JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med å rasere København

Lørdag deltar fagbevegelsen i den store folkelige demonstrasjonen for en rettferdig klimaavtale. Men fra i dag truer militante grupper med å sette København i brann.11.12.2009
12:43
16.12.2013 12:08

Etter en rekke fredelige smådemonstrasjoner og markeringer rundt om i byen, går det for alvor løs i dag. Det militante, antikapitalistiske nettverket notyourbusiness varsler "kaos i gatene" når de sprer seg i byen fra klokken 10 i formiddag. De er spesielt ute etter å angripe næringslivet som de mener hyklerisk prøver å skape profitt på klimakrisen.

FriFagbevegelse.no vil dekke demonstrasjonene og kommer med bilder og stoff lørdag kveld.

Generalprøve Ifølge sosiologen René Karpantschof som forsker i motbevegelser ved Københavns universitet, vil dagens demonstrasjon være en slags generalprøve for både politi og demonstranter.

- Den vil gi en pekepinn om styrken og stemningen blant de ulydige aktivistene. Den vil legge grunnlaget for hvordan den utenomsparlamentariske aktiviteten vil utvikle seg i den kommende uka, sier Karpantschof til nettstedet Modkraft.

- Bråk-barometeret er stigende. Det er en voldsom retorikk for øyeblikket, og problemet er at man kan få opphisset mer naive og idealistiske sjeler og får dem over til svart blokk. Vi har samtidig en klar følelse av at det er kommet mange utlendinger til byen, og de er neppe kommet for å juleshoppe, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen til Jyllands-Posten.

"Lømmelsprøyten"

Rundt 6500 politibetjenter er samlet i København for å holde orden under klimatoppmøtet, mange av dem innlosjert på en tidligere danskebåt. Med innlånte politibiler fra Tyskland og Sverige er de klar til den største sikkerhetsoperasjonen noen sinne i byen.

Blant annet en nyinnkjøpt vannkanon skal sørge for å holde gemyttene i ro. Den er på folkemunne straks døpt "lømmelsprøyten", etter den såkalte lømmelpakken som nylig ble vedtatt i Folketinget. Lømmelpakken tillater politiet å anholde folk i 24 timer uten tiltale, mens strafferammen for å "hindre politiets arbeid" er mangedoblet.

For å klare det antatte presset, har politiet innrettet bur til opp til 1000 anholdte i en forlatt fabrikkshall, et tiltak som er blitt fordømt av blant andre Amnesty International.

Se tv-innslag her

Et annet nettverk som lover bål og brann, er NTAC, Never trust a cop som har lagt ut en

illevarslende video på Youtube .

Spredte aksjoner NTAC hadde opprinnelig planlagt å gå med morgendagens store, folkelige demonstrasjon, men har endret strategi de siste dagene: Deltakerne er kjedelige og demonstrasjonen er nytteløs, lyder det nå. Dessuten frykter deltakerne å bli plukket ut av den store demonstrasjonen og arrestert med en gang. Derfor vil de i stedet foreta spredte aksjoner, blant annet mot næringslivets store klimamesse i den tidligere banesykkelarenaen Forum, Bright Green, der kronprins Haakon er blant talerne lørdag formiddag. NTAC oppfordrer dessuten til aksjoner mot hoteller og restauranter som de toppmøtedelegerte bruker.

MacDonalds, 7-Eleven, banker og andre tradisjonelle målskiver for militante og autonome demonstrasjoner er i full gang med å sikre vinduer og dører mot steinkastende horder.

Stormet tilholdssted Natten til onsdag demonstrerte politiet jernneven mot de militante for første gang under toppmøtet, da et tilholdssted for 750 tilreisende aktivister ble stormet. Politiet beslagla blant annet et par hundre hjemmelagde treskjold og 60 lysstoffrør fylt med maling.

Siden tirsdag har politiet suspendert Schengen-avtalen som tillater fri reise over grensene. Ved de dansk-tyske grenseovergangene står betjenter klar til å sjekke identiteten til innreisende og avvise folk som ikke antas å ha fredelige hensikter.

Fredelig og folkelig

Fredelige hensikter har til gjengjeld det store folkelige arrangementet som løper av stabelen i morgen, 12. desember-initiativet .

Arrangørene venter mellom 15 000 og 30 000 deltakere fra hele verden. Demonstrasjonen er anbefalt av over 500 klima- og miljøorganisasjoner, fagforeninger, freds-, solidaritets- og utviklingsorganisasjoner, politiske, kirkelige og andre foreninger og organisasjoner fra sivilsamfunnet fra 67 land.

Til og med værgudene ser ut til å stille seg positive til arrangementet. Værvarslet lyder på fire-fem varmegrader med muligheter for solstreif, etter uker med gråvær og regn.

Faglig ansvar - Uropakken har fått mange faglige organisasjoner til å nøle med å anbefale demonstrasjonen, det var kanskje også hensikten, sier Jørn Andersen fra den danske klimabevegelsen som arrangerer lørdagens demonstrasjon, til fagligtansvar.dk

- Det har satt mobiliseringen tilbake, men om fagbevegelsen ikke er synlig i klimadebatten, så kjører den over hodet på oss. I mange faglige sammenhenger er debatten først akkurat begynt. Men nå er det gått hull på ketchupflaska, sier Jørn Andersen.

Tillitsmannsnettverket Fagligt Ansvar gikk nylig ut med en klar oppfordring til fagbevegelsen om å delta.

- Klimaet er viktig for oss alle, hva nytter det med mer i lønn om vi står i vann til halsen? Lømmelpakken skal ikke skremme oss fra å si vår mening. Det er ikke klimatoppmøtet vi er imot, men de store landenes slappe, uklare holdninger og utilstrekkelige løsninger, sier Finn Sørensen, Fagligt Ansvars sekretariat.

Faglige demoguider Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av en rekke fagforeninger innenfor byggebransjen i København, skal holde orden på troppene, ved hjelp av 150 såkalte demoguider som går foran og langs opptoget.

Allan Leegaard fra byggefagene opplyser at anbefalingene fra danske fagforbund og fagforeninger om å delta i demonstrasjonen har strømmet inn de siste dagene. I går var antallet oppe på 27. I tillegg kommer faglig deltakelse fra blant annet USA, England, Nederland og Tyskland.

- Derfor har vi besluttet at det blir en egen, faglig blokk ved demonstrasjonen, sier Allan Leegaard til frifagbevegelse.no

- Frykter dere bråk ved demonstrasjonen?

Verdig og fredelig - Vi har fått tilsagn fra de militante gruppene om at de vil la være å lage bråk under den folkelige manifestasjonen. Siden vi har ganske gode kontakter i det danske, autonome miljøet, antar vi at de vil sørge for at avtalen blir overholdt. Så vi regner med at det blir en verdig og fredelig markering.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har vært ute med advarsler om at ekstremistiske elementer vil prøve å provosere demonstrantene til voldelig konfrontasjon med politiet.

Allan Leegaard forteller at demoguidene i første omgang vil tilsnakke eventuelle bråkmakere og oppfordre dem til å ta det rolig. I motsatt fall vil de bli guidet vekk fra demonstrasjonen. Og i verste fall vil gruppelederne vurdere om politiet skal få beskjed - de står i løpende kontakt med politiet underveis.

- Så det er ingen fare for at politiet kommer til å benytte seg av den nye lømmelpakken mot fredelige demonstranter?

Demokratisk rett - Vi håper jo ikke det. Men som faglige folk føler vi oss krenket av at politikerne bruker toppmøtet som unnskyldning til å ramme alle mulige andre områder enn antatte gateopptøyer. Pakken innebærer en stor innskrenkning av demokratiet og rettighetene til å demonstrere, sier Allan Leegaard.

Etter lørdagens gigantmarkering er det lagt opp til en rekke mindre, men muligens spektakulære demonstrasjoner i de kommende dagene. For eksempel vil aktivister prøve å blokkere Københavns havn på søndag, for å demonstrere mot skipsfartens CO2-utslipp.

"Folkelig toppmøte"

På onsdag er det klart for den neste store markeringen, denne gang med både fredelige og militante fortegn, når nettverket Climate Justice Action vil prøve å trenge inn på selve toppmøtet i Bella Center og holde et "folkelig toppmøte".

- Vi planlegger ikke å slå noen eller kaste med ting. Til gjengjeld oppfordrer vi til sivil ulydighet, sier nettverkets danske talskvinne Tannie Nybroe til danske aviser:

- Det betyr at det kan bli nødvendig å bryte loven. Jeg vil ikke fordømme andres handlinger, det er deres ansvar.

Amoniakk mot hunder På hjemmesiden kan man lese en masse tips om hvordan man unngår å bli arrestert eller komme til skade. For eksempel oppfordres deltakerne til å sprøyte klærne med ammoniakk for å holde politihunder på avstand. En særlig traumegruppe av frivillege leger, psykologer og sykepleiere skal behandle demonstranter som kommer fysisk eller psykisk til skade.

På forhånd er det holdt treningsleire i flere land, der aktivister har øvet teknikker i å trenge gjennom politisperringer. På Christiania - som også er hjemsted for det fredelige klimabunnmøtet - er 10-12 såkalte aksjonstrenere for øyeblikket i gang med å forberede aktivister.

Fra hele verden Flere danske aviser har forgjeves forsøkt å trenge inn i miljøet. Det fremstår diffust hvor stor demonstrasjonen vil bli, men danske medier melder om flere tusen tilreisende, i tillegg til danske autonome. Mange av de tilreisende har deltatt i andre aksjoner rundt om i verden, for eksempel G8-møtet i Tyskland i 2007, der flere hundre ble skadd i kampene mellom politi og demonstranter.

Brasilianske Fabriana Furtado fra Jubilee South, en paraplyorganisasjon for 80 grasrotbevegelser på den sørlige halvkula, forklarer viljen til direkte aksjoner slik i Jyllands-Posten:

- I Bella Center er det ingen som har motet til å si de riktige tingene eller finne de riktige løsningene. Hvorfor skal vanlige folk betale og havne i økologisk gjeld, når det er regjeringene og de multinasjonale selskapene som er de skyldige? Vi tror på ekte løsninger, og det betyr en endring av samfunnssystemet. Vi er veldig frustrerte over den institusjonelle prosessen, og derfor er det nødvendig med aksjoner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2009
12:43
16.12.2013 12:08Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Debatt

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Nadia Frantzen

«Gjenreis Statoil nå!», skriver Mímir Kristjánsson

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

Jan-Erik Østlie

Regjeringen vil bruke 402 milliarder kroner. Se hva opposisjonen mener om budsjettet

Colourbox.com

Mann omkom i arbeidsulykke i Tysvær i Rogaland


Flere saker