JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På bølge med fontenen

Tast en melding på mobilen din, og den underlige fontenen ved inngangen til Norsk Telemuseum vil sende vannstrålene i været. Det er rett og slett helt Elektromagnetisk.

csd@lomedia.no

Det er ikke noen liten «duppeditt» som står plassert midt i inngangen til telemuseet. Det er en av de tidligere analoge diskene til det gamle Tryvannstårnet som er blitt gjort om til tidenes fontene. En ordentlig fontene, fylt med vann og greier. Det som er annerledes er at denne fontene har elektromagnetiske sensorer, som fanger opp radiobølger, og som igjen får vannpumpene til å reagere, og slynge vannsøyler til himmels.

– Sensorene reagerer på alle slags radiobølger, fra mobiler til kameraer, sier prosjektleder ved Norsk telemuseum Gro Ellefsen. Ved siden av den elektromagnetiske fontenen viser museet samtidig ut en svært kreativ bildeutstilling kalt «The Bubbles of Radio». Designer Ingeborg Marie Dehs Thomas har konstruert bilder fritt etter fantasien om hvordan hun tenker seg de ulike radiobølgene kan se ut. Et morsomt og fantasifullt innsalg med bobler som kan brukes både til bilder, illustrasjoner og til tekstiltrekk om man ønsker det.

Tre måneder

Det er likevel ikke til å komme bort i fra at det er fontenen som er mest iøynefallende. Ideen med den er å vise all den elektromagnetiske bevegelsen som er rundt oss. Ellefsen mener radiobølgene er del av infrastrukturen vår, og blir mer og mer viktig for kommunikasjonen.

– Ved siden av dette er mye mystikk knyttet til temaet, for vi kan jo ikke se disse bølgene. Med fontenen får man et visst inntrykk av hvordan disse bølgene kan innvirke, sier Ellefsen. Det er kunstner Amanda Steggell som har laget og programmert vannstrålene og lysene i fontenen. Meningen er at publikum skal kunne være med å koreografere vannstrålene ved å benytte seg av de elektromagnetiske utstyre de har med seg, som mobil.

– Vi har fått låne fontenen av kunstneren i tre måneder og den har allerede vekket stor begeistring blant publikummet, smiler Ellefsen.

Annonse

Flere saker

Annonse