Kampen mot sosial dumping fortsetter
Arbeidstilsynets inspektører har nok av oppgaver å gripe fatt i. Kampen mot sosial dumping fortsetter for fullt. I tillegg er det satt fokus på enkelte risikobransjer.
anne.grete@lomedia.no
Mange arbeidsinnvandrere jobber for ei luselønn. Mange bor også under elendige forhold. Her er det fremdeles mye å rydde opp i for Arbeidstilsynets inspektører.
– Vi er pålagt å følge opp at folk får den lønna de har krav på og at sikkerheten ivaretas. Om arbeidsgiver også leier ut bolig til arbeidstakerne, skal vi følge opp at de har skikkelige boforhold, sier seniorinspektør Arnfinn Østgaard.
Han leder NTL-avdelingen i et av tilsynets distrikter, som dekker Østfold og Akershus. Når han ikke er på farta, holder han til ved tilsynskontoret i Lillestrøm.
Mange oppgaver
20 NTL-tillitsvalgte i Arbeidstilsynet var nylig samlet til en konferanse på Color Fantasy (Kielbåten) for å diskutere smått og stort som rører seg i tilsynet.
Der, som ved andre arbeidsplasser, er arbeidspresset stort. De har derfor, siden omorganiseringen i 2006 fått tilført om lag 140 nye stillinger.
– Vi er pålagt mange oppgaver og mange satsingsområder. I hovedsak fører vi tilsyn etter en risikovurdering av bransjer, sier Østgaard.
Blant virksomheter det nå er satt ekstra fokus på, er hotell- og restaurantbransjen, transport og renhold.
Flere sanksjonsmuligheter
Når det gjelder kamp mot sosial dumping, har Arbeidstilsynet fått stadig nye sanksjonsmidler å ta i bruk. Blant annet kan de stenge en bedrift på dagen om ikke pålegg er fulgt opp.
Allmenngjøring av tariffavtaler er et annet område som gjør jobben til tilsynets inspektører litt enklere. Det betyr i korte trekk at tariffavtaler i en bedrift også skal gjøres gjeldene for folk som ikke er medlemmer av de enkelte organisasjonene som er parter i avtalen.
Dette for å skaffe utlendinger som arbeider i Norge de samme vilkår som norske arbeidere.
Tidligere er allmenngjøring innført i bygg- og anleggsbransjen og i verftindustrien. Fra januar i år er det også innført allmenngjøring av tariffavtaler i landbruket.
Hårreisende tilstander
Østgaard forteller om hårreisende tilstander, spesielt i byggebransjen, men også i landbruket.
– For eksempel holder jeg nå på med to polske byggevirksomheter som lønner folka sine fra 16 kroner timen og nedover!
– Dette handler ikke bare om grov sosial dumping av utenlandsk arbeidskraft, men like mye om å undergrave norske lønns- og arbeidsforhold. For eksempel ligger en norsk lærling langt over i timelønn enn en polsk fagarbeider, sier seniorinspektør Astrid Bruvoll, som er hovedverneombud i tilsynet og ansatt ved tilsynskontoret i Kristiansund.
Hun legger til at få bedrifter tar inn lærlinger i dag fordi det er for dyrt i forhold til å leie inn folk fra Polen.
– Folk skal ha ei lønn å leve av uansett hvilket land de kommer fra. De skal ikke være avhengig av å ta med polsk hermetikk for å overleve, sier Østgaard.
Solidaransvar
Østgaard forteller at tilsynet har fått tilført både penger og reaksjonsmetoder i kampen mot sosial dumping.
Tilsynet samarbeider også med blant andre Skatteetaten, tollvesenet, politiet og brannvesenet for å komme uvesenet til livs.
Fra 1. januar er det innført solidaransvar for lønn. Kort sagt vil det si at arbeidstakere hos underleverandører som ikke betaler lønn eller går konkurs, kan kreve lønn fra en annen underleverandør høyere opp i kontraktskjeden.
– Det er et skritt i riktig retning, men svakheten er at selve bestiller/byggherren ikke har noe ansvar, mener Østgaard.
Følger utlendingsloven
Arbeidstilsynet fører også kontroll etter utlendingsloven. Det betyr i hovedsak å sjekke at arbeidsinnvandrere fra Romania og Bulgaria har de nødvendige tillatelsene.
– Dette gjaldt også for de øvrige landene som ble medlem i EU i 2004, men disse overgangsreglene gikk ut i mai 2009, forklarer Østgaard.
Astrid Bruvoll forteller at tilsynet leier inn tolker, men har også egne ansatte fra Polen og Litauen. De har også en egen polsk svartjeneste som blir godt benyttet.
IA-arbeidet er også er et sentralt område for tilsynet.
– Mange virksomheter har IA-avtale, men vi får tilbakemelding på at det er veldig varierende oppfølging fra NAV, som har et stort ansvar her, sier hun.
Lange reiseavstander
Arbeidstilsynet ble i 2006 organisert i syv store regioner, pluss direktoratet, som ligger i Trondheim.
Hovedårsaken til omorganiseringen var at Arbeidstilsynet skulle være mer synlig ute i bedriftene. Det skulle kort sagt føres flere tilsyn, men det har foreløpig latt vente på seg.
– Noe av årsaken er nok at vi har blitt tilført flere store og ressurskrevende oppgaver, samt at vi har fått mange nye medarbeidere som vi har brukt en del ressurser på å lære opp. Vi er nå om lag 600 ansatte, sier Bruvoll.
Organiseringen har også ført til lange reiseavstander for inspektørene. Dette sliter på mange.
– Vi reiser mye på kryss og tvers ut fra type næring. Mange har spesialisert seg på enkelte områder. Det betyr mye reising og lange reiseavstander, sier Bruvoll.
Hun er ikke spesielt fornøyd over utviklingen.
Ikke kostgodtgjørelse
Østgaard forteller at det er mye frustrasjon over at de ikke lenger får kostgodtgjørelse når de er ute på tilsyn. Den mistet de for noen år siden fordi de i avtaleverket blir definert som sjåfører.
– Vi treffer på mange arbeidstakere som har dårlige forhold på arbeidsplassen. Vi gir pålegg om mangelfulle garderobe- og spiseforhold. Vi godtar heller ikke at entreprenører henviser arbeidstakerne til nærmest bensinstasjon når de trenger et toalett.
– Men dette har vi ikke i orden selv. Vi mottar ikke såpass godtgjørelse at vi kan gå inn på en kafé. Matpakka må vi spise i bilen om vi ikke tar penger fra egen lomme. Vi har ikke noe toalett å gå på, og klær skifter vi på parkeringsplassen. Dette må det ryddes opp i, avslutter han.
Bruvoll nikker enig.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat