Norge gir ikke etter
Regjeringa hevder kravet om norske lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anbud ikke er i strid med EØS-avtalen.
frode.ronning@lomedia.no
Kan stat og kommune kreve norske lønns- og arbeidsvilkår når offentlige utbygginger skal ut på anbud? Overvåkingsorganet for EØS-avtalen - ESA - sendte i sommer brev til Norge med påstand om at det norsk lovverket stiller for strenge krav til leverandører til offentlig sektor.
I et nytt svarbrev til ESA står regjeringa på sitt, og hevder blant annet at offentlig sektor må gå foran og tjene som modell for andre oppdragsgivere.
Stridens kjerne er en ny norsk forskrift fra desember 2008. Den sier i korte trekk at ansatte som utfører arbeid for offentlige oppdragsgivere, skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår.
Forskriften er regjeringens måte å implementere ILO-konvensjon nummer 94 her til lands. ILO er et av FNs organer, og arbeider for anstendige lønns- og arbeidsvilkår på verdensplan.
En artikkel i dagens Aftenposten aktualiserer striden: Avisa bringer historier om entreprenører som jobber for kommunale foretak i Oslo, og samtidig underbetaler sine ansatte.
På byggeplassen til en barnehage på Drammensveien traff Arbeidstilsynet en litauisk arbeider, innleid fra et litauisk bemanningsbyrå til en norsk underleverandør. Arbeidstilsynet mener litauerens reelle timelønn var 17 kroner timen, og mistenker «grov sosial dumping».
Kamp mot sosial dumping
Regjeringa legger seg ikke flat for innvendingene fra EØS-overvåkeren ESA. Regjeringa argumenterer i sitt svarbrev til ESA for at forskriften om norske lønns- og arbeidsvilkår ved oppdrag for offentlig sektor er en viktig del av handlingsplanene mot sosial dumping. De rød-grønne partiene mener offentlig sektor har et særlig ansvar for å bekjempe sosial dumping.
Nye dommer
I løpet av kort tid har EF-domstolen levert fra seg dommer som strider mot fagbevegelsens oppfatning i fire ulike saker. En av disse er Rüffert-saken, og den blir nå brukt av ESA som argument for at det norske regelverket er for strengt. ESA peker blant annet på at mange norske tariffavtale og overenskomster ikke er allmenngjort, det vil si at minstelønna blir gjort til lovbestemt minimumsbetaling.
ESA vil ikke godta at den norske forskriften ber tilbydere legge ulike norske tariffavtaler til grunn, når de ikke er allmenngjort. I Norge er bare et fåtall tariffavtaler allmenngjort, innen bygg, på verftene og på landbaserte petroleumsanlegg.
Den norske forskriften sier at tilbydere til offentlig sektor skal betale sine ansatte "[...] det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke".
ESA mener Norge ikke kan stille krav til tarifflønn, med mindre tariffavtalen er allmenngjort gjennom lov. Dette arbeidet er tidkrevende for fagbevegelsen, og før jul 2008 var det også et eksempel på at EL & IT Forbundets krav om allmenngjøring av elektrooverenskomsten ble avvist av den statlig oppnevnte Tariffnemnda.
Norges argumenter
Regjeringa mener ESAs henvisning til EF-domstolens kjennelse i Rüffert-saken ikke holder mål. En viktig forskjell er at Rüffert-saken dreide seg om lovgivning i bare én tysk delstat (Niedersachsen), mens den norske forskriften gjelder hele landet. Norge peker også på at EU-kommissæren for det indre marked overfor Europaparlamentet ga forsikringer om at Rüffert-saken ikke skulle kunne brukes som et argument mot implementering av ILO-konvensjon 94 i nasjonal lovgivning.
Norge hevder til og med at EUs institusjoner oppfordrer medlemslandene til ratifisering av ILO-konvensjon 94.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp