JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UD: Rystende om Gaza

- Det er rystende skildringer fra Gaza, særlig om hvor mange barn og kvinner som er rammet, sier statssekretær Raymond Johansen i UD.

Drøyt 60 representanter fra humanitære organisasjoner og utenrikspolitiske institusjoner i Norge møtte statssekretæren torsdag ettermiddag.

– Jeg har fått mye viktig informasjon fra organisasjonene. De forteller hva de har fått fra sine kontakter inne på Gazastripen. Organisasjonene oppfordrer oss også sterkt til å fortsette vårt engasjement for å bidra til våpenhvile, gjennom å støtte Egypts bestrebelser, sier Johansen til NTB.

Han er rystet over de mange brannskadene det fortelles om og alle de psykososiale lidelsene som krigføringen fører til.

– Jeg får håpe at de som under dette møtet sa at vi kommer til å sitte her og diskutere disse sakene igjen, tar feil, sier statssekretæren.

Samstemt kritikk

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp sier at møtet var viktig.

– Det viser et veldig stort engasjement blant norske humanitære organisasjoner for det som skjer i Midtøsten. Det er rimelig stor grad av samstemthet. Vi har en felles forståelse av de politiske analysene, men også av hovedproblemet, nemlig at Israels krigføring må anses som ulovlig og det manglende skillet mellom sivile og militære mål. Folk er spesielt opprørt over rapportene om sivile skader, som både kommer som følge av angrep på militære, men også av direkte angrep på sivile, sier Eide.

– Hamas må med

Norwac, som har medisinsk personell på Gazastripen, var også representert på møtet torsdag.

– Vi er veldig glad for støtten som UD har gitt Norwac-teamet. Og dette møtet har gitt oss mulighet til å dele våre erfaringer med andre organisasjoner. Det er mange norske aktører på Gazastripen, og vi er nødt til å samarbeide for å få inn mer nødhjelp og for å legge press på de politiske aktørene for å få en stans i de militære handlingene, sier styremedlem Synne Holan i Norwac.

Også Hamas må med i forhandlingene for å få til en løsning, mener hun.

– Hvis ikke Hamas er med, er det helt urealistisk å oppnå noe som helst. Det antar jeg at den norske regjeringen forstår, uansett hva man mener om Hamas, sier Holan.

Barn med traumer

Right To Play jobber med traumer hos barn i konfliktområder.

– I tillegg til de drepte og fysisk skadde, er dette kanskje den største gruppa med skadelidende nå. Vi er nødt til å få bearbeidet dette. Det kan gjøres gjennom lek og aktivisering, men selvsagt ikke i den konfliktsituasjonen som er nå, sier Johann Olav Koss, internasjonal leder i organisasjonen, til NTB.

Når en våpenhvile kommer, er det viktig å komme inn øyeblikkelig og starte en normalisering, mener den tidligere skøytestjernen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse