JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros og ris fra fagbevegelsen

Mens LO-lederen mener klimameldingen representerer en helhet som tar hensyn til både klimaet og industrien, kaller Industri Energi-leder Leif Sande målet om å ta to tredeler av utslippskuttene i Norge for «symbolpolitikk».25.04.2012
11:51
16.12.2013 18:59

Roar Flåthen viser i sin kommentar til at klimaendringene er vår tids største utfordring, og han oppfordrer alle partier i Stortinget til å bidra til et nytt klimaforlik.

– Regjeringen har lagt fram et grunnlag som bør kunne samle bred støtte, sier Flåthen.

LO-lederen trekker spesielt fram regjeringens satsing på kollektivtransport og jernbanen som positiv. Han mener den økte CO2-avgiften for oljesektoren er til å leve med og at det foreslåtte klimafondet ser ut til å få fornuftige rammer.

– Les mer: LO-lederens kommentar i sin helhet

To ting avgjørende

Ambisjonen om å ta to tredeler av utslippskuttene i Norge kommenterer Flåthen slik:

– For oss er det to ting som er avgjørende: Bidra til å redde klimaet og videreutvikle verdens mest miljøvennlige industri og arbeidsplasser i Norge. Meldingen gir grunnlag for fortsatt industriutvikling basert på fornybar energi. Det er den samlede internasjonale innsatsen som redder klimaet og den erkjennelsen må alle ta konsekvensen av.

– Nett-TV: Se opptak av pressekonferansen om Klimameldingen

– Dokument: Last ned Klimameldingen i sin helhet

Positiv til fond

Også lederen for fagforbundet Industri energi, Leif Sande, er positiv til at regjeringen oppretter et statlig fond

– Opprettelsen av et klimafond har vi arbeidet for lenge. Hvis de klarer å bygge opp Enova til 50 milliarder kroner i 2020, er det bra. Det er en god politikk å investere i, og legge til rette virkemidler for utvikling av ny miljøteknologi. Slik er miljøproblemer blitt løst til nå, og det er slik vi må løse miljøproblemene i fremtiden, sier Sande.

«Symbolpolitikk»

Lederen av fagforbundet for landets oljearbeidere og ansatte i den kraftkrevende industrien er derimot skeptisk til målsettingen om å ta to tredeler av utslippskuttene hjemme:

– Dette er og blir symbolpolitikk. Vi vil få mye mer miljøgevinst av å bruke de samme ressursene til globale kutt internasjonalt. En slik nasjonal målsetting blir mer symboler enn realiteter, sier Sande.

Sande er også skeptisk til regjeringens ambisjon om å elektrifisere sokkelen.

Vi forutsetter at elektrifisering av norsk sokkel ikke skjer på bekostning av kraftbalansen eller strømprisene på land. Vi kommer til å følge utredningene som kommer med svært kritisk blikk, sier Sande.

Støtte fra YS og Unio

En god start for den nye miljøvernministeren, er Unio-leder Anders Folkestads første kommentar tii klimameldingen.

– Kravet om at 2/3 av utslippskuttene skal tas innenlands, satsing på teknologiutvikling og kollektivtransport er i tråd med Unios krav. Særlig vil jeg trekke fram signalet om at en klimalov skal utredes som svært positivt. Det er noe vi har vært en pådriver for lenge, sier Folkestad.

– Det er bra Regjeringen står fast på klimamålene, slik de er nedfelt i klimaforliket, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

YS-lederen sier han tror ambisiøse klimamål vil styrke norsk industris overlevelsesevne på lang sikt. Dette gir insentiver til å utvikle ny teknologi, innovative løsninger, samt legge grunnlaget for en mer bærekraftig og konkurransekraftig industrivirksomhet.

Kvalheim er også tilfreds med at det skal opprettes et klimafond på 50 milliarder kroner. Han mener det kan bidra til å hindre at norske arbeidsplasser legges ned som følge av høye avgifter og dyre klimatiltak.

Fellesforbundet: Tar hensyn til verdiskaping

– Klimameldingen viser at ambisiøs klimapolitikk også kan ta hensyn til verdiskaping og arbeidsplasser, mener Fellesforbundet.

– Fellesforbundet støtter den strategien Regjeringen legger opp til med tiltak som vil stimulere til utvikling av ny teknologi og reduserte utslipp, sier forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen.

Han tror regjeringens forslag om et nytt klimafond vil gi forsterket satsing på klimateknologi og stimulere norsk industri til fortsatte omlegginger.

– Les mer: Fellesforbundets kommentar i sin helhet

Fagforbundet: Etterlyser tiltak

– Det er positivt at regjeringen holder fast ved klimamålene. Men jeg er skuffet over klippetroen på å løse ting med kvotehandel, sier Fagforbundets Stein Guldbrandsen i en kommentar til fagbladet.no.

Han etterlyser også mer konkrete virkemidler for å nå målet om å få mer av godstransporten over fra vei til båt og bane. I dag går utviklingen i feil retning, påpeker Gulbrandsen:

– Det har sammenheng med at alle aktører som driver godstransport, enten de er offentlige eller private, har anbud og fri konkurranse som overordnet prinsipp. Det vil si at pris avgjør. Det fører til at store deler av transportmarkedet overtas av baltiske selskaper som driver ren sosial dumping og utkonkurrerer andre.

Guldbrandsen understreker at man må regulere markedet og bruke prismekanismer som favoriserer bane og sjø, og sette en stopper for sosial dumping, for å oppnå politiske mål.

– At regjeringen vil satse stort på kollektivtrafikk er positivt, men det er for lite konkret, mener Stein Guldbrandsen.

Støtte fra NTL

– Jeg er glad for at målene fra Stortingets klimaforlik står fast. Norge skal kutte to tredeler av sine klimagassutslipp hjemme, og samtidig bidra til store kutt til internasjonale klimagassutslipp. Jeg mener dette er i tråd med LOs høringssvar, sier nestleder Anita Solhaug i Norsk Tjenestemannslag.

EL & IT: Riktig retning

Leder av EL & IT Forbundet, hans Felix, er tilfred med at regjeringen har greid å lever stortingsmeldingen så kort etter statsrådsskiftene.

– I EL & IT Forbundet har vi tidligere vært ganske bastante på kravet om at 2/3 av CO2-kuttene skal skje i Norge, men det har rent mer vann i havet siden da, ikke minst etter at det ble dokumentert at kostnadssiden utviklet seg veldig negativt. Nå ser jeg at regjeringens forlik går i retning av å ta mer av kuttene her hjemme, og dermed mer i tråd med det vi tidligere har ment, sier Felix.

Jernbaneforbundet: Dobbeltspor til Bergen og Trondheim

Jernbaneforbundets leder, Kjell Atle Brunborg, er enig med regjeringen i at jernbanen må bygges kraftig ut hvis det skal være mulig å nå målene om utslippskutt. Han viser til at en tredele av Norges samlede utslipp av klimagasser kommer fra transportsektoren og krever at jernbaneinvesteringene økes kraftig når Nasjonal Transportplan for 2014-23 legges fram neste år.

– Vi går inn for et investeringsfond på 200 milliarder kroner i tiårsperioden. Fondet må være statlig, men pengene kan også komme fra bompenger, sier Brunborg.

Brunborg vil også ha dobbeltsport til Bergen og Trondheim for å sette jernbanen i stand til å konkurrere om mer av godstransporten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.04.2012
11:51
16.12.2013 18:59Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon


Flere saker