Hvordan blir nye AFP?
Ordningen for avtalefestet pensjon (AFP) er en avtale mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, basert på dagens pensjonssystem. Når det nye systemet er på plass, skal AFP tilpasses dette. Partene som "eier" ordningen skal komme med et forslag til nye AFP før neste hovedoppgjør våren 2008.
Ved forrige tariffoppgjør, våren 2006, lovet statsminister Stoltenberg å opprettholde dagens AFP-ordning fram til 1. januar 2010, datoen for pensjonsreformen. Løftet ble fulgt opp gjennom et forslag i statsbudsjettet for 2007.
I brevet til partene i arbeidslivet i våres pekte Stoltenberg på at regelverket for AFP måtte tilpasses den mer fleksible, nye pensjonsmodellen som nå er under behandling og som skal tre i kraft fra 2010.
Den nye modellen legger som kjent opp til at den som ønsker det, kan bli pensjonist med 62 år. Men det vil føre til lavere årlig pensjon enn ved 67 år. Partene i arbeidslivet skal være med i utformingen av nye AFP. Sitat fra brevet: "Regjeringen legger vekt på at denne tilpasningen må skje i samarbeid og forståelse med partene i arbeidslivet - og i respekt for de opparbeidede rettigheter som ligger i ordningen".
Statens bidrag lovfestes
Det første som slås fast i dagens pensjonsmelding er at Statens bidrag til AFP-ordningen skal lovfestes. Det foreslås videre at Staten viderefører "sitt samlede økonomiske bidrag til AFP-ordningen". Det omfatter også skattefordelene og opptjening av pensjonspoeng (dagens AFP-pensjonister tjener fortsatter opp pensjonspoeng til alderspensjonen fra 67 år).
Statens økonomiske bidrag skal beregnes ut fra dagens uttaksrate, altså hvor mange som benytter seg av avtalefestet pensjon. Bidraget justeres for det totale antallet personer som omfattes av AFP-ordningen. I stortingsmeldingen foreslås det videre at "Staten bidrar med samme andel av den totale finansieringen som i dag".
Denne setningen krever nok en nærmere avklaring når partene setter seg sammen. Menes med andel, dagens andel i kroner og øre eller prosentandel? Prosentandel vil forandre størrelsen på den virkelige utbetalingen, mens andel i kroner og øre må oppfattes som et fast beløp.
Arbeid uten kutt i pensjonen
Regjeringen slår i meldingen fast at AFP fortsatt skal sørge for "at de som ønsker det, kan gå av ved 62 år på en verdig måte". Dette skal skje gjennom et årlig påslag til alderspensjonen fra folketrygden. Alderspensjonen og AFP skal kunne kombineres med arbeidsinntekt uten at det går utover pensjonsutbetalingen. Med andre ord: du kan jobbe så mye du vil som AFP-pensjonist uten avkortning i pensjonen din.
Men: du får kun nye pensjonspoeng for arbeidsinntekten din, ikke for pensjonen. Det betyr at regjeringen foreslår å ta vekk dagens fordel med å kunne tjene opp pensjonspoeng mens du er AFP-pensjonist. Til gjengjeld vil den også fjerne dagens tak for hvor mye du kan tjene ved siden av pensjonen uten at det går utover pensjonsutbetalingen din.
Tanken bak dette er også selve hovedmålet med pensjonsreformen, nemlig å bevege folk til å jobbe flere år enn nå.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus