JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisebedrifter får utsette skatten

Kriseutsatte bedrifter får nå mulighet til å skyve skatteregningen til det blir bedre tider.

Dette er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, ett av de store grepene som regjeringen tar i krisepakken som legges fram mandag.

De fleste bedriftene har de siste årene fått gode overskudd som det er skattet 28 prosent av, men i år blir det fort underskudd for de mange som rammes av den internasjonale økonomiske krisen. Derfor vil regjeringen gi skattekreditt slik at bedrifter får mulighet til å låne tidligere innbetalt skatt. Først når krisen er over vil denne skatteregningen forfalle til betaling.

Over kneika

– Det dreier seg altså om å betale mer skatt i en høykonjunktur enn i en lavkonjunktur. På den måten kan vi hindre at levedyktige bedrifter går overende i en nedgangstid, sier toppsjefen i bransjeforeningen Norsk Industri, Stein Lier Hansen. Han ønsker en ordning med tilbakeføring av underskudd og blir bønnhørt av regjeringen.

Lier-Hansen viser til at statsminister Jens Stoltenberg tenkte motsatt da det var snakk om å innføre en såkalt konjunkturavgift under de gode tidene som var i 2001.

Staten vil bare tape et par milliarder rentekroner på skatteutsettelsen, som på den annen side vil bedre likviditeten for kriserammede bedrifter.

I dag er det paradoksalt nok slik at bare selskaper som legges ned kan nyte godt av muligheten til å forskyve skatteregningen.

Holder tett

Det er knyttet stor spenning og store forventninger til hva regjeringen vil foreslå i tiltakspakken som legges fram mandag. Regjeringen vil bla opp et tosifret milliardbeløp for å dempe virkningen av krisen som plutselig rammet verden i fjor høst. Men verken statsminister Jens Stoltenberg eller finansminister Kristin Halvorsen har villet røpe omfanget av pakken som kommer.

Det har heller ikke lekket ut noe konkret fra pakken, for det er usedvanlig få som kjenner innholdet.

ANB har imidlertid fått bekreftet fra flere hold i regjeringskretser at noen skatteregler blir endret for å avhjelpe situasjonen for utsatte bedrifter. Nå blir det mulig å skyve ett år eller to på skatteregningen.

Bygger bro

Også de borgerlige partiene har gått inn for en slik skattejustering, og dermed kan statsminister Jens Stoltenberg bygge bro til opposisjonen når forslaget presenteres mandag.

I tillegg vil regjeringen øke satsene for avskrivninger på maskiner, utstyr og lokaler. Industrien har krevd at vilkårene blir like gode i Norge som hos våre viktigste konkurrentland i Europa. Videre blir regelverket for permittering justert i tråd med ønskene som spesielt er kommet fra fagbevegelsen.

Statsministeren har lagt vekt på tre elementer når han har grovskissert hva krisepakken skal inneholde: Tiltak som gir god effekt på sysselsettingen, som virker raskt og som raskt kan fjernes vil bli prioritert.

Flere tiltak

Her er noe av det vi kan vente oss i tiltakspakken mandag:

- Kommunene vil få mer penger til å pusse opp skoler og andre kommunale bygg.

- Staten vil forsere planlagt vedlikehold og utbedring av veier og jernbanenett.

- Det vil bli økt satsing på fornybar energi.

- Virkemidlene til Innovasjon Norge styrkes.

- Det blir mer penger til å utbedre kulturminner. (ANB)

Annonse
Annonse