JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror ikke på bakkeinvasjon

Professor Hilde Henriksen Waage tror ikke at Israel vil gjennomføre noen bakkeinvasjon på Gazastripen.

– Jeg tror ikke på en storstilt bakkeinvasjon, selv om det trues med dette, sier Henriksen Waage til NTB.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sa søndag at landet kan komme til å iverksette en bakkeoperasjon på Gazastripen. Men Barak kjenner risikoen ved å sende fotsoldater inn i den palestinske enklaven, tror Henriksen Waage.

– Vi så det under krigen mot Libanon i 2006, da alt gikk såre vel så lenge israelske flygere kunne sitte trygt i sine fly og bombe infrastruktur og sivilbefolkning sønder og sammen. I det øyeblikk man begynte på en bakkekrig, så delte man ut kortene på nytt. Da gikk det svært dårlig for de israelske soldatene, sier Henriksen Waage.

Ingen overraskelse

Hilde Henriksen Waage regnes som en av Norges fremste eksperter på Midtøsten, og hun har flere bøker bak seg. I dag er hun professor ved Universitetet i Oslo.

At den israelske storoffensiven mot Gazastripen kommer nettopp nå, en drøy måned før valget på ny nasjonalforsamling i Israel, overrasker henne ikke.

– Ser vi på historien, så er det dessverre slik at det foran ethvert israelsk valg er viktig for israelske politikere å vise seg som sterke menn og kvinner. Vi ser alltid en opptrapping av konflikten med palestinerne av innenrikspolitiske grunner. Det har egentlig ikke noe med palestinerne å gjøre, sier hun.

Nede for telling

– Ehud Barak og det israelske arbeiderpartiet ligger fullstendig nede for telling. Det er Benjamin Netanyahu og høyrepartiet Likud, og partier som er enda mer ytterliggående, som har stor vind i seilene i Israel. Det forklarer tidspunktet for dette angrepet, tror hun.

Forsvarsminister Barak har samtidig full støtte fra Tzipi Livni i sentrumspartiet Kadima, som ikke har mye å vise til fra sin tid som utenriksminister.

Om de to nå lykkes med å innhente noe av Netanyahus forsprang, er for tidlig å si, mener Henriksen Waage.

– Det spørs hvordan krigen går. De har i alle fall tatt opp kampen med ham. De kunne ikke sitte stille og se på at han seilte fram på meningsmålingene, da ville de garantert ha tapt valget, sier hun.

Dødsdømt våpenhvile

Israel begrunner offensiven med at Hamas i forrige uke nektet å forlenge våpenhvilen og at rakettangrepene mot Israel deretter ble gjenopptatt.

– Det er viktig å ha hendelsesforløpet klart for seg. 4. november, mens det enda var våpenhvile, gikk israelske styrker inn på Gazastripen og drepte seks militante palestinere. Slikt skaper sinne og reaksjoner, sier Henriksen Waage.

– Den israelske blokaden har samtidig pågått i månedsvis, så det var vanskelig å se for seg at Hamas skulle gå med på en forlengelse av våpenhvilen. Det ønsket heller ikke andre grupper på Gazastripen, sier hun.

Og uansett hvilket utfall den siste militæroffensiven får, har Israel lykkes med et av sine fremste mål, mener Henriksen Waage.

– Israel har lyktes med å gjøre splittelsen på palestinsk side så stor og dyp at det knapt er noen å forhandle med lenger. Dette har vært et av israelernes mest langsiktige mål, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse