JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig rengjøring

Det brukes mange feilmerkede kjemikalier i renholdsbransjen. Det vil Arbeidstilsynet ha slutt på.

Feilmerkingen gjelder særlig produkter som skulle vært merket etsende, og som enten ikke er merket i det hele tatt, eller som bare er merket som irriterende.

Tirsdag 26. og onsdag 27. mai gjennomfører Arbeidstilsynet en landsomfattende tilsynsaksjon. Tema er krav til merking og bruk av kjemikalier i renholdsbransjen, ifølge direktør Ingrid Finboe Svendsen i tilsynet.

Uførepensjon

– Renholdere har tre ganger høyere risiko for uførepensjon på grunn av hudlidelser enn andre yrker. Hvert år får arbeidstakere skader ved at de får etsende kjemikalier på hud og øyne, sier Finboe Svendsen.

Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn i rundt 170 virksomheter over hele landet i løpet av aksjonsdagene.

Hensikten med aksjonen er å sørge for at arbeidstakerne som jobber med renhold får tilstrekkelig informasjon om kjemikaliene de jobber med. I tillegg ønsker Arbeidstilsynet bedre informasjon på merkeetikettene og i sikkerhetsdatabladene.

Språkkrøll

Ingrid Finboe Svendsen sier de kommer til å sjekke om virksomhetene har oppdatert oversikt over de kjemiske stoffene de ansatte er utsatt for (stoffkartotek).

– Vi vil også sjekke om arbeidsgiver gir ansatte opplæring om kjemisk helserisiko. Arbeidsgiver har også et ansvar for at ansatte som ikke behersker norsk får informasjon om kjemikaliene de til daglig jobber med på et språk de forstår, sier direktøren.

Et viktig mål med aksjonen er også å avdekke hvilke produsenter og importører som gir utilstrekkelig informasjon i sikkerhetsdatabladene og på merkeetikettene. Hvis tilsynene avdekker at produktet er feil merket, vil dette bli fulgt opp overfor aktuell produsent eller importør. I verste fall kan Arbeidstilsynet forby omsettingen av kjemikaliet. (ANB)

Annonse
Annonse