JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gi arbeid i stedet for trygd

Gi de arbeidløse jobb i offentlig sektor, krever fagforeningstopper. Nå må regjeringen sette i gang massiv omskolering for tusenvis av arbeidløse.

Mer enn 100.000 nordmenn vil bli helt arbeidsløse i løpet av året. Den økonomiske krisa fortsetter å ramme norske arbeidsplasser med full tyngde.

Samtidig som Nav tirsdag meldte at arbeidsledigheten vil dobles i 2009, ble flere hundre nye oppsigelser varslet: Ved motorfabrikken Rolls-Royce Marine utenfor Bergen mister 210 personer jobben. På Karmøy slo skipsverftet Karmsund Maritime seg konkurs og de 122 ansatte går en usikker framtid i møte.

«Gi folk jobb!»

Unio-leder Anders Folkestad, nestleder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag og forbundsleder Randi Reese i Fellesorganisasjonen, roper nå varsku og krever at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) gir arbeidsledige offentlige jobber innen helse, omsorg og utdanning.

– Vi er inne i en krisepreget situasjon, og da mener jeg myndighetene må tilpasse seg den hverdagen. Regjeringen lover å pusse opp skoler og fylle vann i bassengene, men det er ikke nok for å hindre veksten i arbeidsløsheten, sier Unio-leder Anders Folkestad til Dagsavisen.

– Så du mener at regjeringen må gi folk jobb i stedet for trygd?

– Ja, svarer han kontant.

Krever nye tanker

Den økende ledigheten i Norge får Unio-lederen til å foreslå følgende: Myndighetene må komme med tilbud om omskolering til arbeidsledige gjennom videregående opplæring og høyere utdanning. I tillegg må det settes av penger i revidert nasjonalbudsjett til flere offentlige jobber og omskolering.

– Man må legge til rette for at kommunesektoren og det offentlige kan ansette flere folk.

Randi Reese i Fellesorganisasjonen (FO) mener omskoleringstilbud «definitivt ikke vil være å kaste pengene ut av vinduet».

– Vi må se på hvor i samfunnet det trengs mer arbeidskraft, og da er jo velferdsstaten et veldig godt formål. Å bruke midler for å få mennesker i arbeid og aktivitet må være helt i tråd med den sittende regjeringens ønsker, påpeker hun.

Også Norsk Tjenestemannslag (NTL), et av LOs største forbund i offentlig sektor, etterlyser tiltak som får dem som mister jobben inn i nytt arbeid. Det krever imidlertid bedre finansieringsordninger for dem som ønsker å omskolere seg. NTL ser for seg et spleiselag mellom arbeidstakerne, arbeidsgiverne og regjeringen.

– Omskolering må bli en realitet for flere ved at livsopphold dekkes under utdanninga. Dette vil sørge for en arbeidsstokk med større og mer oppdatert kompetanse og dermed lette omstilling, sier 2. nestleder John Leirvaag i NTL.

Lenge uten arbeid

Forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) mener det er dramatisk i seg selv at vi må 20 år tilbake i tid for å finne en lignende utvikling i arbeidsledigheten.

– Det er veldig usikkert hvordan utviklingen i norsk og internasjonal økonomi blir framover. Det er bekymringsfullt hvis folk blir gående veldig lenge uten å komme i jobb igjen, og det er selvfølgelig reelt også i denne krisa, sier Cappelen.

Annonse

Flere saker

Annonse