JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir snillere mot de arbeidsløse

Finanskrisen gjør at Høyre vil gjøre det lettere for de arbeidsledige.

Nå legger de bort kravet om flere dager uten trygd for dem som mister jobben.

Høyre innførte sammen med resten av Bondevik 2-regjeringen fem ventedager uten trygd for dem som ble arbeidsledige. Den rødgrønne regjeringen har redusert antall dager uten inntekt for arbeidsledige til tre. Nå legger Høyre bort forslaget om å la de ledige gå lenger uten penger.

– Vi går inn i en periode der arbeidsledigheten vil øke raskt, det blir vanskeligere å skaffe seg ny jobb, og mange ventedager er dårlig tilpasset en slik situasjon, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Dagsavisen.

Saken kom opp igjen like før jul, da Aps arbeidspolitiske talsmann angrep Høyres gamle forslag. Nå får finanskrisen Høyre til å snu.

– Vi synes det nå riktig å legge bort det forslaget, rett og slett fordi det ikke er tilpasset den situasjonen vi nå har i arbeidsmarkedet.

Sanner understreker imidlertid at det ikke betyr at dette er et prinsipielt standpunkt for Høyre.

Krisetiltak

– Det er forskjell på en situasjon der det er enkelt å skaffe seg ny jobb og en situasjon der ledigheten vokser og det er vanskelig. Dette vil skape større trygghet for dem som er i ferd med å miste jobben, sier Sanner som understreker at Høyre også har en rekke andre forslag knyttet opp mot finanskrisen og arbeidslivet.

– Vi vil også foreslå gunstigere permitteringsordninger, sier Sanner.

I dag kan bedriftene permittere ansatte i inntil 30 uker.

– Vi vil øke bevilgningene til bedriftsintern opplæring som kan bidra til omstilling og å trygge jobbene. Denne opplæringen kan også foregå i permitteringsperioden. Når permitteringsperioden kobles med opplæring bør perioden kunne strekke seg til ett år.

Dessuten vil Høyre øke satsingen på basiskompetanse i arbeidslivet, ved å foreslå å øke bevilgningene med 100 mill kroner.

– Slik kan vi gi mer opplæring til de som er mest utsatt for å miste jobben.

Ber Ap tenke nytt

Sanner mener Høyres fordomsfrihet i møte med finanskrisen bør være et eksempel til etterfølgelse for de rødgrønne.

– Vi endrer syn som en direkte konsekvens av finanskrisen. Min appell til Ap er å vise samme fordomsfrie holdning, tenke nytt og revurdere sine standpunkter. De vil møte krisen med å skru skattene opp for bedrifter som sloss for å bevare arbeidsplasser. Det er helt feil.

Når dere tar et blad ut av LO og de rødgrønnes bok, bør de ta et blad ut av deres?

– Man kan gjerne si det sånn, men det dreier seg jo verken om oss eller dem, det handler om arbeidsplasser. Vi har gått gjennom vår politikk på dette området, og det bør også de gjøre. Det aller viktigste nå er at færrest mulig mister jobben, sier Sanner.

Dropper karensdager

I Høyres nye programforslag som ble lagt fram før jul foreligger for eksempel ingen forslag om å kutte i sykelønna, eller innføre karensdager slik mange i partiet tidligere har gått inn for.

Kilder har sagt til Dagsavisen at man i programkomiteen har spøkt med at det nye programforslaget blir langt mer populært i LO enn tidligere partiprogrammer. Kuttet i ventedager er nok et forslag som går i samme retning.

Men i det nye utkastet til program foreslår Høyre blant annet å frata arbeidsledige dagpenger dersom de avslår jobbtilbud som medfører flytting eller bytte av yrke.

Annonse
Annonse