JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Helt vanvittig

LO-ledelsens linje i lønnsoppgjøret henger ikke på greip, mener leder i LO i Oslo, Kleiv Fiskvik.

LO og NHO ble tirsdag enige om 1 krone ekstra i lønnsøkning, samt ytterligere 1 krone ekstra til lavtlønte. Partene sier de er fornøyde med resultatet. Det er ikke Fiskvik, som leder LO i Oslo.

– Det er helt vanvittig at de har gått med på dette. Roar Flåthen kan ikke ha skjønt hva han gikk med på, sier Fiskvik til Klassekampen.

Fiskvik er særlig opprørt over en klausul i avtalen som sier at «partene lokalt kan avtale helt eller delvis bortfall eller utsettelse av tillegget». Han frykter at lokale foreninger kan bli presset til å godta å avstå fra lønnstillegg.

– Det de har gått med på er i realiteten å åpne for reallønnsnedgang. Det er i strid med vedtaket i LOs representantskap, sier Fiskvik.

Han mener at en slik klausul bare kunne ha blitt godtatt hvis det generelle tillegget var stort nok til at alle var sikret reallønnsøkning.

– Får problemer

Fellesforbundets leder Arve Bakke organiserer ansatte i industrien. Han mener det allerede nå er et press på ansatte om å få ned lønningene, å avstå fra lønnsøkninger, og å avstå fra lønnsglidning mellom oppgjør og lignende for å unngå permitteringer eller oppsigelser.

– Det finnes enkeltbedrifter som vil få problemer med 2 kroner i tillegg. Men det finnes også bedrifter som selv i dag har god lønnsevne. For eksempel er det mange bedrifter innen nærings- og nytelsesindustrien som gjør det godt. De merker ikke noe til krisen, sier Bakke til Dagsavisen.

NHO-forslag

LO-sekretær Tor-Arne Solbakken sier det var NHO som utarbeidet klausulen.

– Det var ikke akkurat LO som foreslo den klausulen, for å si det sånn. Men vi godtok en likelydende klausul i 2003, da det var vanskelige tider i næringslivet. Det er ingen som benekter at vi er i en vanskelig situasjon nå, og når NHO kom med samme formulering som da, hadde de gode kort, sier Solbakken.

NHO-direktør Finn Bergesen er fornøyd med løsningen, og sier NHO kunne godta et generelt tillegg fordi klausulen gjør at bedrifter med problemer kan forhandle seg vekk fra økningen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse