Vil stoppe fagforeningsknusing
T-Mobile driver aktiv fagforeningsknusing i USA. Nå ber EL & IT oljefondet reagere overfor morselskapet Deutsche Telecom.
ahr@lomedia.no
Da Deutsche Telecom kjøpte T-Mobile i 2001, ble det en stor politisk sak. De amerikanske politikerne var skeptiske til de utenlandske eierne, men ble overbevist, mye på grunn av tillitsvalgte i selskapet. Deutsche Telecom har et godt samarbeid med fagbevegelsen i Tyskland, og både ansatte og fagbevegelsen mente et slikt samarbeid ville være av det gode også i T-Mobile. Slik ble det imidlertid ikke.
Aktiv knusing
I en ny rapport utarbeidet av John Logan, direktør for arbeidslivsstudier ved San Francisco State University, kommer det frem at T-Mobile har en helt annen holdning til fagbevegelsen enn morselskapet Deutsche Telecom. Bedriften har blant annet hyret inn et eget rådgivningsfirma som har spesialisert seg på fagforeningsknusing. Dette firmaet utarbeidet allerede i 2003 en handlingsplan for hvordan man best kan unngå organisering i T-Mobile. Et viktig virkemiddel er å spre holdninger blant lederne om at fagorganisering er et onde som må bekjempes med alle midler. Bedriften ansetter også bevisst personalledere med erfaring i fagforeningsknusing. Det betyr at det er så godt som umulig for fagbevegelsen å få de ansatte i tale, og ledere blir opplært i å overvåke nye klikker av ansatte, eller om enkelte mottar flere telefonsamtaler på jobb en vanlig.
Vanskelige forhold
Samtidig er ansatteforholdene i T-Mobile svært dårlige. De ansatte får ikke lov til å forhandle samlet, og det finnes derfor ingen lønnsstige eller kriterier for lønnsdannelse. Bonusutbetalinger er tilfeldige, og mange ansatte melder om utrygge arbeidsforhold, der folk kan miste jobben av helt uforutsigbare årsaker. Kundebehandlere som kun følger bedriftens policy, kan for eksempel miste jobben dersom kunder i etterkant av en samtale er misfornøyde.
Janusansikt
Rapporten ble presentert på en pressekonferanse i Bonn i Tyskland i dag der både den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen UNI, tyske ver.di, amerikanske CWA, og TU som er sammenslutningen av fagforeningene i T-Mobile og Deutsche Telecom var tilstede. Der var også John Logan.
– Da jeg fikk spørsmål om å undersøke forholdene i T-Mobile, var jeg veldig interessert. Deutsche Telecom har et godt rykte i Tyskland når det gjelder samarbeid med fagforeningene. Men jeg visste også fra studier i Storbritannia at man der har drevet aktiv fagforeningsknusing. Dessverre fant jeg et lignende mønster i USA, sier Logan.
Han stiller spørsmål ved hvorfor en bedrift har så ulike handlingsmønstre, avhengig av hvilket land man opererer i.
– Det er for lett å si at de gjør dette fordi loven tillater det. Deutsche Telecom kan velge annerledes, og kan sette høyere standarder for sitt arbeid. Dessverre har de valgt en annen vei, og følger etter bedrifter som Wal-Mart som nekter fagbevegelsens tilstedeværelse, sier Logan.
Ber om reaksjon
Også Tove Johansen, leder av utviklingsavdelingen i EL & IT og president i UNI Europa ICTS reagerer på innholdet i rapporten.
– Det verste er nesten at T-Mobile ikke har noen gode argumenter for å holde på på denne måten. Deres største konkurrent, AT&T, har et godt forhold til fagbevegelsen, og klarer likevel å beholde sin posisjon i det amerikanske markedet, sier Johansen.
Hun har allerede tatt saken opp med norske stortingspolitikere for å se om det er noe man kan gjøre her. Det norske oljefondet har eierandeler i Deutsche Telecom, og da må man også kunne stille spørsmål ved driften i selskapet, mener Johansen.
– De etiske retningslinjene for oljefondet sier lite om arbeiderrettigheter, men det burde de kanskje gjøre. Man bør kunne stille krav om at bedrifter vi investerer i for eksempel følger grunnleggende ILO-konvensjoner. Et spørsmål fra norske myndigheter til Deutsche Telecom om dette ville ha vært gull verdt for dem som jobber i T-Mobile, sier Johansen.
Global avtale?
UNI har i lang tid jobbet med å få på plass globale avtaler, som blant annet stadfester ansattes rettighet til å organisere seg. Slike avtaler er allerede på plass i Telefonica, France Telecom og Portugal Telecom. Allerede i 2005 sa også Deutsche Telecom at de var klare for å skrive under en slik avtale, men fremdeles mangler man de avgjørende underskriftene.
– Bedriften argumenterer med at de følger nasjonale lover og at å underskrive på en global avtale vil være i brudd med disse. Slik er det ikke. Ingen lands nasjonale lover, og spesielt ikke i USA, krever at en arbeidsgiver bryter med internasjonale arbeiderrettigheter, sier Marcus Courtney fra UNI Global Union.
Han mener det derfor bør bli fortgang i arbeidet med å få på plass en global avtale. Slik vil også rettighetene til de ansatte i T-Mobile bli sikret.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet