JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med å rasere København

Lørdag deltar fagbevegelsen i den store folkelige demonstrasjonen for en rettferdig klimaavtale. Men fra i dag truer militante grupper med å sette København i brann.11.12.2009
12:43
16.12.2013 12:08

Etter en rekke fredelige smådemonstrasjoner og markeringer rundt om i byen, går det for alvor løs i dag. Det militante, antikapitalistiske nettverket notyourbusiness varsler "kaos i gatene" når de sprer seg i byen fra klokken 10 i formiddag. De er spesielt ute etter å angripe næringslivet som de mener hyklerisk prøver å skape profitt på klimakrisen.

FriFagbevegelse.no vil dekke demonstrasjonene og kommer med bilder og stoff lørdag kveld.

Generalprøve Ifølge sosiologen René Karpantschof som forsker i motbevegelser ved Københavns universitet, vil dagens demonstrasjon være en slags generalprøve for både politi og demonstranter.

- Den vil gi en pekepinn om styrken og stemningen blant de ulydige aktivistene. Den vil legge grunnlaget for hvordan den utenomsparlamentariske aktiviteten vil utvikle seg i den kommende uka, sier Karpantschof til nettstedet Modkraft.

- Bråk-barometeret er stigende. Det er en voldsom retorikk for øyeblikket, og problemet er at man kan få opphisset mer naive og idealistiske sjeler og får dem over til svart blokk. Vi har samtidig en klar følelse av at det er kommet mange utlendinger til byen, og de er neppe kommet for å juleshoppe, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen til Jyllands-Posten.

"Lømmelsprøyten"

Rundt 6500 politibetjenter er samlet i København for å holde orden under klimatoppmøtet, mange av dem innlosjert på en tidligere danskebåt. Med innlånte politibiler fra Tyskland og Sverige er de klar til den største sikkerhetsoperasjonen noen sinne i byen.

Blant annet en nyinnkjøpt vannkanon skal sørge for å holde gemyttene i ro. Den er på folkemunne straks døpt "lømmelsprøyten", etter den såkalte lømmelpakken som nylig ble vedtatt i Folketinget. Lømmelpakken tillater politiet å anholde folk i 24 timer uten tiltale, mens strafferammen for å "hindre politiets arbeid" er mangedoblet.

For å klare det antatte presset, har politiet innrettet bur til opp til 1000 anholdte i en forlatt fabrikkshall, et tiltak som er blitt fordømt av blant andre Amnesty International.

Se tv-innslag her

Et annet nettverk som lover bål og brann, er NTAC, Never trust a cop som har lagt ut en

illevarslende video på Youtube .

Spredte aksjoner NTAC hadde opprinnelig planlagt å gå med morgendagens store, folkelige demonstrasjon, men har endret strategi de siste dagene: Deltakerne er kjedelige og demonstrasjonen er nytteløs, lyder det nå. Dessuten frykter deltakerne å bli plukket ut av den store demonstrasjonen og arrestert med en gang. Derfor vil de i stedet foreta spredte aksjoner, blant annet mot næringslivets store klimamesse i den tidligere banesykkelarenaen Forum, Bright Green, der kronprins Haakon er blant talerne lørdag formiddag. NTAC oppfordrer dessuten til aksjoner mot hoteller og restauranter som de toppmøtedelegerte bruker.

MacDonalds, 7-Eleven, banker og andre tradisjonelle målskiver for militante og autonome demonstrasjoner er i full gang med å sikre vinduer og dører mot steinkastende horder.

Stormet tilholdssted Natten til onsdag demonstrerte politiet jernneven mot de militante for første gang under toppmøtet, da et tilholdssted for 750 tilreisende aktivister ble stormet. Politiet beslagla blant annet et par hundre hjemmelagde treskjold og 60 lysstoffrør fylt med maling.

Siden tirsdag har politiet suspendert Schengen-avtalen som tillater fri reise over grensene. Ved de dansk-tyske grenseovergangene står betjenter klar til å sjekke identiteten til innreisende og avvise folk som ikke antas å ha fredelige hensikter.

Fredelig og folkelig

Fredelige hensikter har til gjengjeld det store folkelige arrangementet som løper av stabelen i morgen, 12. desember-initiativet .

Arrangørene venter mellom 15 000 og 30 000 deltakere fra hele verden. Demonstrasjonen er anbefalt av over 500 klima- og miljøorganisasjoner, fagforeninger, freds-, solidaritets- og utviklingsorganisasjoner, politiske, kirkelige og andre foreninger og organisasjoner fra sivilsamfunnet fra 67 land.

Til og med værgudene ser ut til å stille seg positive til arrangementet. Værvarslet lyder på fire-fem varmegrader med muligheter for solstreif, etter uker med gråvær og regn.

Faglig ansvar - Uropakken har fått mange faglige organisasjoner til å nøle med å anbefale demonstrasjonen, det var kanskje også hensikten, sier Jørn Andersen fra den danske klimabevegelsen som arrangerer lørdagens demonstrasjon, til fagligtansvar.dk

- Det har satt mobiliseringen tilbake, men om fagbevegelsen ikke er synlig i klimadebatten, så kjører den over hodet på oss. I mange faglige sammenhenger er debatten først akkurat begynt. Men nå er det gått hull på ketchupflaska, sier Jørn Andersen.

Tillitsmannsnettverket Fagligt Ansvar gikk nylig ut med en klar oppfordring til fagbevegelsen om å delta.

- Klimaet er viktig for oss alle, hva nytter det med mer i lønn om vi står i vann til halsen? Lømmelpakken skal ikke skremme oss fra å si vår mening. Det er ikke klimatoppmøtet vi er imot, men de store landenes slappe, uklare holdninger og utilstrekkelige løsninger, sier Finn Sørensen, Fagligt Ansvars sekretariat.

Faglige demoguider Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av en rekke fagforeninger innenfor byggebransjen i København, skal holde orden på troppene, ved hjelp av 150 såkalte demoguider som går foran og langs opptoget.

Allan Leegaard fra byggefagene opplyser at anbefalingene fra danske fagforbund og fagforeninger om å delta i demonstrasjonen har strømmet inn de siste dagene. I går var antallet oppe på 27. I tillegg kommer faglig deltakelse fra blant annet USA, England, Nederland og Tyskland.

- Derfor har vi besluttet at det blir en egen, faglig blokk ved demonstrasjonen, sier Allan Leegaard til frifagbevegelse.no

- Frykter dere bråk ved demonstrasjonen?

Verdig og fredelig - Vi har fått tilsagn fra de militante gruppene om at de vil la være å lage bråk under den folkelige manifestasjonen. Siden vi har ganske gode kontakter i det danske, autonome miljøet, antar vi at de vil sørge for at avtalen blir overholdt. Så vi regner med at det blir en verdig og fredelig markering.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har vært ute med advarsler om at ekstremistiske elementer vil prøve å provosere demonstrantene til voldelig konfrontasjon med politiet.

Allan Leegaard forteller at demoguidene i første omgang vil tilsnakke eventuelle bråkmakere og oppfordre dem til å ta det rolig. I motsatt fall vil de bli guidet vekk fra demonstrasjonen. Og i verste fall vil gruppelederne vurdere om politiet skal få beskjed - de står i løpende kontakt med politiet underveis.

- Så det er ingen fare for at politiet kommer til å benytte seg av den nye lømmelpakken mot fredelige demonstranter?

Demokratisk rett - Vi håper jo ikke det. Men som faglige folk føler vi oss krenket av at politikerne bruker toppmøtet som unnskyldning til å ramme alle mulige andre områder enn antatte gateopptøyer. Pakken innebærer en stor innskrenkning av demokratiet og rettighetene til å demonstrere, sier Allan Leegaard.

Etter lørdagens gigantmarkering er det lagt opp til en rekke mindre, men muligens spektakulære demonstrasjoner i de kommende dagene. For eksempel vil aktivister prøve å blokkere Københavns havn på søndag, for å demonstrere mot skipsfartens CO2-utslipp.

"Folkelig toppmøte"

På onsdag er det klart for den neste store markeringen, denne gang med både fredelige og militante fortegn, når nettverket Climate Justice Action vil prøve å trenge inn på selve toppmøtet i Bella Center og holde et "folkelig toppmøte".

- Vi planlegger ikke å slå noen eller kaste med ting. Til gjengjeld oppfordrer vi til sivil ulydighet, sier nettverkets danske talskvinne Tannie Nybroe til danske aviser:

- Det betyr at det kan bli nødvendig å bryte loven. Jeg vil ikke fordømme andres handlinger, det er deres ansvar.

Amoniakk mot hunder På hjemmesiden kan man lese en masse tips om hvordan man unngår å bli arrestert eller komme til skade. For eksempel oppfordres deltakerne til å sprøyte klærne med ammoniakk for å holde politihunder på avstand. En særlig traumegruppe av frivillege leger, psykologer og sykepleiere skal behandle demonstranter som kommer fysisk eller psykisk til skade.

På forhånd er det holdt treningsleire i flere land, der aktivister har øvet teknikker i å trenge gjennom politisperringer. På Christiania - som også er hjemsted for det fredelige klimabunnmøtet - er 10-12 såkalte aksjonstrenere for øyeblikket i gang med å forberede aktivister.

Fra hele verden Flere danske aviser har forgjeves forsøkt å trenge inn i miljøet. Det fremstår diffust hvor stor demonstrasjonen vil bli, men danske medier melder om flere tusen tilreisende, i tillegg til danske autonome. Mange av de tilreisende har deltatt i andre aksjoner rundt om i verden, for eksempel G8-møtet i Tyskland i 2007, der flere hundre ble skadd i kampene mellom politi og demonstranter.

Brasilianske Fabriana Furtado fra Jubilee South, en paraplyorganisasjon for 80 grasrotbevegelser på den sørlige halvkula, forklarer viljen til direkte aksjoner slik i Jyllands-Posten:

- I Bella Center er det ingen som har motet til å si de riktige tingene eller finne de riktige løsningene. Hvorfor skal vanlige folk betale og havne i økologisk gjeld, når det er regjeringene og de multinasjonale selskapene som er de skyldige? Vi tror på ekte løsninger, og det betyr en endring av samfunnssystemet. Vi er veldig frustrerte over den institusjonelle prosessen, og derfor er det nødvendig med aksjoner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2009
12:43
16.12.2013 12:08Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker