JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjebnefellesskapet

– Barnehager er viktig infrastruktur for næringslivet, fastslår LO-leder Roar Flåthen.09.05.2009
18:33
16.12.2013 09:58

sym@lomedia.no

Han er forbannet på NHO som ikke erkjenner dette og som heller harselerer med regjeringens barnehagesatsing.

Lokalt er barnehage, SFO og gode oppvekstvilkår kanskje den beste infrastrukturen næringslivet kan få, mener Flåthen og er skuffet over at NHO sentralt ikke har den samme virkelighetsoppfatningen som medlemsbedriftene sine lokalt.

– Privat og offentlig sektor lever i et skjebnefellesskap, sier Flåthen.

Den analysen går som en rød tråd gjennom LO-lederens holdninger. Enten det dreier seg om olje og gass i nord eller kampen mot privatisering og konkurranseutsetting av offentlige oppgaver. Men han forventer at også andre ser den sammenhengen.

– Jeg har forståelse for de som har et prinsipielt standpunkt mot utvinning av olje og gass, selv om jeg er uenig i det. Men samtidig må de innse at det får enorme konsekvenser for velferden vår og miljøet i Europa. Og de må politisk ta konsekvensene av det, påpeker han.

Roar Flåthen er godt fornøyd med vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte hvor man vil ta stilling til leteboring utenfor Nordland og Troms ved behandlingen av forvaltningsplanen i 2010. I vedtaket heter det at «vi vil basere beslutningen på føre-varprinsippet og på ny kunnskap og hvorvidt utvinning kan skje på en forsvarlig måte for miljø og fiskeriressurser, og med lokale ringvirkninger ».

Det er veldig i tråd med vedtaket på LO-kongressen i 2005 og innstillingen til kongressen i mai.

Han forventer en engasjert debatt om både olje og miljø på LO-kongressen.

– Men vedtak må baseres på fakta når det gjelder konsekvensene for fiskeressursene og miljøet, understreker Flåthen.

For LO-lederen er det viktig at Nord-Norge nå får de samme mulighetene til å utvikle landsdelen som det Vestlandet og Midt- Norge har hatt gjennom tiår med olje- og gassproduksjon. Det gjelder både en styrket infrastruktur og nye levedyktige arbeidsplasser i industri og næringsliv. Men, det vil også bety mye for kommunenes muligheter til å yte gode offentlige tjenester.

– Det har forundret meg mange ganger at ikke også de nordnorske fylkene skal få sin del av denne verdiskapningen. Og for mange kommuner er det jo også snakk om å få muligheten til å snu en mangeårig negativ trend med fraflytting og nedbygging, sier Flåthen.

Han kan prate mye og varmt om norsk oljepolitikk og politisk forvaltning av oljeformuen. Kloke hoder på 60- og 70-tallet la grunnlaget for en organisering som i dag framstår som en modell for andre oljeproduserende land.

– Hvis vi sier at et fat olje selges for 500 kroner, så går 120 av disse kronene til produsenten. Resten, 380 kroner, havner i statskassa gjennom utbytte og beskatning. Gjennom handlingsregelen og pensjonsfondet har vi sikret kommende generasjoner samtidig som vi har trygget velferdssamfunnet, fastslår han.

Miljøaspektet er også viktig for LO-lederen. Skrus kranene igjen i Nordsjøen vil kraftig forurensende kullkraftverk overta i hele Europa for dagens relativt miljøvennlige gasskraft. Utviklingen av stadig mer miljøvennlige gasskraftverk er broen over til en framtid med ren og fornybar energi, mener Flåthen. Og understreker hvor avgjørende det er at Norge fortsetter å utvikle sin oljebaserte og industrielle teknologi.

I Norge har vi pengene, vi har en sterk miljøbevissthet og vi har høy kompetanse. Mange land har en eller to av disse faktorene. Men knapt noen andre har samtlige tre. Det forplikter.

Vedtak på Arbeiderpartiets landsmøter er også forpliktende og viktige. LO-lederen fortsetter i sentralstyret og er godt fornøyd med de beslutningene landsmøtet fattet bare noen uker før LOkongressen åpner. Flere av sakene har røtter i fagbevegelsen. Det gjelder blant annet vedtaket som gjør tenner til et ansvar for det offentlige helsevesenet på lik linje med resten av kroppen.

– Dette er en nødvendig sosial reform. Det er uverdig at mange mennesker ikke har råd til å få skikkelig tannbehandling. Og det er flere svakheter ved den norske velferdsstaten. Mange barn har ikke en trygg oppvekst og trenger hjelp fra fellesskapet. Ikke alle får det. Nå må vi ta et krafttak for disse barna. Barnevernet må styrkes og spille på lag med skole og NAV. Vi må fange opp barna før det er for sent, fastslår LOlederen.

Han erkjenner at selv om den rødgrønne regjeringen har levert på sak etter sak, så er utfordringene fremdeles mange. Samtidig smiler han bare av utfordringen fra Fremskrittpartiets leder Siv Jensen om å marsjere i protest mot regjeringen.

– Opposisjonen har ikke så mye å gjøre på Stortinget. De bruker derfor tida på «faenskap» for regjeringa. Og det virker som Siv Jensen har hatt litt panikk, svarer LO-lederen lett ironisk.

Han lover at den dagen regjeringen slutter å levere en politikk for sysselsetting og heller hører på Siv Jensen og Erna Solberg enn LO, da vil fagbevegelsen gå ut i gatene.

LO-lederen liker derimot ikke utviklingen i integreringsdebatten og påstander om snikislamisering av det norske samfunnet.

– Det er en stigmatisering av store minoritetsgrupper, og mange av dem er LOs medlemmer, sier han provosert.

– Men vi har store utfordringer. Integrering må bli en viktig del av den nye IA-avtalen. Og i fagbevegelsen må vi bli enda flinkere til å rekruttere minoriteter både som medlemmer og tillitsvalgte.

Men skal man klare å møte utspillene fra FrP mener han at Arbeiderpartiet og også fagbevegelsen, må bli tydeligere på hvor grensene går og hva som er akseptabelt i det norske samfunnet. Arbeidslivet er derimot den beste måten å inkludere og integrere på. Den voksende arbeidsløsheten bekymrer og preget da også LO-lederens 1. mai-tale i Bergen.

En annen viktig sak er deltidsproblematikken. Mange ønsker å jobbe heltid, uten å få lov til det. I stedet må de takke ja til ledige vakter i ubekvem arbeidstid, for å få en lønn å leve av. Det er uverdig og kvinnediskriminerende, sier han og krever ytterligere tiltak gjennom lovendringer.

Han etterlyser også holdningsendringer hos arbeidsgivere i både offentlig og privat sektor som spekulerer i bruken av deltid og midlertidige ansettelser.

For selv om norske arbeidsgivere ofte framstår som samarbeidsvillige og konstruktive i forhold til internasjonale kolleger, så mener LO-lederen at de i enkelte situasjoner viser sitt sanne ansikt.

– Når NHO og Norsk Industri støtter ni verft som går til rettssak mot staten for å bekjempe allmenngjøring av tariffavtaler, så forteller de oss at de ikke er noe bedre enn arbeidsgivere i andre land. De ønsker rettens godkjenning til å drive sosial dumping, fastslår LO-leder Roar Flåthen.

Det er liten tvil om hva han og LOkongressen mener om slike provokasjoner.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.05.2009
18:33
16.12.2013 09:58Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år: – Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum