JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med å rasere København

Lørdag deltar fagbevegelsen i den store folkelige demonstrasjonen for en rettferdig klimaavtale. Men fra i dag truer militante grupper med å sette København i brann.

Etter en rekke fredelige smådemonstrasjoner og markeringer rundt om i byen, går det for alvor løs i dag. Det militante, antikapitalistiske nettverket notyourbusiness varsler "kaos i gatene" når de sprer seg i byen fra klokken 10 i formiddag. De er spesielt ute etter å angripe næringslivet som de mener hyklerisk prøver å skape profitt på klimakrisen.

FriFagbevegelse.no vil dekke demonstrasjonene og kommer med bilder og stoff lørdag kveld.

Generalprøve Ifølge sosiologen René Karpantschof som forsker i motbevegelser ved Københavns universitet, vil dagens demonstrasjon være en slags generalprøve for både politi og demonstranter.

- Den vil gi en pekepinn om styrken og stemningen blant de ulydige aktivistene. Den vil legge grunnlaget for hvordan den utenomsparlamentariske aktiviteten vil utvikle seg i den kommende uka, sier Karpantschof til nettstedet Modkraft.

- Bråk-barometeret er stigende. Det er en voldsom retorikk for øyeblikket, og problemet er at man kan få opphisset mer naive og idealistiske sjeler og får dem over til svart blokk. Vi har samtidig en klar følelse av at det er kommet mange utlendinger til byen, og de er neppe kommet for å juleshoppe, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen til Jyllands-Posten.

"Lømmelsprøyten"

Rundt 6500 politibetjenter er samlet i København for å holde orden under klimatoppmøtet, mange av dem innlosjert på en tidligere danskebåt. Med innlånte politibiler fra Tyskland og Sverige er de klar til den største sikkerhetsoperasjonen noen sinne i byen.

Blant annet en nyinnkjøpt vannkanon skal sørge for å holde gemyttene i ro. Den er på folkemunne straks døpt "lømmelsprøyten", etter den såkalte lømmelpakken som nylig ble vedtatt i Folketinget. Lømmelpakken tillater politiet å anholde folk i 24 timer uten tiltale, mens strafferammen for å "hindre politiets arbeid" er mangedoblet.

For å klare det antatte presset, har politiet innrettet bur til opp til 1000 anholdte i en forlatt fabrikkshall, et tiltak som er blitt fordømt av blant andre Amnesty International.

Se tv-innslag her

Et annet nettverk som lover bål og brann, er NTAC, Never trust a cop som har lagt ut en

illevarslende video på Youtube .

Spredte aksjoner NTAC hadde opprinnelig planlagt å gå med morgendagens store, folkelige demonstrasjon, men har endret strategi de siste dagene: Deltakerne er kjedelige og demonstrasjonen er nytteløs, lyder det nå. Dessuten frykter deltakerne å bli plukket ut av den store demonstrasjonen og arrestert med en gang. Derfor vil de i stedet foreta spredte aksjoner, blant annet mot næringslivets store klimamesse i den tidligere banesykkelarenaen Forum, Bright Green, der kronprins Haakon er blant talerne lørdag formiddag. NTAC oppfordrer dessuten til aksjoner mot hoteller og restauranter som de toppmøtedelegerte bruker.

MacDonalds, 7-Eleven, banker og andre tradisjonelle målskiver for militante og autonome demonstrasjoner er i full gang med å sikre vinduer og dører mot steinkastende horder.

Stormet tilholdssted Natten til onsdag demonstrerte politiet jernneven mot de militante for første gang under toppmøtet, da et tilholdssted for 750 tilreisende aktivister ble stormet. Politiet beslagla blant annet et par hundre hjemmelagde treskjold og 60 lysstoffrør fylt med maling.

Siden tirsdag har politiet suspendert Schengen-avtalen som tillater fri reise over grensene. Ved de dansk-tyske grenseovergangene står betjenter klar til å sjekke identiteten til innreisende og avvise folk som ikke antas å ha fredelige hensikter.

Fredelig og folkelig

Fredelige hensikter har til gjengjeld det store folkelige arrangementet som løper av stabelen i morgen, 12. desember-initiativet .

Arrangørene venter mellom 15 000 og 30 000 deltakere fra hele verden. Demonstrasjonen er anbefalt av over 500 klima- og miljøorganisasjoner, fagforeninger, freds-, solidaritets- og utviklingsorganisasjoner, politiske, kirkelige og andre foreninger og organisasjoner fra sivilsamfunnet fra 67 land.

Til og med værgudene ser ut til å stille seg positive til arrangementet. Værvarslet lyder på fire-fem varmegrader med muligheter for solstreif, etter uker med gråvær og regn.

Faglig ansvar - Uropakken har fått mange faglige organisasjoner til å nøle med å anbefale demonstrasjonen, det var kanskje også hensikten, sier Jørn Andersen fra den danske klimabevegelsen som arrangerer lørdagens demonstrasjon, til fagligtansvar.dk

- Det har satt mobiliseringen tilbake, men om fagbevegelsen ikke er synlig i klimadebatten, så kjører den over hodet på oss. I mange faglige sammenhenger er debatten først akkurat begynt. Men nå er det gått hull på ketchupflaska, sier Jørn Andersen.

Tillitsmannsnettverket Fagligt Ansvar gikk nylig ut med en klar oppfordring til fagbevegelsen om å delta.

- Klimaet er viktig for oss alle, hva nytter det med mer i lønn om vi står i vann til halsen? Lømmelpakken skal ikke skremme oss fra å si vår mening. Det er ikke klimatoppmøtet vi er imot, men de store landenes slappe, uklare holdninger og utilstrekkelige løsninger, sier Finn Sørensen, Fagligt Ansvars sekretariat.

Faglige demoguider Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av en rekke fagforeninger innenfor byggebransjen i København, skal holde orden på troppene, ved hjelp av 150 såkalte demoguider som går foran og langs opptoget.

Allan Leegaard fra byggefagene opplyser at anbefalingene fra danske fagforbund og fagforeninger om å delta i demonstrasjonen har strømmet inn de siste dagene. I går var antallet oppe på 27. I tillegg kommer faglig deltakelse fra blant annet USA, England, Nederland og Tyskland.

- Derfor har vi besluttet at det blir en egen, faglig blokk ved demonstrasjonen, sier Allan Leegaard til frifagbevegelse.no

- Frykter dere bråk ved demonstrasjonen?

Verdig og fredelig - Vi har fått tilsagn fra de militante gruppene om at de vil la være å lage bråk under den folkelige manifestasjonen. Siden vi har ganske gode kontakter i det danske, autonome miljøet, antar vi at de vil sørge for at avtalen blir overholdt. Så vi regner med at det blir en verdig og fredelig markering.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har vært ute med advarsler om at ekstremistiske elementer vil prøve å provosere demonstrantene til voldelig konfrontasjon med politiet.

Allan Leegaard forteller at demoguidene i første omgang vil tilsnakke eventuelle bråkmakere og oppfordre dem til å ta det rolig. I motsatt fall vil de bli guidet vekk fra demonstrasjonen. Og i verste fall vil gruppelederne vurdere om politiet skal få beskjed - de står i løpende kontakt med politiet underveis.

- Så det er ingen fare for at politiet kommer til å benytte seg av den nye lømmelpakken mot fredelige demonstranter?

Demokratisk rett - Vi håper jo ikke det. Men som faglige folk føler vi oss krenket av at politikerne bruker toppmøtet som unnskyldning til å ramme alle mulige andre områder enn antatte gateopptøyer. Pakken innebærer en stor innskrenkning av demokratiet og rettighetene til å demonstrere, sier Allan Leegaard.

Etter lørdagens gigantmarkering er det lagt opp til en rekke mindre, men muligens spektakulære demonstrasjoner i de kommende dagene. For eksempel vil aktivister prøve å blokkere Københavns havn på søndag, for å demonstrere mot skipsfartens CO2-utslipp.

"Folkelig toppmøte"

På onsdag er det klart for den neste store markeringen, denne gang med både fredelige og militante fortegn, når nettverket Climate Justice Action vil prøve å trenge inn på selve toppmøtet i Bella Center og holde et "folkelig toppmøte".

- Vi planlegger ikke å slå noen eller kaste med ting. Til gjengjeld oppfordrer vi til sivil ulydighet, sier nettverkets danske talskvinne Tannie Nybroe til danske aviser:

- Det betyr at det kan bli nødvendig å bryte loven. Jeg vil ikke fordømme andres handlinger, det er deres ansvar.

Amoniakk mot hunder På hjemmesiden kan man lese en masse tips om hvordan man unngår å bli arrestert eller komme til skade. For eksempel oppfordres deltakerne til å sprøyte klærne med ammoniakk for å holde politihunder på avstand. En særlig traumegruppe av frivillege leger, psykologer og sykepleiere skal behandle demonstranter som kommer fysisk eller psykisk til skade.

På forhånd er det holdt treningsleire i flere land, der aktivister har øvet teknikker i å trenge gjennom politisperringer. På Christiania - som også er hjemsted for det fredelige klimabunnmøtet - er 10-12 såkalte aksjonstrenere for øyeblikket i gang med å forberede aktivister.

Fra hele verden Flere danske aviser har forgjeves forsøkt å trenge inn i miljøet. Det fremstår diffust hvor stor demonstrasjonen vil bli, men danske medier melder om flere tusen tilreisende, i tillegg til danske autonome. Mange av de tilreisende har deltatt i andre aksjoner rundt om i verden, for eksempel G8-møtet i Tyskland i 2007, der flere hundre ble skadd i kampene mellom politi og demonstranter.

Brasilianske Fabriana Furtado fra Jubilee South, en paraplyorganisasjon for 80 grasrotbevegelser på den sørlige halvkula, forklarer viljen til direkte aksjoner slik i Jyllands-Posten:

- I Bella Center er det ingen som har motet til å si de riktige tingene eller finne de riktige løsningene. Hvorfor skal vanlige folk betale og havne i økologisk gjeld, når det er regjeringene og de multinasjonale selskapene som er de skyldige? Vi tror på ekte løsninger, og det betyr en endring av samfunnssystemet. Vi er veldig frustrerte over den institusjonelle prosessen, og derfor er det nødvendig med aksjoner.

Annonse
Annonse