Slutt på å være syk på heltid
Får regjeringens sykefraværseksperter viljen sin, blir det svært vanskelig å bli sykmeldt på heltid heretter.
einar.fjellvik@lomedia.no
Rapporten fra den regjeringsoppnevnte ekspertgruppa ble overlevert til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm klokka 12 i dag. Klokka 13 presenteres rapporten for offentligheten.
LAST NED:Ekspertgruppas rapport (pdf)
I rapporten er gradert sykmelding og økt økonomisk ansvar for arbeidsgiverne ved langtidsfravær de sentrale virkemidlene ekspertgruppa anbefaler for å få ned sykefraværet.
Gruppa skriver at «gradert sykmelding reelt skal bli hovedregelen ved sykefravær, og at det ved fravær ut over 8 uker bare rent unntaksvis skal benyttes 100 pst. sykmelding.»
«Svenskekur» light
I mandatet sitt fikk ekspertgruppa et direkte pålegg om å vurdere om den svenske modellen med normerte sykemeldinger bør innføres også i Norge. I rapporten sin skriver gruppa at den er kommet til at dette ikke «vil være hensiktsmessig». I stedet går de norske ekspertene inn for at det bør lages faglige veiledere for leger og andre som har rett til å sykmelde folk. I første omgang vil ekspertene ha på plass slike veiledere for diagnosene muskel- og skjelettplager og lettere psykiske lidelser, som står for nesten to tredeler av sykefraværet.
Ekspertgruppa understreker at veilederne skal «være et faglig verktøy for legen, og ikke et kontrollverktøy for NAV».
LES OGSÅ: Positiv mottakelse
Ekspertoppskriften
Dette er det nye sykmeldingsregimet ekspertene foreslår:
De første 10 dagene: Perioden der arbeidsgiver må betale sykepenger fullt ut forkortes fra 16 til 10 dager. Samtidig forlenges perioden de ansatte kan bruke egenmelding fra 3 til 10 dager. Gruppa foreslår også at alle arbeidstakere får rett til inntil 24 egenmeldingsdager i året. Det er det samme som ansatte i IA-bedrifter har rett til i dag.
Mer enn 10 dager: Lengre fravær enn 10 dager krever legemelding. Sykmeldingen skal så langt det er mulig være gradert, hvis ikke det er til skade for egen eller andres helse at man er til stede på arbeidsplassen.
Folketrygden dekker sykepengene fullt ut.
Innen 4 uker: Arbeidsgiveren skal, i samråd med den ansatte, utarbeide en oppfølgingsplan innen fire uker.
Innen 8 uker: Seneste innen 8 uker skal det gjennomføres et dialogmøte i regi av arbeidsgiveren for å drøfte oppfølgingsplanen.
Etter 8 uker: «Sykemeldinger skal som hovedregel være gradert etter 8 uker, selv om dette krever omfattende tilretteleggingstiltak fra arbeidsgivers side og innebærer vesentlige endringer i arbeidsoppgaver for arbeidstageren», skriver ekspertgruppa.
For å legge et ekstra press på arbeidsgiverne foreslår ekspertene at bedriftene må betale 20 % av sykepengene ved fravær ut over 8 uker.
Innen 16-20 uker: Nav får ansvaret for at det gjennomføres et nytt dialogmøte. Nav skal også vurdere om arbeidsgiveren har oppfylt tilretteleggingsplikten og om det er behov for å iverksette yrkesrettet attføring eller andre tiltak.
Straff på pungen
Ekspertgruppa foreslår også et nye og strengere straffetiltak for både arbeidstakere, arbeidsgivere og leger som ikke overholder sine forpliktelser:
– Dersom ansatte ikke medvirker til dialogmøte 1 (innen 8 uker), skal arbeidsgiveren rapportere dette til NAV, slik at NAV kan vurdere om det er grunnlag for stoppe sykepengene.
– Arbeidsgiverne må dokumentere at dialogmøte er holdt for å ha rett til å få refundert sykepenger fra staten for fravær ut over 10 dager.
– Leger som avviker for mye fra den nye normen for bruk av graderte sykmeldinger risikerer å miste refusjonen de får for å fylle ut sykmeldingsblanketter. Ved gjentatte avvik foreslår ekspertene at både tvangsmulkt og inndraging av retten til å sykmelde kan brukes som straff.
Et av målene i avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) var å få sykefraværet ned til 5,6 % innen utgangen av 2009 (tilsv. 20 % reduksjon).
I 3. kvartal i fjor lå fraværet på 7,7 %, og hadde økt med 11 % det siste året.
13. november måtte regjeringen justere opp anslaget for statens utgifter til sykepenger i 2009 til 36,6 milliarder kroner.
Samme dag ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om å forlenge fristen for å bli enige om en ny IA-avtale fra nyttår til 1. mars.
18. november varslet statsminister Jens Stoltenberg at han vil ha vurdert en rekke tiltak for å få ned sykefraværet, bl.a. den svenske modellen med normerte sykemeldinger og økt økonomisk ansvar for bedriftene.
27. november oppnevner regjeringen en ekspertgruppe, ledet av seniorforsker Arnstein Mykletun ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, som skal vurdere tiltak for å få ned sykefraværet.
22. januar startet forhandlingene om ny IA-avtale.
I dag leverer ekspertgruppa sine anbefalinger.
1. mars skal forhandlingene om ny IA-avtale være avsluttet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie