Rystet over Høyesterett
Høyesterett har bestemt at GPS-bevis, innsamlet ulovelig, kan brukes i en arbeidsrettssak. Nå ber EL & IT regjeringen vurdere lovendring.
ahr@lomedia.no
I fjor fikk renovatør Jørn-Roar Rollstad sparken fordi Avfallsservice i Nord-Troms mente han hadde tatt for lange pauser samtidig, og samtidig skrevet overtid. Bevis på dette hentet renovasjonsselskapet fra GPS-overvåking. Det fikk mange til å reagere, ikke minst i LO-systemet. Datatilsynet på sin side har uttalt at denne formen for overvåking er ulovlig. Saken er sendt videre til Personvernnemnda.
Greit som bevis
Fagforbundet har kjempet mot at materialet kan brukes som bevis i arbeidsrettssaken som starter i juni. Deres argument er at siden det var innsamlet ulovelig, kan det heller ikke brukes. Både tingretten og lagmannsretten har vært av en annen oppfatning. Nå har også Høyesteretts ankeutvalg avvist å behandle lagmannsrettens kjennelse.
– Dette åpner for at arbeidsgiver langt på vei kan bruke elektroniske spor fra ansatte som bevis i blant annet oppsigelsessaker, sier Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen, til Fagbladet.
– Helt uforståelig
Saken vekker reaksjoner langt utenfor Fagforbundets kretser. Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet stiller seg helt uforstående til at Høyesterett har godtatt disse bevisene.
– Her har Høyesterett bommet skikkelig. Dette gjør at det blir enda mer fritt frem å bruke informasjon som er hentet inn på ulovelig måte, sier han til VG Nett.
EL & IT Forbundet har i lang tid vært bekymret for den økende bruken av overvåkning i arbeidslivet. Da Fafo undersøkte forholdene på norske arbeidsplasser i fjor, kom de frem til at seks av ti arbeidstakere blir overvåket på jobb. Samtidig mangler over halvparten av arbeidsplassene mangler retningslinjer som regulerer overvåkingen.
– Grensen er snart nådd for hva som kan aksepteres av kontroll og overvåking i arbeidslivet, sa LO-sekretær Trine Lise Sundnes da rapporten ble presentert.
Hun mener mer overvåking i kombinasjon med et uklart regelverk kan få konsekvenser for det tillitsforholdet som både arbeidstakere og arbeidsgivere er avhengig av i et velfungerende arbeidsliv.
Daglig problem
EL & IT Forbundet har mange medlemmer som bruker GPS i sitt daglige virke. Meldinger inn til forbundet viser at det ikke bare er i Avfallsservice at det skjer ulovelig overvåkning. Forbundet forsøker å drille sin tillitsvalgte i at det må foreligge avtaler for bruk og lagring av opplysninger før utstyr installeres. Men i mange tilfeller velger arbeidsgiverne å ta i bruk utstyret uten en gang å informere de tillitsvalgte.
I sin kjennelse har Høyesterett lagt vekt på at arbeidstakerne har vist at informasjonen fra GPS-en ble lagret. Men det mener Andersen ikke kan spille noen rolle.
– Om det er slik forutsetter man at om man bare installerer utstyr, vil det ha oppdragende virkning på hvordan de ansatte oppfører seg. Da har man allerede tråkket over grensen, sier han.
– Trenger lovendring
Advokat Kjetil Edvardsen har uttalt at han er redd rettsavgjørelsen vil føre til presedens. Jan Olav Andersen mener den bør føre til lovendringer.
– Vi må sikre oss mot at opplysninger hentet inn i strid med personvernlovgivningen for eksempel kan brukes i en oppsigelsessak, sier Andersen.
Arbeidsdepartementet er nå i gang med en kartlegging av overvåkning i arbeidslivet. De vil derfor ikke nå si noe om EL & ITs innspill om lovendring.
– Men vi må sikre oss at personvernet til arbeidstakere blir godt nok ivaretatt, sier statssekretær Jan-Erik Støstad til VG Nett.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen