JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiske spørsmål til fusjonen

I løpet av gårsdagen kom det også fram røster som er kritiske til storfusjonen mellom Statoil og Hydro. – Dette kan svekke leverandørindustrien, sa Knut Aaneland, bransjesjef for olje- og gassindustrien i Norsk Industri, til Petromagasinet. Og avdeling 25 i Fellesforbundet krever at Forbundsstyret snarest drøfter konsekvensene.

– Vi ønsker at Forbundsstyret kommer fram til klare betingelser for å hindre skadevirkninger av denne fusjonen, skriver Eldar Myhre og John Erik Ullestad i avdeling 25, Stavanger. Avdelingen er i all hovedsak knyttet til leverandørindustrien innen offshore.

Total markedsmakt

Avdelingen peker på at det nye selskapet vil få en nærmest total markedsmakt, og frykter at mangfoldet i leverandørindustrien kan svekkes.

– Fellesforbundet må kreve klare betingelser for å unngå misbruk av denne markedsmakta som kan gi tap av arbeidsplasser i norsk leverandørindustri som resultat, skriver avdelingen.

Avdeling 25 mener også Forbundsstyret må drøfte hvordan vi kan sikre at storselskapet fortsatt vil satse på å utvikle norsk sokkel – inkludert småfeltproduksjon – i framtida.

Mangfoldet i fare

Knut Aaneland i Norsk Industri er også redd for mangfoldet. Han minner om at ulike oljeselskaper har gitt oppdrag til ulike norske leverandører. Dermed har landet opprettholdt et mangfold av teknologiske miljøer og utviklet flere sterke bedrifter på leverandørsiden. Nå frykter han mindre konkurranse og mindre mangfold.

– Jeg tror ikke nødvendigvis dette bare er av det gode. Vi får en kunde mindre, sier han til Petromagasinet.

Lettere å gå internasjonalt

Likevel mener Knut Aaneland at fusjonen vil virke positivt for leverandørenes muligheter på de internasjonale markedene.

– Det nye selskapet blir så stort at det vil få inngrep i flere lisenser, og det vil få enda større evne og vilje til å ta med seg norske leverandører ut. På vegne av de små og mellomstore leverandørbedriftene i Norge tror jeg dette blir veldig bra, sier Aaneland.

SAFE advarer

I motsetning til Leif Sande, leder av Industri Energi, advarer Terje Nustad i SAFE sterkt mot fusjonen, og tror Sande må bite i seg uttalelsene om at han tror dette ikke vil gi tap av arbeidsplasser.

– Jeg tror heller ikke det vil føre til oppsigelser på kort sikt. Det er greit når vi er inne i en tid med høy virksomhet som i dag, men dersom eller når det blir dårligere tider, må Sande bite i seg det han har sagt mange ganger, sier SAFE-lederen til NTB.

Historieløst

Terje Nustad er også kritisk til gladmeldingene om at det nå skapes et oljeselskap som er sterkt nok til å gå utenlands og vinne store kontrakter.

– De vil bygge opp selskap som kan gå ut og erobre verden og hente naturressurser i andre land, slik at vi kan berike oss på deres bekostning, sier han til NTB.

Dette mener Nustad er historieløst, og minner om at Norge ville hindre at utenlandske selskaper skulle stikke av med fortjenesten ved opprettelsen av et statlig oljeselskap som Statoil.

Nå tror han Statoil gradvis vil trekke seg ut av virksomheten på norsk sokkel, noe som kan få alvorlige konsekvenser.

Annonse
Annonse