JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardt prøvet politidistrikt

Fyllekjøring, spillegalskap, selvmord og nå drap; Troms politidistrikt har hatt en rekke tragiske saker blant de ansatte de siste årene.

De ansatte ved Troms politidistrikt har de siste årene opplevd at en person i en ledende stilling er dømt for fyllekjøring. To av deres kollegaer har tatt sitt eget liv. En UP-sjef som ikke var ansatt i distriktet, men jobbet i samme lokaler, er dømt for fyllekjøring. En tjenestemann er avskjediget på grunn av underslag og spillegalskap, mens det sist fredag toppet seg da en innsatsleder skjøt og drepte sin eks-kjæreste før han skjøt seg selv.

– Jeg kan ikke underslå at vi har hatt endel saker som har vært belastende, sier konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes ved Troms politidistrikt til Nordlys.

Belastende og tragisk

Han vet ikke om Troms politidistrikt er mer utsatt enn andre. Det er uansett noe de ikke har kapasitet eller mulighet til å finne ut av akkurat nå.

– Den siste saken er så belastende og så tragisk at den ikke kan sammenliknes. Men det er alltid beklagelig når noen i politiet gjør en kriminell handling, sier den konstituerte politimesteren.

Sparboe Lysnes opplyser at politiets ordninger for å fange opp egne ansatte som sliter innebefatter alt fra kollegastøtteordninger til bedriftshelsetjeneste, debriefingsrutiner, akan-kontakt, jevnlige spørreundersøkelser og frikjøpte hovedtillitsvalgte. Men han sier at det også handler om å ha en kultur som gjør at ansatte som sliter føler det trygt å bruke ordningene.

– Må hele tiden bli bedre

– De signalene vi har fått fra kollegastøtteordningen viser at det stort sett er problemer av privat karakter som tas opp. Jeg mener vi har gode ordninger i politiet for dette. Men vi skal være såpass ydmyke å si at vi må hele tiden jobbe for å bli bedre, sier Sparboe Lysnes.

Han håper publikums tillit til politiet ikke er svekket.

– Når slikt som dette skjer, er vi forberedt på at det kan medføre reaksjoner fra enkeltpersoner mot tjenestemenn. Det gjør det ikke enklere. Særlig når noe så tragisk som dette har skjedd. Men jeg håper at publikum kan klare å skille – at denne saken ikke har noe med hans rolle som politi.

– Ekstrem situasjon

Politimesteren tror ikke det er noen løsning å innføre faste psykologbesøk for å fange opp ansatte som sliter, slik som for eksempel piloter har.

– Umiddelbart ser jeg ikke behov for det. Det ville også være en rimelig ressurskrevende ordning, sier Sparboe Lysnes.

Både fredag og mandag hadde Troms politidistrikt informasjonsmøte med de ansatte.

– Dette har vært en ekstrem situasjon. Vi har hatt møter med alle ansatte med psykolog til stede. Vi har også debriefet de som har jobbet med denne saken – og hans vaktlag, opplyser den konstituerte politimesteren.

Men han sier at dette er en vanskelig sak for de ansatte.

– Det påvirker selvfølgelig oss alle. Men jeg har det klare inntrykk av at de ansatte takler det. Men dette arbeidet stopper ikke i dag eller i morgen. Det er noe vi må følge opp i lang tid framover. (ANB)

Annonse
Annonse