JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gleder seg til vindmølleparker

Miljøvernminister Erik Solheim tror havvindmøller kan bli stort for Norge. Han trekker paralleller til pionertiden i oljehistorien.

Saken oppsummert

– Dette har enormt potensial. Det finnes et konglomerat av bedrifter innen olje og maritim sektor som har kompetanse som kan brukes. Vi må ta de beste miljøene vi har og bringe dem sammen, sier SV-statsråden til Rogalands Avis.

I går var han og stortingspolitiker og partifelle Hallgeir Langeland med ut i båt for å se havvindmøllen som nå monteres i Åmøyfjorden. De ønsker begge å få fart på teknologiutviklingen slik at vi snart kan se parker med havvindmøller.

Gleder seg

Mange norske firma har allerede bidratt til utviklingen av den første flytende havvindmøllen. StatoilHydro regner med at rundt halvparten av verdiskapningen skjer i Norge.

– Vi får stadig henvendelser fra norske bedrifter som leverer ulike deler til vindmøller, og som har kompetanse på området, sier Sjur Bratland, leder for Hywind-prosjektet i StatoilHydro.

StatoilHydro bruker 30–40 år med erfaring fra oljeindustrien i det nye konseptet. For eksempel kan eksperter på gassturbiner hjelpe når de har spørsmål angående turbinen i vindmøllen.

– Dette kan bli stort, men det er viktig at det gjøres skikkelig. Men jeg lover at vi skal jobbe steinhardt med dette hver dag, sier Bratland.

– Jeg gleder meg til den dag jeg ser hele parker til havs. Til sjøs tror jeg det er mindre konflikter enn til lands. Vi må sørge for å legge parker der det ikke er ulempe for skipsfart, fiskeri og fugleliv. Vi må skynde oss veldig, samtidig som vi gjør ting grundig, sier miljøvernministeren.

Støtte

Han tror det er nødvendig å få til et samarbeid mellom næringslivet og det offentlige i utviklingen av ny teknologi på dette området.

– Kanskje er noe teknologi først salgbar om fem til ti år. Det er vanskelig å tenke at næringslivet skal ta dette alene.

Solheim mener det videre må satses vesentlig mer på forskning på fornybar energi. På konkrete spørsmål om støtteordninger svarer statsråden at dette ligger på olje- og energiministerens bord.

– Det jobbes blant annet i samarbeid med Sverige for å få på plass grønne sertifikater som vil bidra til å gjøre det lettere å få fornybar energi, svarer Solheim.

I Storbritannia gis det støtte til produksjon av fornybar energi. For eksempel får StatoilHydro og Statkraft 75 øre per kilowattime som produseres fra den nye vindmølleparken de skal bygge i Storbritannia.

– Skal vi få kommersielle prosjekter så trenger vi forutsigbare rammevilkår og et lønnsomt marked for ren kraft. Det er veldig viktig for oss at ministeren er så positiv, siden de sitter på nøkkelen når det gjelder insentiver som kan gjøre flytende vindkraft lønnsomt, sier informasjonssjef Øistein Johannessen i StatoilHydro. (ANB)

Warning