EU-direktiv og norske regler
Et EU-direktiv om bemanningsfirmaer skal innføres i november 2011. - Våre regler om midlertidige ansettelser må opprettholdes, mener LO-advokat Karen Sophie Steen.
stig.christensen@lomedia.no
I ettermiddag var det Fafo-seminar om bemanningsbransjen: Uregulert vekst og nytt regelverk. Forsker Kristin Alsos snakket om hvilke virkninger EUs direktiv vil få i Norge. Intensjonene med direktivet er ifølge Alsos at arbeidstakerne skal beskyttes, og at det skal redusere behovet for restriksjoner i de enkelte land.
NHO positive
Even Hagelien fra NHO Service presiserte at NHO er positive til direktivet.
– Det vil bidra til å utvikle fleksible former for arbeid, mente han. Hagelien var enig i EU-intensjonene om at det vil gi ansatte bedre rettigheter, og at det vil presisere kvalitetskrav.
– Useriøse aktører kan på denne måten presses ut av markedet, mente han. NHO-representanten så noen utfordringer ved det såkalte likebehandlingsprinsippet, og ga uttrykk for at det er behov for revisjon av lovgivningen når direktivet blir implementert i Norge.
– Koblingen mellom midlertidige behov og bemanningsbransjen er urimelig, mente han.
Her er LO uenige. LO-advokat Karen Sophie Steen mente de norske reglene om midlertidige ansettelser må opprettholdes, og tilbakeviste kritikken om at de er for strenge.
Riktig retning
Både Hagelien og Steen uttrykte tilfredshet med den midlertidige overenskomsten for bemanningsbyråene som nylig ble inngått mellom NHO og LO, og som ble godkjent av LO-sekretariatet på mandag.
– Det er et skritt i riktig retning, mente Steen. Hun ga for øvrig uttrykk for at bemanningsbransjen er kommet for å bli, men at omfanget kunne diskuteres. LOs juridiske kontor får stadig saker fra områder som renhold, næring og nytelse og bygg om uryddige forhold på dette området. Hun så ingen grunn til unntak fra prinsippet om likebehandling.
Sterk økning
Fafo-forsker Kristine Nergaard gikk igjennom tall og fakta om bransjen. Før 1. Juli 2000 var det forbud mot utleie av arbeidstakere i Norge.
Etter den tid fikk vi regler om dette, nemlig at de kan settes inn der det er behov for midlertidig arbeidskraft. Det har vært en sterk vekst i antall bedrifter og foretak innen denne sektoren. I 1993 var det under 200 foretak, i 2008 mellom 800 og 900. 70 av dem har mer enn 50 ansatte.
– Særlig i løpet av de siste fire – fem årene har det vært en voldsom vekst, fortalte Nergaard.
Hun anslo at bemanningsbransjen står for rundt 1,6 prosent av årsverkene i norsk arbeidsliv. Boye Ullmann viste i debatten til at antallet NUF-selskaper i Norge nærmer seg 30 000 og at mange av dem blant annet driver med utleie av arbeidskraft. Dermed er det vanskelig å fastsette omfanget nøyaktig.
Bemanningsforetakene gjør seg mest gjeldende innen kontor og administrasjon, bygg og anlegg samt lager, logistikk og transport. Deretter følger helse og omsorg, industri og produksjon, økonomi og regnskap, samt kundesenter og callsenter. En bransje som oppvekst og utdanning, blant annet barnehager, er på vei inn.
Useriøse
Forskerne Anne Mette Ødegård og Øyvind Berge presenterte en rapport om useriøsitet i bemanningsbransjen, og bekreftet mye av det som er sagt fra Oslo Bygningsarbeiderforening og skrevet i LOs fagblader gjennom flere år. Det er lønnsdumping, mangel på ordentlige arbeidskontrakter og skatte- og momsunndragelser. Regler for kontroll fins, men det skorter på håndhevelsen. Eller som Ødegård sa det:
– Mange etterlyser bedre kontroll.
Hun la også til at NUFene er en stor utfordring i bransjen, noe Hegelien fra NHO var enig i.
– Vi tar ikke inn NUF-selskaper i NHO Service, fortalte han.
Må samarbeide bedre
Odd Magnar Solbakken i Fellesforbundets avd. 603, Oslo Bygningsarbeiderforening sier til LO-Aktuelt at han er enig i at etterlevelse av lover og regler og kontroll er blant de største utfordringene.
Solbakken mener at samarbeidet mellom de ulike myndighetsorganer må bli mye bedre. Han viser til en svært useriøs aktør i bransjen, som klarte å opparbeide seg en skattegjeld på 17 millioner kroner på to år, ved å flytte rundt om i landet, ettersom det ene etter det andre av hans selskaper gikk konkurs.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox