JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavlønnsprofil virker ikke

Metallarbeiderforbundets lavlønnssatsing har ikke ført til mindre lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, fastslår svenske LO-Tidningen.

De siste årene har det rast en til tider heftig debatt i svensk LO om hvilke virkemidler som kan få bukt med de seiglivede lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.

Likelønnspott

I 2006 lanserte LO-leder Wanja Lundby-Wedin en modell som likner mye på modellen den norske likelønnskommisjonen foreslo to år senere. Wedin ville at alle LO-forbundene skulle kreve at en viss sum ble satt av i en egen pott som skulle deles ut i form av ekstra lønnstillegg i bransjer med særlig stort innsalg av lavlønte kvinner.

Ikke aktuelt!

Forslaget fikk Metallarbeiderforbundets leder, Stefan Løfven, til å se rødt. Han ville ha seg frabedt alt snakk om likelønnspott og truet med å kjøre sitt eget sololøp, uten å ta hensyn til de felles LO-kravene. Løfven argumenterte med at en tradisjonell lavlønnslinje ville virke bedre:

– Det er lønnsnivået som må være avgjørende. En satsing på lavlønnstillegg gjør at forskjellen mellom kvinners og menns lønninger minsker, hevdet Metallsjefen.

«Dette er merkelig»

I dag fastslår LO-Tidningen at Metalls satsing på å heve minstelønningene ikke har virket slik Stefan Løfven mente det ville gjøre. Tvert imot har forskjellen mellom menns og kvinners lønn økt, både i 2007 og i 2008.

– Dette er merkelig. Vi har problemer med å finne forklaringer, sier Metalls forhandlingssekretær Veli-Pekka Säikkälä til LO-Tidningen.

Døra på gløtt

Säikkälä er fortsatt skeptisk til alt snakk om likelønnspott, men ikke så blankt avvisende som Metall har vært til nå:

– Vi misliker modellen, men man skal aldri si aldri. Vi får diskutere dette under LO-samordningen og så får vi vurdere situasjonen når forhandlingene starter, sier forhandlingssekretæren til LO-Tidningen i dag.

Annonse
Annonse