JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raseriet på Island vokser

Islendingene er rasende på sin egen regjering, som ikke ser ut til å vite hvordan den skal håndtere krisen.

En økonomiprofessor tror statsminister Geir Haarde snart må gå av.

– Situasjonen er veldig usikker, og jeg tror ikke koalisjonsregjeringen vil holde så veldig mye lenger, sier den islandske økonomiprofessoren Thorolfur Matthiasson til NTB.

En rekke sosialdemokrater har allerede signalisert at de synes partiet skal gå ut av regjeringen med det konservative Selvstendighetspartiet, og splittelsen er stor, ifølge Matthiasson.

Han mener selv at regjeringen lider av tafatthet og ikke greier å ta viktige beslutninger.

– Hvis de gjør noe, så er det ikke kommunisert til befolkningen, sier han.

Det største islandske regjeringspartiet, Selvstendighetspartiet, innrømmer at det kan gå mot nyvalg på Island i løpet av 2009.

– Selvstendighetspartiet innser at det vil bli valg dette året, sa partiets nestleder Thorgerdur Gunnarsdottir til Alltinget torsdag.

Demonstrasjoner

Helt siden oktober har islendingene demonstrert mot sin egen regjering. Denne uken har demonstrasjonene i Reykjavik utartet til opptøyer med kasting av egg, stein og brannbomber, og politiet har svart med tåregass og pepperspray. Natt til torsdag ble to politimenn såret da de ble truffet av stein.

At de ellers så sindige islendingene nå er illsinte på egne myndigheter, skyldes ifølge Matthiasson både at regjeringen ikke gjør noe og en følelse av forskjellsbehandling, snuskeri og muligens også økonomisk kriminalitet blant finanstoppene.

Ingen vil gå

– Ingen i regjeringen har tatt ansvar og gått av. Den har heller ikke skiftet ut Kredittilsynet eller styret i sentralbanken. Nå frykter folk at lånene fra utlandet vil bli brukt til å dekke over feilene som er gjort. Og frykten er reell når skurken fortsatt sitter og styrer boet, fastslår Matthiasson.

Han forteller at det hver dag kommer nye historier om konkursboet etter bankene, om hvordan det ble gjort store transaksjoner i dagene før de gikk over ende og hvordan lederne har beriket seg.

– Folk har fått vite at de som eide bankene, fikk lån de ikke kunne tape på, mens vanlige folk må betale tilbake, hvis ikke trues de med inkasso, sier professoren på telefon fra Reykjavik. - Dette skaper enda mer raseri enn arbeidsløshet og tap av inntekt, føyer han til.

Også redaktøren i den islandske avisa Morgunbladid er svært kritisk til det som foregår. Ingen vet hva regjeringen holder på med, og den reagerer heller ikke på kritikk, skriver Olafur Stephensen, i en kommentar torsdag.

Han mener at statsminister Haarde har få dager på seg til å vise handlekraft og gjenvinne folks tillit.

– Trenger arbeidsro

Selv sier statsministeren at det vil være uheldig om regjeringen går av og det holdes nytt valg i mai slik mange har krevd. Han mener det vil ta oppmerksomheten bort fra arbeidet med å løse den økonomiske krisen

Men på Island er det mange som mener at arbeidet går altfor sent.

– Man må ta de riktige beslutningene nå og få klarhet i situasjonen. Vi vet ennå ikke hvor stor gjeld vi har i utlandet, påpeker Matthiasson.

Som økonomiprofessor kan heller ikke han se at regjeringen har tatt fatt i krisen som nå stadig flere islendinger merker på kroppen. Arbeidsløsheten er på vei oppover, og mange har fått nedsatt arbeidstid og lønn. Inflasjonen er på 18 prosent.

– Mange har veldig lite penger å rutte med, fastslår Matthiasson.

Samtidig var det andre saker enn krisen som sto på dagsordenen da nasjonalforsamlingen innledet det nye året tirsdag.

– Da det kokte over under demonstrasjonen, var det fordi Alltinget begynte å snakke om helt andre ting enn krisen. På dagsordenen sto blant annet spørsmålet om hvorvidt det bør selges øl og vin i dagligvarebutikkene, sier Thorolfur Matthiasson. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse