JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hold Yards samlet

– Vi ønsket ikke at Aker skulle selge sin del av Aker Yards. Nå regner vi med at verftsgruppen holdes samlet, sier konserntillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy.

Det er morselskapet Aker ASA som nå selger alle aksjene sine i Aker Yards. Det vil si 40,1 prosent av verftsgruppen, som består av 17 verft med ca. 20.000 ansatte.

Tidligere i vinter kom et forvarsel. Da solgte Aker seg ned fra 50,1 prosent til 40,1 prosents eierskap i selskapet.

Tillitsvalgte stemte for

De ansattes representanter i Akers konsernstyre stemte for salget.

– Vi ønsket ikke at Aker Yards selges ut av Aker. Det gir økt usikkerhet med hensyn til hvem som vil kontrollere selskapet. Selv om aksjene nå blir solgt spredt, altså til flere investorer, er jo aksjeposter omsettelige, sier styremedlem og konserntillitsvalgt Atle Tranøy til Magasinett.org.

– Hvorfor stemte dere da for salget?

– Det er en stund sida jeg var ferdig med symbolopptreden som de ansattes styrerepresentant. Dette salget kunne vi ikke gjøre noe med. Vår oppgave i den situasjonen må være å bidra til at det skjer på en måte som er til det beste for de ansatte.

Faren for splitt og slakt

Tranøy mener salget nå gjennomføres på en måte som ikke splitter verftsgruppen, og gjør sannsynligheten mindre for at Aker Yards blir kjøpt opp av en stor konkurrent.

– Et scenario der Aker Yards ble kjøpt av konkurrenter som slaktet selskapet og forsynte seg av de mest lukrative bitene, var noe vi måtte unngå.

Aker Yards er verdens fjerde største skipsbyggere. De tre som er større, er koreanske. Også de neste på lista er øst-asiatiske.

Ikke sannsynlig med oppsplitting

Konserntillitsvalgt i Aker Yards, Arne Otto Rogne, sier at salget kom helt overraskende på de tillitsvalgte på verftene. Men han tror ikke på noen snarlig oppsplitting

– Aker eide 40,1 prosent. Seksti prosent av aksjene berøres ikke av dette. Aker Yards ledelse med sin kompetanse vil fortsette, vi har mange kunder, sprengfulle ordrebøker og et så tett samarbeid mellom verftene at jeg ikke tror på noen oppsplitting som en følge av dette, sier Rogne.

Norske investorer

Atle Tranøy ber likevel norske investorer, både private og statlige, om å komme på banen.

– Jeg håper de vil kjenne ansvaret i denne situasjonen. Hvis utenlandske investorer blir dominerende eiere, kan ledelse og hovedkontor havne utenfor Norge. Det vil svekke en stor og viktig del av det norske maritime miljøet.

Annonse

Flere saker

Annonse