Noen vanskeligheter i Spekter
I Spekterområdet, som omfatter halvstatlige bedrifter og tidligere halvstatlige bedrifter, forhandles det kun om penger i år. Det har vært vanskelig nok.
Saken oppsummert
morten.hansen@lomedia.no
Tjenestepensjonsspørsmålet i Spekter-området ble avtalt under tarifforhandlingene i fjor. For de virksomhetene som er tilknyttet Statens Pensjonskasse eller de kommunale pensjonsordningene, ble man i fjor enige om å følge den tjenestepensjonsordningen som blir framforhandlet i stat og kommune.
De andre virksomhetene følger pensjonsordningen som ble framforhandlet i privat sektor i fjor.
Område 1. I området for orkestre og teater er arbeidstakere og arbeidsgiver blitt enige i de aller fleste virksomhetene. Oslo-Filharmonien har imidlertid ikke klart å enes om størrelsen på tilleggene. Her vil partene få bistand fra LO Stat og Spekter for å bli enige.
Område 2 og 3. I overenskomstområdene for Norges Bank, Avinor, Nettbuss AS, NRK Posten er partene blitt enige om tillegg. I Norges Bank endte oppgjøret med et prosenttillegg på 2,9 prosent til og med lønnstrinn 49. Samtidig oppjusteres satsene på lønnsregulativet med tillegg på 1950 kroner.
I fjor ble det konflikt i Avinor. I år ble det enighet på overtid, ved hjelp av bistand fra LO Stat.
– Vi fryktet at vi måtte ta turen til riksmeklingsmannen, og er fornøyd med at vi slapp unna det, sier Lise Olsen i LO Stat.
Partene ble enige om et generelt tillegg på 9.500 kroner for alle LO-gruppene. Det vil si både NTL-klubben og EL & IT-klubben.
Område 5, 6 og 8. I Bussjåførene i Nettbusskonsernet får 1 krone mer i timen etter at årets forhandlinger er avsluttet. I tillegg kommer lavlønnstillegget – også det på 1 krone per time. Resultatet er identisk med LO/NHO-oppgjøret. Sjåførenes forbund lover å komme igjen med høyere krav i 2010, og mener årets forhandlinger fører til at medlemmene igjen sakker akterut.
I NRK vil alle få en lønnsøkning på 10 184 kroner i gjennomsnitt.
Postkom og Posten ble enige etter bistand fra LO Stat og Spekter. Resultatet ble et tillegg på 6 500 kroner til de lavest lønte og 2000 kroner mindre til de øvrige.
Område 7: I området for NSB og underliggende virksomheter ble det til slutt enighet i NSB AS, NSB Gjøvikbanen, NSB Trafikkservice, Mantena og MiTrans. I datterselskapet CargoNet måtte partene til meklingsmannen for å finne en løsning. Først etter å ha meklet fem timer på overtid klarte partene å bli enige.
Område 9. I området for de såkalte øvrige virksomhetene er godt og vel halvparten av virksomhetene enige i årets lønnsoppgjør. Vinmonopolet, Entra Eiendom og Forskningsrådet er noen av de største virksomhetene i dette området.
I Vinmonopolet så det lenge ut til at oppgjøret ville gå til mekling. Her ble man til slutt enige om en lønnsøkning på 3,3 prosent.
Av de virksomhetene som gjenstår i dette området, finner man blant annet ErgoGroup og bistandsgjengangeren Relacom.
– Dette er vanskelige oppgjør. Siden bistanden her har mislyktes må vi ta tak i disse virksomhetene på nytt. Klarer ikke LO Stat og Spekter å finne en løsning blir det mekling, sier Øystein Gudbrands i LO Stat.
Sykehus. De to siste områdene Område 4, som er Lovisenberg Diakonale Sykehus, og område 10, som er alle helseforetakene, avtaler partene senere når de skal forhandle.


Nå: 0 stillingsannonser