunkturpolitikk. Derfor vil Fellesforbundet i samarbeid med LO og øvrige forbund komme med innspill til regjeringen og til det politiske miljøet for at disse skal ta nødvendrige grep, også for at virksomhetene skal kunne beholde kompetansen og væfre inntakte når etterspørselen igjen tar seg opp, sier Anders Skattkjær.

LO avblåser ikke krisa

– NAVs nedjustering av ledigheten samsvarer med vår vurdering. Den innebærer likevel en øking ut i neste år, slik at det blir galt å avblåse krisa, sier Stein Reegård, leder av LOs samfunnspolitiske avdeling.

– Særlig vil langtidsledigheten fortsette å øke. Spesielt utsatt framover er industrien, der det tar tid før tilbakeslaget merkes fullt ut. Bygge– og anlegg vil også oppleve flere år med klart lavere aktivitet enn før. Utviklingen videre vil avhenge av det internasjonale bildet, statsbudsjettet og Norges Bank sin rentesetting. Det er viktig at hensynet til sysselsettingen ivaretas, slik at vi unngår et varig skift oppover i ledigheten og at utenforskapet vokser, sier Stein Reegård..

Ingen grunn til å lene seg tilbake

- Tallene fra NAV gir ingen grunn til å lene seg tilbake i godstolen og si at krisa nå er over, sier Ger Mosti, 1. nestleder i Fagforbundet. - Både industrien og bygg og anlegg sliter fortsatt. Da det fortsatt gjenstår flere milliarder kroner av det som regjeringen satte av til offentlige aktiviteter for å gi sysselsetting, bør disse midlene nå settes inn for å redusere det store etterslepet i vedlikeholdet av offentlige bygninger og anlegg. Disse midlene vil komme godt med utover høsten og vinteren for å møte sysselsettingen i bygg og anlegg. Det er denne sektoren som er hardest rammet av krisa.

- Hva med den kommunale og fylkeskommunale sektor?

-Fagforbundet er spesielt opptatt av å få ansatte i hele stillinger, altså redusere bruken av deltid. I tillegg bør det legges større vekt på utdanningsvikariater. Det siste innebærer at ansatte får tilbud om videreutdanning og kompetanseheving samtidig som ledige blir tatt inn i de permittertes stillinger.Dette kan medvirke til økt bemanning eksempelvis i omsorgsyrkene, påpeker Geir Mosti i Fagforbundet.

Vekst i offentlig sektor

NAV påpeker at innen bygge- og anleggsnæringen og industrien har sysselsettingen falt. I andre kvartal i år var det 21 000 færre sysselsatte i disse næringene enn et år tidligere. Denne nedgangen har blitt oppveid av sysselsettingsvekst i offentlig sektor.

Annonse
Annonse