JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med å rasere København

Lørdag deltar fagbevegelsen i den store folkelige demonstrasjonen for en rettferdig klimaavtale. Men fra i dag truer militante grupper med å sette København i brann.


11.12.2009
12:43
16.12.2013 12:08

Etter en rekke fredelige smådemonstrasjoner og markeringer rundt om i byen, går det for alvor løs i dag. Det militante, antikapitalistiske nettverket notyourbusiness varsler "kaos i gatene" når de sprer seg i byen fra klokken 10 i formiddag. De er spesielt ute etter å angripe næringslivet som de mener hyklerisk prøver å skape profitt på klimakrisen.

FriFagbevegelse.no vil dekke demonstrasjonene og kommer med bilder og stoff lørdag kveld.

Generalprøve Ifølge sosiologen René Karpantschof som forsker i motbevegelser ved Københavns universitet, vil dagens demonstrasjon være en slags generalprøve for både politi og demonstranter.

- Den vil gi en pekepinn om styrken og stemningen blant de ulydige aktivistene. Den vil legge grunnlaget for hvordan den utenomsparlamentariske aktiviteten vil utvikle seg i den kommende uka, sier Karpantschof til nettstedet Modkraft.

- Bråk-barometeret er stigende. Det er en voldsom retorikk for øyeblikket, og problemet er at man kan få opphisset mer naive og idealistiske sjeler og får dem over til svart blokk. Vi har samtidig en klar følelse av at det er kommet mange utlendinger til byen, og de er neppe kommet for å juleshoppe, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen til Jyllands-Posten.

"Lømmelsprøyten"

Rundt 6500 politibetjenter er samlet i København for å holde orden under klimatoppmøtet, mange av dem innlosjert på en tidligere danskebåt. Med innlånte politibiler fra Tyskland og Sverige er de klar til den største sikkerhetsoperasjonen noen sinne i byen.

Blant annet en nyinnkjøpt vannkanon skal sørge for å holde gemyttene i ro. Den er på folkemunne straks døpt "lømmelsprøyten", etter den såkalte lømmelpakken som nylig ble vedtatt i Folketinget. Lømmelpakken tillater politiet å anholde folk i 24 timer uten tiltale, mens strafferammen for å "hindre politiets arbeid" er mangedoblet.

For å klare det antatte presset, har politiet innrettet bur til opp til 1000 anholdte i en forlatt fabrikkshall, et tiltak som er blitt fordømt av blant andre Amnesty International.

Se tv-innslag her

Et annet nettverk som lover bål og brann, er NTAC, Never trust a cop som har lagt ut en

illevarslende video på Youtube .

Spredte aksjoner NTAC hadde opprinnelig planlagt å gå med morgendagens store, folkelige demonstrasjon, men har endret strategi de siste dagene: Deltakerne er kjedelige og demonstrasjonen er nytteløs, lyder det nå. Dessuten frykter deltakerne å bli plukket ut av den store demonstrasjonen og arrestert med en gang. Derfor vil de i stedet foreta spredte aksjoner, blant annet mot næringslivets store klimamesse i den tidligere banesykkelarenaen Forum, Bright Green, der kronprins Haakon er blant talerne lørdag formiddag. NTAC oppfordrer dessuten til aksjoner mot hoteller og restauranter som de toppmøtedelegerte bruker.

MacDonalds, 7-Eleven, banker og andre tradisjonelle målskiver for militante og autonome demonstrasjoner er i full gang med å sikre vinduer og dører mot steinkastende horder.

Stormet tilholdssted Natten til onsdag demonstrerte politiet jernneven mot de militante for første gang under toppmøtet, da et tilholdssted for 750 tilreisende aktivister ble stormet. Politiet beslagla blant annet et par hundre hjemmelagde treskjold og 60 lysstoffrør fylt med maling.

Siden tirsdag har politiet suspendert Schengen-avtalen som tillater fri reise over grensene. Ved de dansk-tyske grenseovergangene står betjenter klar til å sjekke identiteten til innreisende og avvise folk som ikke antas å ha fredelige hensikter.

Fredelig og folkelig

Fredelige hensikter har til gjengjeld det store folkelige arrangementet som løper av stabelen i morgen, 12. desember-initiativet .

Arrangørene venter mellom 15 000 og 30 000 deltakere fra hele verden. Demonstrasjonen er anbefalt av over 500 klima- og miljøorganisasjoner, fagforeninger, freds-, solidaritets- og utviklingsorganisasjoner, politiske, kirkelige og andre foreninger og organisasjoner fra sivilsamfunnet fra 67 land.

Til og med værgudene ser ut til å stille seg positive til arrangementet. Værvarslet lyder på fire-fem varmegrader med muligheter for solstreif, etter uker med gråvær og regn.

Faglig ansvar - Uropakken har fått mange faglige organisasjoner til å nøle med å anbefale demonstrasjonen, det var kanskje også hensikten, sier Jørn Andersen fra den danske klimabevegelsen som arrangerer lørdagens demonstrasjon, til fagligtansvar.dk

- Det har satt mobiliseringen tilbake, men om fagbevegelsen ikke er synlig i klimadebatten, så kjører den over hodet på oss. I mange faglige sammenhenger er debatten først akkurat begynt. Men nå er det gått hull på ketchupflaska, sier Jørn Andersen.

Tillitsmannsnettverket Fagligt Ansvar gikk nylig ut med en klar oppfordring til fagbevegelsen om å delta.

- Klimaet er viktig for oss alle, hva nytter det med mer i lønn om vi står i vann til halsen? Lømmelpakken skal ikke skremme oss fra å si vår mening. Det er ikke klimatoppmøtet vi er imot, men de store landenes slappe, uklare holdninger og utilstrekkelige løsninger, sier Finn Sørensen, Fagligt Ansvars sekretariat.

Faglige demoguider Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av en rekke fagforeninger innenfor byggebransjen i København, skal holde orden på troppene, ved hjelp av 150 såkalte demoguider som går foran og langs opptoget.

Allan Leegaard fra byggefagene opplyser at anbefalingene fra danske fagforbund og fagforeninger om å delta i demonstrasjonen har strømmet inn de siste dagene. I går var antallet oppe på 27. I tillegg kommer faglig deltakelse fra blant annet USA, England, Nederland og Tyskland.

- Derfor har vi besluttet at det blir en egen, faglig blokk ved demonstrasjonen, sier Allan Leegaard til frifagbevegelse.no

- Frykter dere bråk ved demonstrasjonen?

Verdig og fredelig - Vi har fått tilsagn fra de militante gruppene om at de vil la være å lage bråk under den folkelige manifestasjonen. Siden vi har ganske gode kontakter i det danske, autonome miljøet, antar vi at de vil sørge for at avtalen blir overholdt. Så vi regner med at det blir en verdig og fredelig markering.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har vært ute med advarsler om at ekstremistiske elementer vil prøve å provosere demonstrantene til voldelig konfrontasjon med politiet.

Allan Leegaard forteller at demoguidene i første omgang vil tilsnakke eventuelle bråkmakere og oppfordre dem til å ta det rolig. I motsatt fall vil de bli guidet vekk fra demonstrasjonen. Og i verste fall vil gruppelederne vurdere om politiet skal få beskjed - de står i løpende kontakt med politiet underveis.

- Så det er ingen fare for at politiet kommer til å benytte seg av den nye lømmelpakken mot fredelige demonstranter?

Demokratisk rett - Vi håper jo ikke det. Men som faglige folk føler vi oss krenket av at politikerne bruker toppmøtet som unnskyldning til å ramme alle mulige andre områder enn antatte gateopptøyer. Pakken innebærer en stor innskrenkning av demokratiet og rettighetene til å demonstrere, sier Allan Leegaard.

Etter lørdagens gigantmarkering er det lagt opp til en rekke mindre, men muligens spektakulære demonstrasjoner i de kommende dagene. For eksempel vil aktivister prøve å blokkere Københavns havn på søndag, for å demonstrere mot skipsfartens CO2-utslipp.

"Folkelig toppmøte"

På onsdag er det klart for den neste store markeringen, denne gang med både fredelige og militante fortegn, når nettverket Climate Justice Action vil prøve å trenge inn på selve toppmøtet i Bella Center og holde et "folkelig toppmøte".

- Vi planlegger ikke å slå noen eller kaste med ting. Til gjengjeld oppfordrer vi til sivil ulydighet, sier nettverkets danske talskvinne Tannie Nybroe til danske aviser:

- Det betyr at det kan bli nødvendig å bryte loven. Jeg vil ikke fordømme andres handlinger, det er deres ansvar.

Amoniakk mot hunder På hjemmesiden kan man lese en masse tips om hvordan man unngår å bli arrestert eller komme til skade. For eksempel oppfordres deltakerne til å sprøyte klærne med ammoniakk for å holde politihunder på avstand. En særlig traumegruppe av frivillege leger, psykologer og sykepleiere skal behandle demonstranter som kommer fysisk eller psykisk til skade.

På forhånd er det holdt treningsleire i flere land, der aktivister har øvet teknikker i å trenge gjennom politisperringer. På Christiania - som også er hjemsted for det fredelige klimabunnmøtet - er 10-12 såkalte aksjonstrenere for øyeblikket i gang med å forberede aktivister.

Fra hele verden Flere danske aviser har forgjeves forsøkt å trenge inn i miljøet. Det fremstår diffust hvor stor demonstrasjonen vil bli, men danske medier melder om flere tusen tilreisende, i tillegg til danske autonome. Mange av de tilreisende har deltatt i andre aksjoner rundt om i verden, for eksempel G8-møtet i Tyskland i 2007, der flere hundre ble skadd i kampene mellom politi og demonstranter.

Brasilianske Fabriana Furtado fra Jubilee South, en paraplyorganisasjon for 80 grasrotbevegelser på den sørlige halvkula, forklarer viljen til direkte aksjoner slik i Jyllands-Posten:

- I Bella Center er det ingen som har motet til å si de riktige tingene eller finne de riktige løsningene. Hvorfor skal vanlige folk betale og havne i økologisk gjeld, når det er regjeringene og de multinasjonale selskapene som er de skyldige? Vi tror på ekte løsninger, og det betyr en endring av samfunnssystemet. Vi er veldig frustrerte over den institusjonelle prosessen, og derfor er det nødvendig med aksjoner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2009
12:43
16.12.2013 12:08Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Colourbox

Gratis briller fra arbeidsgiver: Dette bør du vite

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

Alf Ragnar Olsen

Staten har sagt at pengene er brukt opp – nå har de tre dager på seg til å unngå streik i staten

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret: Disse får ikke stemme i uravstemning

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet av vekterne er stort

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

Ole Palmstrøm

Kritikerne mente oppsplittingen av Vegvesenet ville gi økte utgifter. Statsbudsjettet viser at de fikk rett

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet


Flere saker