JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Pensjon er som døden

Å tenke på pensjon er omtrent like morsomt som å tenke på døden. I tillegg er pensjon adskillig vanskeligere å forstå, sa forbundssekretær i NTL, Dag Westrin på Trondheimskonferansen i dag.

nina.hanssen@lomedia.no

Sitatet om pensjon og døden hadde Dag Wetrin hentet fra George Akerlof, en amerikansk økonom. Det fikk i alle fall deltakerne til å våkne.

-Jeg er sikker på at dere etter denne innledningen er like forvirra om offentlige tjenestepensjoner, sa han med glimt i øyet. For til tross for en innledning om et kompleks område ble han flere ganger han avbrutt av latter.

Styrke og svakheter

Han snakket om både styrken og svakhetene ved den offentlige tjenestepensjonen, AFP og utfordringer når man skal lage et nytt system. På skjermen bak flimret fakta om dagens ordning, men også sitater fra Hårek den hardbalne krydret med små personlige fortellinger om hvordan pensjonssystemet slår ut for Dag Westrin og andre som er skilt og gift på nytt.

Westrin minnet om at det i oppgjøret 2008 var enighet om at AFP skulle løses likt i hele offentlig sektor (stat, kommune, Spekter og Oslo kommune), og skal legges om etter mønster av AFP i privat sektor fra 2010.

Konfliktrett

Endelig avklaring og utforming på dette skal skje under lønnsoppgjøret 2009 og ses i sammenheng med offentlig tjenestepensjon.

– I den sammenheng er det avtalt at hovedsammenslutningene har konfliktrett på pensjonsspørsmålet, sa Westrin.

Det er meningen at offentlig tjenestepensjon skal, sammen med pensjon fra folketrygden og AFP, sikre et samlet pensjonsnivå fra 2010 i samsvar med stortingsforliket fra2005.

Det betyr at offentlig ansatte skal sikres et godt tidligpensjonssystem fra 62 år, også personer som har hatt lave inntekter og at man kan tjene opp mer pensjon hvis man jobber lenger, og den årlige pensjonen skal være høyere desto senere den tas ut. Utfordringen nå er hvordan man skal ivareta dem som har lav inntekt der alderspensjon og AFP overstiger bruttogarantien.

– Skal samordningsreglene og fiktivfordelen videreføres? spurte Westrin. Han mener fagbevegelsen bør si klart nei til redusere tjenestepensjonsrettighetene.

– Bruttoordningen gir trygghet for nivået på pensjonsutbetalingene. Vi må si nei til innskuddsbaserte tjenestepensjonsordninger og sørge for at offentlige tjenestepensjoner videreføres og tilsvare minimum 2/3 av sluttlønn ved 30 års opptjeningstid. Westrin mener også at de offentlige AFP-ordningene må videreføres minst på dagens nivå.

– Vi må forbedre ordningene slik at lavtlønte for igjen for innbetalingene, sa han.

NTLs krav Selv om tjenestepensjonene i offentlig sektor er god, peker også Westrin på en del svakheter. Blant annnet må man se på de som har særaldersgrenser og som ikke klarer å stå løpet ut i dag.

– Vi i NTL tar sterk avstand fra alle forsøk på å redusere våre medlemmers tjenestepensjonsrettigheter. En bruttoordning gir trygghet for nivået på pensjonsutbetalingene. Vi aksepterer ikke økt usikkerhet for nivået på framtidige pensjonsutbetalinger for våre medlemmer, slik tilfellet er ved overgang til innskuddsbaserte ordninger, sa han.

Annonse
Annonse