Omgår allmenngjøring
Mens NHO hevder at det ikke er grunnlag for å videreføre allmenngjøring av norsk lønn ved verftene, viser rapporter fra Arbeidstilsynet at en rekke verft unngår forskriften. «Ofte med ulovlige metoder», skriver tilsynet.
Gjeldende allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten for skips- og verftsindustrien trådte i kraft 1. desember 2008 og har dermed fått virke i rundt ett og et halvt år. I slutten av mai i år begjærte Fellesforbundet og LO at norske lønns- og arbeidsvilkår fortsatt skulle gjelde i inneværende tariffperiode, altså til våren 2012.
At virkelighetsoppfatning er en nokså relativ sak viser høringsuttalelsene til NHO og LO til fulle. Mens arbeidsgiversiden mener at det ikke finnes grunnlag for videre allmenngjøring, altså likebehandling av norske og utenlandske arbeidstakere, er LO, Fellesforbundet og Arbeidstilsynet av en helt annen oppfatning.
Avdekket grove brudd
Arbeidstilsynet har gjennomført rundt 90 tilsyn ved verftene i 2009 og 2010 så langt, for å undersøke om verftene overholder allmenngjøringsforskriften. Hvordan det gikk, kommer fram av referatene:
«Resultatene viser at lønna stort sett er greit, men at det er på arbeidstid hvor de grove bruddene foreligger. Det kjøres ofte rotasjonsordninger uten at det er søkt, og blitt godkjent av oss... De forskjellige tilleggene skaper også problemer fordi virksomhetene prøver å unngå disse, ofte med ulovlige metoder.»
Unngår lønnstillegg
Rapportene stammer fra tilsyn gjennomført i perioden 8. til 10. mars i år. Arbeidstilsynets oppsummering av verftsbesøk i perioden 30. november til 2. desember i fjor lyder slik:
«Vi finner mest avvik på arbeidstidsbestemmelsene. Mye grove brudd på arbeidstid og også noe på lønnsvilkår i forhold til allmenngjøringen. Erfaringer viser blant annet at arbeidstakerne [utenlandske, red. anm.] ofte er registrert med adresse i nærområdet. Dette for å unngå 20%-tillegget...»
Inntatt på arbeidsstedet?
NHO mener følgende om akkurat dette: «NHO vil for øvrig understreke at eventuelle uklarheter knyttet til når en (utenlandsk) arbeidstaker er «inntatt på arbeidsstedet», ... ikke er et argument for fortsatt allmenngjøring.»
Brudd på arbeidstidsbestemmelser og omgåelse av lovpålagte tillegg er altså gjengangere. Det skriver også LO-advokat Håkon Angell i slutten av mai i år i begjæringen om fornyet allmenngjøring:
«Det fremgår av ovennevnte dokumentasjon at bransjen etter allmenngjøringsvedtaket i betydelig grad har begynt å innta de utenlandske arbeidstakerne på arbeidsstedet (i Norge). Hensikten er å anse de utsendtes arbeidsforhold som å være knyttet til Norge, og derigjennom kunne trekke fra kost, losji og reise i arbeidstakernes lønn i strid med vedtaket, samt unnlate å betale utenbystillegg.»
«Følger ikke allmenngjøringsvedtaket»
Angell er rimelig klar i sin konklusjon: «Samlet sett etterlater deler av bransjens opptreden etter vedtaket (høsten 2008) et klart inntrykk av at man ikke er villig til å innrette seg etter Tariffnemndas vedtak. Dersom forskriften ikke blir videreført, er det lite tvilsomt at forholdene ved verftene raskt vil endre seg til det verre», skriver LO-advokaten i begjæringen.
Mens NHO altså hevder at det ikke finnes grunnlag for videre allmenngjøring av norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske verftsarbeidere.
Angriper fra en annen side
Arbeidsgiverne i Norsk Industri er enige med sin moderforening, NHO, men prøver en annen vei å angripe lovforskriften på. Skulle nemlig flertallet i Tariffnemnda i sitt møte 20. september vedta fortsatt allmenngjøring, mener Norsk Industri at gjeldende forskrift må endres fordi «forslaget avviker betydelig fra Verkstedoverenskomsten (VO) på helt sentrale områder», skriver Tore M. Sellæg, leder av landsforeningens arbeidsgiveravdeling, i høringsuttalelsen 3. september.
Tre lønnssatser
Han sikter til at VO har tre minstelønnssatser - en for fagarbeidere, en for spesialarbeidere og en for hjelpearbeidere, som lønnes etter ulike satser. Mens allmenngjøringsforskriften kun opererer med to: faglærte og ufaglærte.
«Tariffnemnda innfører en ny definisjon av satsen for spesialarbeider - ufaglært arbeidstaker. Dette strider mot Verkstedoverenskomsten. Det er satsen som hjelpearbeider som i tilfelle må karakteriseres som ufaglært», hevder Sellæg og Norsk Industri.
Hjelpearbeidere tjener mindre enn spesialarbeidere...
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie