JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikarbyråer vokser kraftig i Sverige

I Sverige er antall ansatte i bemanningsselskapene fordoblet de siste ti årene. Bransjen regner med fortsatt kraftig vekst, men LO varsler hard motstand.

Enda flere bedrifter og kommuner kommer de neste årene til å ta i bruk innleid arbeidskraft, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter. I dag utgjør ansatte i bemanningsselskapene 1,3 prosent av den totale arbeidskraften, mens bransjen mener at andelen vil kunne øke til 3 prosent.

Personell fra vikarbyråer jobber for det meste i tjenestesektoren (70 prosent). Nesten hver tredje ansatt befinner seg innen LO-området.

– Dette er unikt for det svenske arbeidsmarkedet. I de fleste andre land leier man inn personal for mer lavt kvalifisert arbeid, sier Henrik Bäckström, forbundsleder i interesseorganisasjonen Bemanningsföretagen.

Svensk LO er svært kritisk til utviklingen og frykter at den økte bruken av innleid arbeidskraft kan uthule oppsigelsesvernet og andre rettigheter som fagbevegelsen har jobbet fram.

Del av tariffoppgjøret

Nå ligger det an til at bruken av bemanningsselskaper blir en viktig del av vårens tariffoppgjør, slik lederne i seks LO-forbund varslet like før jul. De peker på at flere selskaper har sagt opp fast ansatte for så å bruke de samme personene i regi av et bemanningsselskap.

Poenget for arbeidsgiverne er å kutte kostnadene ved å frigjøre seg fra den gjeldende kollektivavtalen, mener lederne fra de seks forbundene som blant annet organiserer bygg- og anleggsarbeidere, transportarbeidere, elektrikere og malere. Også SEKO, forbundet for service og kommunikasjon, stiller seg bak uttalelsen.

Sverige åpnet for innleid arbeidskraft via bemanningsselskaper i 1994. De ansatte må ofte hoppe fra jobb til jobb, og har ingen garanti for hvor lenge de kan bli. Blant de ansatte er de fleste unge, og også personer født i land utenfor Europa er noe overrepresentert.

Bransjen er preget av stor gjennomstrømming, og den bidrar til at selskaper raskt kan øke og kutte bemanningen i takt med økonomisk oppgang - og ikke minst nedgang.

Vilje til streik

I en undersøkelse som ble gjort av Novus Opinion på oppdrag fra svensk LO i desember, sier 81 prosent av LOs medlemmer at de er villige til å streike mot bruken av innleid arbeidskraft.

LO har også sterk støtte i svensk opinion. 77 prosent av de spurte mener at det er feil å erstatte fast ansatte med innleid arbeidskraft. Kun 11 prosent svarer at de mener det er riktig.

88 prosent svarer dessuten at de heller vil være ansatt direkte i selskapet der arbeidet blir utført, enn i et bemanningsselskap.

«I LOs felles avtalekrav er situasjonen innen bemanningsmarkedet et høyt prioritert spørsmål. De sentrale avtalene kommer til å gjennomlyses grundig for å finne ulike muligheter for å forbedre vilkårene og ansettelsestryggheten for våre medlemmer», skrev forbundstoppene i et avisinnlegg for tre uker siden. De varslet også at vårens tarifforhandlinger kommer til å bli tøffe, ikke minst på grunn av de prinsipielle spørsmålene.

LES MER:Les hele brevet fra seks forbundslederne.

Annonse

Flere saker

Annonse