JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover leksehjelp til alle

Leksehjelp hjelper 9 av 10 elever, og kan utjevne sosiale forskjeller. Nå lover Bård Vegar Solhjell leksehjelp til alle og lengre skoledag.

Rundt 50 prosent av norske skoler tilbyr i dag leksehjelp i en eller annen form til sine elever. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ønsker et tilbud som når alle – og nå kan han argumentere med to ferske rapporter i hånden.

Forskningsstiftelsen SINTEF har evaluert «Prosjekt leksehjelp», som har prøvd ut ulike modeller for å gi elevene hjelp med leksene. Rapporten er tydelig på at leksehjelp fungerer sosialt utjevnende – i den grad også de svakeste velger å utnytte seg av tilbudet.

En ny oppvekstreform

Solhjell ser evalueringen av leksehjelp i sammenheng med SVs forslag om heldagsskole. I går ble nemlig også evalueringen av «Forsøk med utvidet skoledag» presentert, også den i regi av SINTEF. 34 skoler i 11 kommuner har deltatt, og konklusjonen på forsøket er klar: forsøksordningen med utvidet timetall i engelsk, norsk og matte; leksehjelp, fysisk aktivitet i skoletiden og skolemat har vært positive.

Derfor gir nå Solhjell et klart løfte:

– Utvidet skoledag blir den neste store oppvekstreformen i Norge.

Evalueringen gir grunn for en viss optimisme. Utvidet skoledag gir mer tid til kjernefagene og tett oppfølging av leksene på SFO gir faglig utbytte. Oppfølgingen av elever uten ressurssterke foreldre har også gitt positive resultat

Rekrutteringsvansker

– Helhetlig skoledag er tidlig innsats i praksis, sier Solhjell, og viser til at jo tidligere man lærer elevene basisferdigheter, jo bedre blir resultatet, sier Solhjell til Dagsavisen.

Han tror ikke overgangen ved innføring av lengre skoledag innen fem år vil være for stor.

– 50 prosent av skolene tilbyr leksehjelp i dag, og mange har et godt tilbud om fysisk aktivitet.

SV har tidligere anslått kostnadene ved å utvide skoledagen til rundt 6 milliarder kroner.

Men en lengre skoledag forutsetter flere lærere. Frafallet blant lærere er stort, rundt 50 prosent av yrkesgruppen er over 50 år og for få søker seg til lærerutdanningen. Torsdag presenterte Kunnskapsdepartementet en undersøkelse som viser at 1 av 6 unge kan tenke seg å bli lærer – men rekrutteringen øker likevel ikke raskt nok.

– Vi har satt i gang en rekrutteringskampanje. Nå må vi fylle yrket med innhold og muligheter, sier kunnskapsministeren. (ANB)

Utvidet timetall i norsk, matte og engelsk.

En gratis time SFO, der leksehjelp skal tilbys alle.

Et måltid midt på dagen.

Fysisk aktivitet for alle skolebarn hver dag.

SFO legges under rektors kontroll. (ANB)

Annonse
Annonse

En gratis time SFO, der leksehjelp skal tilbys alle.

Et måltid midt på dagen.

Fysisk aktivitet for alle skolebarn hver dag.

SFO legges under rektors kontroll. (ANB)