JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bonusfest gir lønnskamp

De fete bonusene til ansatte i bank og forsikring betyr trøbbel foran vårenes tariffoppgjør. Unio-leder Anders Folkestad varsler skjerpet lønnskamp og vil ikke følge de økonomiske føringene som oppgjøret for industrien setter.

Unio-lederen er både overrasket og oppbrakt over sjokktallene fra Beregningsutvalget som viser at de ansatte i bank og forsikring ble fjorårets desiderte vinnere med en lønnsvekst på hele 7,7 prosent. Det er over det dobbelte av det de fleste andre grupper fikk.

Til sammenligning økte inntekten for industriarbeidere med 3,25 prosent, mens funksjonærene i industrien fikk 4,25 prosent. De ansatte i staten og kommunene ligger omtrent på snittet, med en lønnsøkning 3,3 og 3,5 prosent. Helt på bunnen havner de ansatte i hotell- og restaurantnæringen, som ble avspist med 2,5 prosent.

Opprørt

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen, som skal først ut og legge rammene i vårens tariffoppgjør, må enda engang se at industrifunksjonærene stikker av gårde fra hans egne medlemmer. Han tror noe av bakgrunnen skyldes den sterke etterspørselen etter ingeniørtjenester.

– Dette er helt klart problematisk. Men vi er nødt til å utforme våre lønnskrav ut fra bedriftenes konkurransemessige situasjon. For oss er det ikke noe mål å forhandle våre medlemmer ut av bedriftsportene og over i arbeidsløshet, sier Bjørndalen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er opprørt over bonusene i finansnæringen, som han mener har tatt helt av. Det virker som enkelte tror at det ikke er lov å bruke hodet, sier han.

Med to tunger

Unio-leder Anders Folkestad sier vårens tariffoppgjør blir et bikkjeslagsmål:

– Den sterke lønnsutviklingen både i finansnæringen og ikke minst for funksjonærene i industrien bekrefter at arbeidsgiverne i NHO-systemet taler med to tunger: De maner alle andre til moderasjon, men slipper sine egne fri. Det må få følger ved vårens oppgjør, sier han.

Folkestad sier dette får to konsekvenser for Unio, som blant annet organiserer lærere, førskolelærere, sykepleiere, helsepersonell, politi og andre offentlig ansatte:

– For det første vil vi se overfladisk på de økonomiske rammene som frontfagoppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri legger opp til. For det andre øker appetitten på å ta igjen lønnsforspranget til andre grupper.

Men den virkelig store lønnstaperen er altså de ansatte i hotell- og restaurantbransjen.

– En lønnsvekst på 2,5 prosent i fjor setter oss i en meget vanskelig situasjon foran vårens oppgjør. Egentlig bør vi nå ha en lønnsøkning på mellom sju og ti prosent, sier leder Eli Ljunggren i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet til LO-Aktuelt.no.

Økte lønnsforskjeller

Også regjeringen er sterkt kritisk til bonusfesten i bank- og finansnæringen:

– Det er bekymringsfullt at ikke alle grupper viser samme ansvar for en moderat lønnsutvikling. Det er avgjørende for at den gode utviklingen vi nå er inne i skal fortsette, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Samtidig fører bonusutbetalingene til større lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i finansbransjen.

– Det skyldes trolig for en stor grad at mennene stikker av gårde med en større andel av bonusene enn kvinnene, sier lederen for Beregningsutvalget, SSB-direktør Øystein Olsen.

Og ennå er det ikke utarbeidet noen statistikk over hvor mye lederlønningene gikk opp i fjor. Den kommer i midten av mars når årets tariffoppgjør er i gang.(ANB)

Annonse
Annonse