Fagforeninger skeptiske til inkludering
LO-sekretær Trine Lise Sundnes tror det kan skyldes at tillitsvalgte innen enkelte bransjer har mer enn nok med å bevare de arbeidsplassene som allerede finnes.
– Dette gjelder muligens bedrifter i de deler av arbeidslivet der utstøtingen har vært veldig stor, og hvor de ansatte har opplevd den ene nedbemanningen etter den andre, sier Sundnes til LO-Aktuelt.
I en artikkel om IA-arbeidet i forrige utgave av LO-aktuelt kom det fram at ikke alle opplever å ha fagforeningene på sin side når de forsøker å få bedrifter til å etablere praksisplasser for trygdede.
Jobbkonsulent Tom Arild Valaker i attføringsbedriften Norasonde sier han har hatt problemer med å slippe til i bedrifter innen lager, gods, transport og jernbane, der fagorganisasjonene tradisjonelt står sterkt.
Flere av disse bransjene har vært gjennom store omstillinger og nedbemanninger de siste årene.
– Ikke lett
– Det er en veldig vanskelig øvelse å skulle inkludere flest mulig når folk står i fare for å miste jobbene sine eller når de står overfor store omstillingsprosesser. De tillitsvalgtes fokus er på de som allerede er inne, og slik må det nødvendigvis være, sier Sundnes.
Hun understreker at det er vanskelig å vite noe om bakgrunnen for de tillitsvalgtes holdninger når hun ikke vet hvilke bedrifter det er snakk om, men hun har vanskelig for å tro at de tillitsvalgte er imot inkludering.
– Jeg tolker ikke dette som vrangvilje, men som en reell bekymring for de arbeidsplassene man allerede har, sier Sundnes og påpeker at delmål to i IA-avtalen både handler om å inkludere flere og å beholde folk som risikerer å falle ut.
– Og vi har klart det ene: å dempe utstøtingstakten, fremholder hun.
Mest på sykefravær
Etter at IA-avtalen ble inngått mellom regjeringen og partene i arbeidslivet i 2001, har mesteparten av oppmerksomheten vært rettet mot å få ned sykefraværet. Enkelte bedrifter har til og med sagt nei til å inkludere folk utenfra fordi de ville konsentrere seg om å nå sykefraværsmålene.
Dette var en villet politikk som alle parter var enige om, ifølge Trine Lise Sundnes.
– For å få opp volumet på IA-avtalen, var det greit at bedriftene satte opp lokale avtaler der det var akseptert at virksomhetene kun satte opp mål for sykefraværet. Da avtalen ble reforhandlet i 2005, ble det besluttet at de tre delmålene skulle være likeverdige, men vi satte ikke krav om at samarbeidsavtalene og virksomhetsmålene skulle fornyes. I etterpåklokskapens lys burde avtalene vært reforhandlet, sier Sundnes.
Hun understreker at LO i denne runden av IA-forhandlingene er opptatt av at bedriftene skal ta en ny gjennomgang av samarbeidsavtalene.
Etterlyser penger
Men inkluderingsarbeidet er ikke bare avhengig av mer velvilje blant arbeidsgivere og ansatte. Flere tillitsvalgte i Nav mener også at det trengs mer ressurser til oppfølging, noe arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har varslet at de neppe får. Trine Lise Sundnes ønsker ikke å kommentere Bjurstrøms uttalelse.
– Det ville vært ufint å kommentere dette når vi sitter midt i forhandlinger om en ny IA-avtale, sier hun.
Sundnes vil heller ikke si noe om kritikken som Høyre har rettet mot regjeringen i forbindelse med at den har kuttet i bevilgningene til arbeidsrettet rehabilitering. Kritikken kommer samtidig med at ferske Nav-tall viser at 98 000 personer nå er registrert med nedsatt arbeidsevne, flere enn noensinne tidligere. Bare litt over halvparten av disse har et tilbud i dag, opplyser direktør i NHOs attføringsbedrifter Johan-Martin Leikvoll til ANB.
Han mener at tallene viser at det er stort behov for mer trøkk i attførings- og inkluderingsarbeidet.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet