JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boligløft og konkursras

Rentekuttene har roet boligmarkedet, men i næringslivet ble det satt ny rekord i konkurser i første kvartal.

Tomme visninger og boliger som ligger ute for salg i månedsvis begynner å bli historie, ifølge eiendomsmeglerne. De kraftige rentekuttene siden i fjor høst har ført til at folk igjen tør kjøpe bolig og gitt et mer normalt marked. Fra februar til mars steg boligprisene i snitt med 0,1 prosent, men justert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 0,2 prosent.

– Dette tyder på at den uventede prisoppgangen i januar og februar ikke bare var et blaff, og at boligprisene nå har lagt seg på et nytt nivå, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dagsavisen.

Salget stiger

Etter en elendig høst for dem som skulle selge bolig i fjor, spådde Eiendomsmeglerforbundet en nedgang i boligprisene på hele ti prosent i år. Men etter prisoppgang i januar og februar og utflating i mars, ligger det nå i stedet an til en nedgang på kun to prosent.

Og boligsalget er på vei opp. Totalt ble det solgt 5.049 boliger i mars. Det er 6,8 prosent flere boliger enn i fjor. Omsetningen nærmer seg toppåret 2007. Samtidig ligger det over 16.600 usolgte boliger ute på Finn.no.

Konkursras

Om det ser lysere ut på boligmarkedet, er det fortsatt helsvart for næringslivet. Aldri før har så mange gått konkurs som første kvartal i år. Konkursregisteret blir nedringt av fortvilte bedriftseiere, de fleste av dem i små eller mellomstore bedrifter.

– Det er åpenbart at mange har vanskelige tider nå, sier underdirektør Karl-Erik Rørmark.

Han mener den økonomiske krisa må ta skylda for at antallet konkurser har økt med 90 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Antallet har steget måned for måned.. Mens 583 bedrifter gikk over ende i februar, steg tallet til hele 728 i mars. Alle bransjer rammes, med bygg og anlegg på topp, fulgt av restaurantbransjen og handelsnæringen.

– Det tok litt tid fra krisen satte inn til bedriftene merket det. Jeg tør ikke å spå om det verste er forbi, sier Rørmark.

Krise i utlandet

Mens rentekutt er effektiv medisin for å få i gang boligsalget, finnes det ingen like effektive tiltak for å unngå konkursene blant landets bedrifter, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– Tiltakene myndighetene har satt i verk har vært effektive for å stimulere etterspørselen innenlands, og det merkes nå på boligmarkedet. Næringslivet rammes derimot i hovedsak av at det går så dårlig i utlandet. Her er det lite staten kan gjøre, sier Holden.

Lyspunktet for dem som mister jobben er at ledigheten trolig ikke blir så langvarig som for 15 år siden, mener økonomiprofessoren.

– Selv om konjunkturfallet i verden er det mest alvorlige siden 2. verdenskrig tror jeg Norge vil bli mindre rammet nå enn på 1990-tallet. Ledigheten vil ikke holde seg høy så lenge som da. (ANB)

Annonse
Annonse