JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri og miljø hånd i hånd

- Det er i skjæringspunktet mellom ny teknologi og miljø at norsk industri har sin store mulighet, påpekte forbundsleder Kjell Bjørndalen i sin tale om næringspolitikk.

På samme måte som ved åpningen av landsmøtet la Kjell Bjørndalen også nå stor vekt på miljøet. Ny teknologi som blir utviklet, må være bærekraftig.

- Verden er liten, og vi er alle i samme båt når det gjelder klimatrusselen. Fellesforbundet mener Norge må gå i front når det gjelder miljøsatsning. Selv om landets totale utslipp er lave i verdens sammenheng, eksporterer vi fossilt brensel, og da har vi plikt til å redusere utslippene.

Miljøavtaler

Bjørndalen sa at Norge bør satse tungt på alternativ energi. Det gjelder å satse på vindkraft, bioenergi, bølgekraft til havs osv. Han var ikke redd for å sette opp konkrete klimamål for å redusere utslippene. Han mente at miljøavtaler er bedre enn særnorske avgifter, og oppfordret regjeringen til å inngå en avtale om NOX-utslipp snarest.

Han oppfordret videre regjeringen til å satse tungt på norsk teknologiutvikling, for eksempel et testanlegg for norsk teknologi på Kårstø, og fikk applaus for den bemerkningen. Mulighetene for eksport av ny miljøteknologi vil gjøre Norge til et foregangsland, håpet han.

Og når nå Åslaug Haga blir pilot i ”månelandingsprosjektet” på Mongstad, håpet han at også næringsministeren og miljøvernministeren hadde en hånd på rattet.

Samfunnsansvar

Ut fra Aftenposten å dømme er det et stort problem at politikere mener noe om næringslivet og gjør noe med det, sa Kjell Bjørndalen og viste til en liste over statlige inngrep, for eksempel når det gjelder opsjoner.

- Det å ta et grep, kaller vi aktiv næringspolitikk. Vi vil ikke overlate styringa til den usynlige hånda - markedet. Staten må være tydelig på hva den vil, og eierskapsmeldinga er et godt eksempel på det.

Derfor er det bra at staten stiller krav til for eksempel Statkraft. Men da nytter det ikke at Statkraft inngår avtaler som gir svensk industri forutsigbare kraftpriser, uten å sørge for det samme til norsk industri, påpekte forbundslederen.

Kraftselskapene må oppmuntres til å ruste opp kraftverkene og overføringslinjene, så kan mye strøm hentes inn. Men det må samtidig stilles krav til kraftselskapene at de tar samfunnsansvar.

Innovasjonskampen

Gode løsninger for industrikraft er likevel ikke nok. Vi må satse mer på utviklingskontrakter, fortsatte han.

- Med forskning og utvikling legger vi rammen for framtidas næringsliv. De bedriftene som vil vinne kampen, er dem som har kultur for innovasjon, medbestemmelse hos de ansatte, og et arbeidsmiljø som gir rom for nye ideer.

- Norsk industri skal ha så gode rammevilkår at det går an å få det til i Norge. Det varmer mitt industrihjerte når for eksempel Rolls Royce styrker sin satsning i Norge, fordi de tror på mulighetene. Dette skyldes ikke bare rammevilkår, men også at vi har kompetente og omstillingsdyktige arbeidsfolk med høy produktivitet.

Reiseliv og BA-næringen

I sitt foredrag hadde næringsminsteren vært innom en rekke bransjer. Av disse trakk Bjørndalen fram reiselivsnæringen, og pekte på at Norge har gode naturgitte forutsetninger. Det som er viktig for Fellesforbundet, er at det kan utvikles en strategi for reiselivet som skaffer faste, helårlige arbeidsplasser.

Bjørndalen avla også byggenæringa en visitt. Han mener bygg- og anleggsbransjen må langt høyere opp på den politiske dagsorden. Myndighetene og bransjen må spille på lag, for å utvikle en framtidsrettet næring. Og første skritt i den retningen er å komme byggebransjens cowboy-stempel til livs, fastslo forbundslederen.

Annonse
Annonse