JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros og ris fra fagbevegelsen

Mens LO-lederen mener klimameldingen representerer en helhet som tar hensyn til både klimaet og industrien, kaller Industri Energi-leder Leif Sande målet om å ta to tredeler av utslippskuttene i Norge for «symbolpolitikk».25.04.2012
11:51
16.12.2013 18:59

Roar Flåthen viser i sin kommentar til at klimaendringene er vår tids største utfordring, og han oppfordrer alle partier i Stortinget til å bidra til et nytt klimaforlik.

– Regjeringen har lagt fram et grunnlag som bør kunne samle bred støtte, sier Flåthen.

LO-lederen trekker spesielt fram regjeringens satsing på kollektivtransport og jernbanen som positiv. Han mener den økte CO2-avgiften for oljesektoren er til å leve med og at det foreslåtte klimafondet ser ut til å få fornuftige rammer.

– Les mer: LO-lederens kommentar i sin helhet

To ting avgjørende

Ambisjonen om å ta to tredeler av utslippskuttene i Norge kommenterer Flåthen slik:

– For oss er det to ting som er avgjørende: Bidra til å redde klimaet og videreutvikle verdens mest miljøvennlige industri og arbeidsplasser i Norge. Meldingen gir grunnlag for fortsatt industriutvikling basert på fornybar energi. Det er den samlede internasjonale innsatsen som redder klimaet og den erkjennelsen må alle ta konsekvensen av.

– Nett-TV: Se opptak av pressekonferansen om Klimameldingen

– Dokument: Last ned Klimameldingen i sin helhet

Positiv til fond

Også lederen for fagforbundet Industri energi, Leif Sande, er positiv til at regjeringen oppretter et statlig fond

– Opprettelsen av et klimafond har vi arbeidet for lenge. Hvis de klarer å bygge opp Enova til 50 milliarder kroner i 2020, er det bra. Det er en god politikk å investere i, og legge til rette virkemidler for utvikling av ny miljøteknologi. Slik er miljøproblemer blitt løst til nå, og det er slik vi må løse miljøproblemene i fremtiden, sier Sande.

«Symbolpolitikk»

Lederen av fagforbundet for landets oljearbeidere og ansatte i den kraftkrevende industrien er derimot skeptisk til målsettingen om å ta to tredeler av utslippskuttene hjemme:

– Dette er og blir symbolpolitikk. Vi vil få mye mer miljøgevinst av å bruke de samme ressursene til globale kutt internasjonalt. En slik nasjonal målsetting blir mer symboler enn realiteter, sier Sande.

Sande er også skeptisk til regjeringens ambisjon om å elektrifisere sokkelen.

Vi forutsetter at elektrifisering av norsk sokkel ikke skjer på bekostning av kraftbalansen eller strømprisene på land. Vi kommer til å følge utredningene som kommer med svært kritisk blikk, sier Sande.

Støtte fra YS og Unio

En god start for den nye miljøvernministeren, er Unio-leder Anders Folkestads første kommentar tii klimameldingen.

– Kravet om at 2/3 av utslippskuttene skal tas innenlands, satsing på teknologiutvikling og kollektivtransport er i tråd med Unios krav. Særlig vil jeg trekke fram signalet om at en klimalov skal utredes som svært positivt. Det er noe vi har vært en pådriver for lenge, sier Folkestad.

– Det er bra Regjeringen står fast på klimamålene, slik de er nedfelt i klimaforliket, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

YS-lederen sier han tror ambisiøse klimamål vil styrke norsk industris overlevelsesevne på lang sikt. Dette gir insentiver til å utvikle ny teknologi, innovative løsninger, samt legge grunnlaget for en mer bærekraftig og konkurransekraftig industrivirksomhet.

Kvalheim er også tilfreds med at det skal opprettes et klimafond på 50 milliarder kroner. Han mener det kan bidra til å hindre at norske arbeidsplasser legges ned som følge av høye avgifter og dyre klimatiltak.

Fellesforbundet: Tar hensyn til verdiskaping

– Klimameldingen viser at ambisiøs klimapolitikk også kan ta hensyn til verdiskaping og arbeidsplasser, mener Fellesforbundet.

– Fellesforbundet støtter den strategien Regjeringen legger opp til med tiltak som vil stimulere til utvikling av ny teknologi og reduserte utslipp, sier forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen.

Han tror regjeringens forslag om et nytt klimafond vil gi forsterket satsing på klimateknologi og stimulere norsk industri til fortsatte omlegginger.

– Les mer: Fellesforbundets kommentar i sin helhet

Fagforbundet: Etterlyser tiltak

– Det er positivt at regjeringen holder fast ved klimamålene. Men jeg er skuffet over klippetroen på å løse ting med kvotehandel, sier Fagforbundets Stein Guldbrandsen i en kommentar til fagbladet.no.

Han etterlyser også mer konkrete virkemidler for å nå målet om å få mer av godstransporten over fra vei til båt og bane. I dag går utviklingen i feil retning, påpeker Gulbrandsen:

– Det har sammenheng med at alle aktører som driver godstransport, enten de er offentlige eller private, har anbud og fri konkurranse som overordnet prinsipp. Det vil si at pris avgjør. Det fører til at store deler av transportmarkedet overtas av baltiske selskaper som driver ren sosial dumping og utkonkurrerer andre.

Guldbrandsen understreker at man må regulere markedet og bruke prismekanismer som favoriserer bane og sjø, og sette en stopper for sosial dumping, for å oppnå politiske mål.

– At regjeringen vil satse stort på kollektivtrafikk er positivt, men det er for lite konkret, mener Stein Guldbrandsen.

Støtte fra NTL

– Jeg er glad for at målene fra Stortingets klimaforlik står fast. Norge skal kutte to tredeler av sine klimagassutslipp hjemme, og samtidig bidra til store kutt til internasjonale klimagassutslipp. Jeg mener dette er i tråd med LOs høringssvar, sier nestleder Anita Solhaug i Norsk Tjenestemannslag.

EL & IT: Riktig retning

Leder av EL & IT Forbundet, hans Felix, er tilfred med at regjeringen har greid å lever stortingsmeldingen så kort etter statsrådsskiftene.

– I EL & IT Forbundet har vi tidligere vært ganske bastante på kravet om at 2/3 av CO2-kuttene skal skje i Norge, men det har rent mer vann i havet siden da, ikke minst etter at det ble dokumentert at kostnadssiden utviklet seg veldig negativt. Nå ser jeg at regjeringens forlik går i retning av å ta mer av kuttene her hjemme, og dermed mer i tråd med det vi tidligere har ment, sier Felix.

Jernbaneforbundet: Dobbeltspor til Bergen og Trondheim

Jernbaneforbundets leder, Kjell Atle Brunborg, er enig med regjeringen i at jernbanen må bygges kraftig ut hvis det skal være mulig å nå målene om utslippskutt. Han viser til at en tredele av Norges samlede utslipp av klimagasser kommer fra transportsektoren og krever at jernbaneinvesteringene økes kraftig når Nasjonal Transportplan for 2014-23 legges fram neste år.

– Vi går inn for et investeringsfond på 200 milliarder kroner i tiårsperioden. Fondet må være statlig, men pengene kan også komme fra bompenger, sier Brunborg.

Brunborg vil også ha dobbeltsport til Bergen og Trondheim for å sette jernbanen i stand til å konkurrere om mer av godstransporten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.04.2012
11:51
16.12.2013 18:59Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker