Hjelpen nytter
Norsk Folkehjelp takker for fortsatt støtte fra EL & IT til sine prosjekter i Bolivia og Honduras. Landsmøtet i mars gikk inn for å bevilge nye 400.000 kroner.
csd@lomedia.no
EL & IT valgte å forlenge sin støtte til Norsk Folkhjelp den kommende landsmøteperioden. Totalt støtter forbundet humanitærorganisasjonen med 400.000 kroner, hvorav 100.000 kroner blir overført Norsk Folkehjelp en gang per år. Pengene går til NINA -prosjektet i Bolivia og støtter kampen om kvinners rettigheter i maquilaturindustrien i Honduras.
– Vi er avhengig av samarbeid og støtte fra fagbevegelsen for å kunne opprettholde det arbeidet vi gjør. EL & ITs bidrag er derfor svært kjærkomment, sier rådgiver for Latin-Amerika i Norsk Folkehjelp, David Bergan.
God utvikling
Norsk Folkehjelp har vært aktive i NINA-prosjektet siden 2005. Året etter kom EL & IT med sin første pengestøtte. Forbundet støtter radioproduksjonen for urbefolkningen i landet. Sendingene er på aymaraspråket, og er med på å spre informasjon til urbefolkningen i landet. NINA-prosjektet har nå 27 lokalradioer rundt om i landet, og i fjor ble 182 programmer produsert og publisert. NINA-prosjektet skjøt også fart i 2006 da Evo Morales, urbefolkningens egen representant, ble valgt til president. Nå er NINA-prosjektet vokst seg til å bli en suksess. Hvert år skoleres det hundretalls mennesker fra urbefolkningen i politiske kurs. Flere har engasjert seg i lokalpolitikken i landet og fått innsikt i demokratisk arbeid. NINA-prosjektet har fått godt fotfeste i Bolivia, og provoserer fremdeles den tradisjonelle makteliten i landet som mister innflytelse og privilegier.
– NINA-prosjektet viser at det nytter. Vi er veldig fornøyde med dette prosjektet og ser resultater av det. Både kursingen og radioproduksjonen er viktige bidrag til å fremme kunnskap om demokratiske spilleregler og rettigheter blant urbefolkningen, sier Bergan.
Spent i Honduras
I Honduras handler det om andre ting. Her samarbeider Norsk Folkehjelp og EL & IT med kvinneorganisasjonen CDM som kjemper for kvinners rettigheter, spesielt i maquilaindustrien. En viktig oppgave har vært å informere om kvinners rettigheter og sørge for fri rettshjelp, særlig i forbindelse med arbeidskonflikter og usaklige oppsigelser. Da Nettverk var i kontakt med Norsk Folkehjelps folk i Latin-Amerika i mai 2009, ble det opplyst om at CDM hadde vunnet tillit og respekt hos kvinnene i maquilaindustrien gjennom sin stå-på-vilje. I juni 2009 ble Honduras valgte president Manuel Zelaya avsatt i et kupp. Siden har Honduras vært preget av uroligheter, uten at det har stoppet CDM. Og selv om CDM har fått det tøffere med et regime som klart gjør alt for å slå ned på fagbevegelsen i landet, har kvinneorganisasjonen gått i bresjen for utfordre makthaverne i landet. Bergan kan opplyse om at Norsk Folkehjelps viktigste rolle nå er å støtte opp om partnerne som arbeider politisk for å forsvare organisasjons-, tale- og ytringsfriheten. CDM står sentralt i dette arbeidet og har sammen med andre organisasjoner dannet «fronten for folkelig motstand» (FNRP). Bergan forteller at organisasjonene opplever systematisk forfølgelse, men at de ikke lar seg ikke skremme fra å påpeke regimets og elitens overgrep.
– CDM er vår nøkkelpartner i Honduras og de spiller en svært viktig rolle i forsvar av demokrati. Selv om det er turbulente tider og vi har opplevd mange tilbakeskritt på grunn av kuppet, så føler vi likevel at prosjektet vårt med CDM fremdeles går fremover, og at de bidrar til at kvinners rettigheter blir satt på dagsorden., sier Bergan.
Vise resultatene
Støtte fra fagbevegelse, organisasjoner, private og næringsliv, også den fra EL & IT, inspirerer Norsk Folkehjelp til å jobbe videre med sitt politiske arbeid for demokrati og solidaritet.
– At EL & IT valgte å støtte oss i nye fire år ser vi på som en tillitserklæring. Derfor er vi også svært opptatt av at resultatene fra våre prosjekter synliggjøres for våre samarbeidspartnere. Vi takker for støtten og håper på et nytt godt samarbeid med EL & IT, sier Bergan.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad