JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bankpakke kan ende i skatteparadis

Pengene fra regjeringens bankpakke kan ende opp i skatteparadiser.

Det frykter lederen i Attac, Emilie Ekeberg. Hun ber Kristin Halvorsen stille krav.

Det er knyttet stor spenning rundt regjeringens redningspakke for bankene, som legges fram på mandag. Finansdepartementet holder kortene svært tett til brystet, men det forventes at regjeringen stiller opp med flere titalls milliarder kroner.

– Kristin Halvorsen må forsikre seg om at pengene ikke havner i skatteparadiser, sier Emilie Ekeberg, leder i Attac Norge til Dagsavisen.

Se til USA

Norske banker og selskaper som trolig vil nyte godt av redningspakken har flere filialer i skatteparadiser. Norges største bank DnB NOR har en filial i Luxembourg, og en annen i Singapore, mens både Nordea og Fokus Bank har filialer i Luxembourg.

– Disse selskapene bruker allerede skatteparadiser for å betale mindre skatt i dag. Hvis de i tillegg nå får skattepenger fra oss, for så å gjemme dem i utlandet, blir det himmelropende urettferdig, sier Ekeberg.

I USA har den amerikanske riksrevisjonen (GAO) avdekket at de samme finansinstitusjonene og selskapene som mottar milliarder av skattekroner i krisehjelp, har hundrevis av underavdelinger i skatteparadis. Bank of America, som har mottatt 138 milliarder dollar i krisepakkehjelp, har 115 underavdelinger fordelt på 11 ulike skatteparadiser.

Attac frykter det samme kan skje i Norge.

Krever åpenhet

– Så vidt jeg forstår er det ikke tatt noen forholdsregler mot dette. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge enn i USA, sier Ekeberg.

Skatteparadiser brukes for å unndra skatt, både for personer og selskaper, er kjent for strengt hemmelighold.

Emilie Ekeberg mener Kristin Halvorsen bør stille krav om at bankenes overskudd ikke overføres til filialer i skatteparadiser, og at hun enkelt kan stille krav om åpenhet, så man kan følge overskuddet.

Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB NOR bekrefter at banken har filialer i Luxembourg og Singapore, men forstår ikke Attacs bekymring.

– Jeg forstår ikke den koblingen. For det første er filialen vår i Luxembourg en enhet innen private banking, som betjener formuende kunder. Der er det personkunder med formue som plasserer pengene sine. I Singapore har vi fokus på shippingvirksomhet, og vi har fortrinnsvis utenlandske kunder i denne delen av verden, sier Bentestuen. (ANB)

Annonse
Annonse