JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Navarsete omfavnes av Postkom

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete er mektig populær i Postkom. Etter hennes innlegg om postliberalisering på Postkoms tillitsvalgtkonferanse i dag, var stemningen euforisk.

may.berg@lomedia.no

De hundre tillitsvalgte i salen måtte vente i bortimot en time på samferdselsministeren, som kom direkte fra Stortingets spørretime.

Sp-lederen fikk en mottakelse en dronning verdig, og som LO-tillitsvalgte knapt noen gang har gitt en arbeiderpartiminister.

– Jeg har lyst til å omfavne deg, sa forbundsleder Odd Christian Øverland etter Navarsetes innlegg. Og det gjorde han også før samferdselsministeren hastet videre.

Da hadde salen fått høre det de ville. En samferdselsminister som sier hun er klar for å bruke reservasjonsretten mot EUs 3. Postdirektiv.

– Klar til å si nei.

– Jeg er klar til å si nei til postdirektivet hvis direktivet er til hinder for å beholde seks dagers omdeling, enhetsporto og likeverdige posttjenester i hele landet. Jeg vil ikke være med på å fjerne en del av grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, som Posten er, sa Navarsete.

– Vi skal ganske snart ta stilling til postdirektivet, eventuelt om vi skal søke utsetting til 2013 for å implementere direktivet. Muligheten til å beholde et godt posttilbud i hele landet om direktivet vedtas vil være et viktig hensyn. Et annet hensyn er Postens Norges interesser og risikoen for å bli utestengt fra det nordiske markedet dersom vi tar reservasjonsretten i bruk, sa Navarsete, som forsikret om at regjeringen står fast på at kvaliteten på posttjenestene ikke skal forringes, uavhengig av om direktivet blir vedtatt eller ei.

– Ap det står på.

Navarsete var klar på at det ikke er henne og Senterpartiet det står på, og heller ikke SV, om regjeringen skal ta i bruk reservasjonsretten i EØS-avtalen. Det er det tredje regjeringspartiet, Arbeiderpartiet, som Postkom må bruke kreftene sine på å overbevise.

Hun kom med en utilslørt oppfordring til Postkom om å bruke fagbevegelsen, og først og fremst LO-kongressen, som pressmiddel overfor Arbeiderpartiet.

– Et veto sitter langt inne hos en del av regjeringen. Det vil være viktig for regjeringens standpunkt til postdirektivet hva som kommer ut av LO-kongressen, sa Navarsete.

– Jeg har få spørsmål til deg. Det er fordi du har gitt meg alle svarene, og alle svarene var rette, sa Postkoms nestleder Ingeborg Sætre, som ønsker at Navarsete blir sittende i statsrådsstolen lenge.

Statsråden fikk overrakt Postkoms høringssvar på utredningen om postliberalisering, og lovte å være lydhør overfor forbundets innspill. Navarsete ga også forsamlingen sitt ord på at hun skal gjøre sitt beste for å ivareta de postansattes rettigheter.

Lover statlig kjøp.

Postkoms leder har stilt tydelige krav om at regjeringen må betale for ulønnsomme posttjenester, noe verken denne regjeringen eller den forrige har gjort. Navarsete viste til at Posten i en årrekke har hatt svært god økonomi og har vært i stand til å dekke underskuddet på leveringspliktige tjenester over eget budsjett. Den tida er forbi. Nå lover samferdselsministeren å gjøre sitt for at betalingen for ulønnsomme tjenester skal på plass.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan i det kommende budsjettarbeidet for at staten skal innfri sine forpliktelser og betale for ulønnsomme tjenester, sa Navarsete.

Hun roste Postkom for å ha utviklet en god omstillingskultur.

– Det er få eksempler på fagforeninger som jobber så positivt konstrukitivt for å finne de beste løsningene for de ansatte. Dere har hatt mange omstillinger, og dere har valgt å være med i prosessene, ikke melde dere av, sa Navarsete.

Annonse
Annonse