JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lei en vikar for 90 kroner i timen

Dansk fagbevegelse frykter en kraftig vekst i sosial dumping når østavtalen utløper 1. mai.

Vikarbyrå tilbyr østeuropeiske vikarer for 90 kroner timen fra 1. mai, inkludert alle kostnader til rekruttering, administrasjon, transport og losji.

"Det er lett, billig og effektivt. Vi står for alt. Dyktige og effektive utenlandske vikarer fra 90 kroner timen". Slik er ordlyden blant annet i et salgsbrev som firmaet Baltic Workforce sender ut til mulige kunder, i forbindelse med at østavtalen utløper 1. mai. Ifølge Jyllands-Posten og Fagforbundet 3Fs Fagbladet sender en rekke andre vikarbyråer slike brev ut i disse dager, med tilbud om priser ned til 70 kroner timen.

Fagbladet har prøvd å komme i kontakt med firmaet Baltic Workforce som betinger en ansettelseskontrakt med at den danske oppdragsgiveren ikke skal være omfattet av en tariffavtale eller være medlem i en arbeidsgiverforening.

Fagbladet opplyser at firmaets danske nummer besvares fra et callsenter som verken kan stille videre til direktøren eller pressetalsmannen. De kan bare kontaktes gjennom e-post - som de ikke svarer på.

Ifølge Arne Grevsen, gruppeformann i 3Fs Grønne Gruppe, vil det typisk bli maks 50 kroner i timen tilbake til vikaren som lar seg ansette under slike vilkår.

- Vi skal være veldig varsomme med å ikke skape et A-, B- og C-lag på arbeidsmarkedet. Dette er et faresignal som vi skal reagere på når vi møter det, sier han.

- Det blir en alvorlig utfordring for fagbevegelsen å sikre tariffdekningen. Dels fordi det kan være vanskelig å finne fram til de utenlandske vikarene, dels vil de ofte ikke være interessert i å snakke med fagforeninger, blant annet av frykt for å miste jobben, sier Søren Kaj Andersen, arbeidsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

Med unntak av venstrefløyspartiet Enhedslisten, stemte alle partier for, da Folketinget nylig besluttet å utfase overgangsordningene i østavtalen opp til 1. mai. Enhedslisten er misfornøyde med at fagbevegelsen og myndighetene ikke er sikret redskap til å håndheve tariffavtaler og dansk lovgivning.

Annonse
Annonse