Erna tok Foss i skole
Erna Solberg tok Per-Kristian Foss i skole etter hans uttalelse fredag om at Høyre må ha 20 prosents oppslutning for å kunne gå i regjering.
Saken oppsummert
– Er det plagsomt med slike utspill?
– Ja. Jeg opplever at Per-Kristian var entusiastisk for Høyre med en ambisjon om 20 prosent oppslutning. Det er vi alle enige om at Høyre har som ambisjon. Men det er ikke slik at partiledelsen er enig med Per-Kristian om at 20 prosent er absolutt forutsetning for å sitte i regjering. Vi har tenkt å gå i regjering på 19,6 også, sier Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Det var i et intervju med VG at den tidligere Høyre-nestlederen kom med de oppsiktsvekkende uttalelsene, som også ble gjentatt på NRK radio fredag morgen.
Har snakket ut
Uttalelsen minner om ultimatumet på 36,9 som daværende statsminister Thorbjørn Jagland stilte foran valget i 1997. Dette banet veien for Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering.
– Jeg har snakket med Per-Kristian om saken. Overskriften henger jo ikke helt sammen med det han sier i intervjuet. Men det er partiledelsen som i tilfelle setter slike grenser. Vi er helt samsnakket i ledelsen, og partilederen er helt enig med seg selv. Vi setter ikke noen jaglandske grenser, sier Erna Solberg.
Smerten avgjør
Hun mener det vil være galt for Høyre å sette noen smertegrense.
– Det er ikke alltid størrelsen som teller, men heller slik at det er smerten som teller, sier Erna Solberg og viser til erfaringene fra Bondevik II-regjeringen.
– Alle partier som sitter i en regjering må alltid oppleve at det er bedre å sitte i regjering enn ikke å sitte der. Det betyr at retningen må være riktig på politikken. Det opplevde jeg både med Venstre og KrF. Det var ikke nødvendigvis slik at gjennomslaget sto i forhold til at Venstre hadde to representanter på Stortinget. Det sto i forhold til at Venstre var ett av tre partier i regjering. Selv om det er naturlig at det største partiet får mer posisjon, så jobber regjeringen fram felles prosjekter, sier Erna Solberg.
Må bli større
– Må Høyre bli større enn det partiet i dag er på Stortinget for å komme i regjering?
– Jeg kan vanskelig se hvordan vi skal kunne skape en borgerlig regjering hvis vi ikke er større enn det vi er i dag. Høyre er nøkkelen til å løfte fram en borgerlig regjering. Men vi har ingen absolutte grenser. Det er summen på borgerlig side som er viktig, sier Erna Solberg. Ved siste stortingsvalg fikk Høyre 14,1 prosent og 23 mandater i nasjonalforsamlingen.
Etter det ANB kjenner til, ble utspillet til Foss usedvanlig dårlig mottatt av både Erna Solberg og resten av partiledelsen. På sentralt hold blir det sagt at den erfarne Foss måtte skjønne at hans uttalelser om 20 prosent ville bli utlagt slik VG gjorde. På den annen side hviskes det i krokene på Høyre-landsmøtet om at det er nyttig å ha noen i partiet som kan målbære utålmodigheten i partiet og gjøre det klart at det finnes en nedre grense.
Dyrt program
Erna Solberg innrømmer at partiet nå er i ferd med å vedta en dyrt program med ambisiøse mål på skole, vei, forsvar og skatt.
– Er dette et dyrt program til Høye å være?
– Ja, på disse områdene som vi kaller å investere for framtiden, så er det dyrt. Vi vil øremerke mer klart og tydelig de oljepengene som vi ut fra den såkalte handlingsregelen kan bruke til nettopp disse formålene. Vi vil lage et eget regnskap der vi synliggjør dette. Det er disse sakene som skal bygge vekstevnen og gi oss våre framtidsmuligheter, sier Erna Solberg.
Hun vil ikke begi seg inn på å fortelle hvilke summer det er snakk om.
– På skattesiden spørs det jo på hvilket tempo vi legger oss. Men det er tross alt snakk om 500 oljemilliarder som skal fases inn i norsk økonomi de neste ti årene. Det er en av grunnene til at vi kan bruke mer penger på skole, samferdsel pluss forskning og utvikling. Dette kan vi gjøre samtidig som vi senker skattene, sier Erna Solberg. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser