JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan man nekte å jobbe overtid?

Jeg jobber 100 prosent stilling i butikk hvor jeg har vært i ett års tid. Da jeg begynte ga jeg beskjed om at jeg på grunn av familiesituasjonen ikke hadde mulighet for å jobbe mye overtid. I den senere tid har jeg likevel blitt bedt om, og også pålagt å arbeide overtid, herunder enkelte lørdager. Vi får ikke overtidsbetaling for dette, men mulighet for å gå tidligere andre dager hvor det er stille i butikken. Kan arbeidsgiver uten videre pålegge meg å arbeide overtid og hvilke rettigheter har jeg som arbeidstaker?

Etter arbeidsmiljølovens § 10-6 er hovedregelen at arbeid utover avtalt arbeidstid ikke skal gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det. Arbeid utover avtalt tid må begrunnes i et særlig og tidsavgrenset behov. Med «særlige behov» menes for eksempel uforutsette hendelser, sykdom blant arbeidstakerne, sesongmessige svingninger med særlig arbeidspress i en kort periode mv..

Loven definerer overtid som arbeidstid utover grense for den alminnelige arbeidstid. Den klare hovedregel er at overtid skal drøftes med de tillitsvalgte «dersom det er mulig», jfr. § 10-6 tredje ledd. Selv overtid av kortvarig karakter skal drøftes dersom den tillitsvalgte er tilgjengelig. Det kan inngås avtale med arbeidsgiver som bestemmer når og på hvilke vilkår arbeidsgiver kan pålegge overtid direkte. Drøftinger kan også tas så snart som mulig i etterkant av pålegget. § 10-6 tiende ledd fastslår blant annet at helsemessige grunner alltid er fritaksgrunn. Dersom det kan oppstå tvil, vil det være praktisk med en legeattest. Sosiale hensyn, for eksempel hensynet til familie, kan også være fritaksgrunn hvis det er tilstrekkelig viktig. Det må i hovedsak være arbeidstakeren selv som avgjør viktigheten hvis det er slik at arbeidet kan utføres av andre. Etter loven har du krav på minimum 40 prosent tillegg for overtid. Mange tariffavtaler har bedre vilkår og da er det disse bestemmelsene som gjelder.

LO-Aktuelt nr. 15/2008

Warning
Annonse
Annonse