JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De rødgrønne har levert fra dag én

Da LO-leder Roar Flåthen innledet om den politiske situasjonen, gikk han til frontalangrep på Fremskrittspartiet, og roste den sittende regjeringa.

torgny@lo-media.no

Flåthen roste den sittende regjeringa og frykter hva som kommer til å skje for norske arbeidstakere hvis det blir en høyreregjering dominert av Fremskrittspartiet etter valget til høsten.

– Det er fire år siden vi hadde en regjering for de rike og velstående. Den høyredominerte Bondevik-regjeringa var på lag med arbeidsgiverne og med støtte av Fremskrittspartiet. Norge ble ført i feil retning. Det var tapte år for utviklingen av fellesskapet og velferden.

– Vi husker hva de gjorde. De svekket arbeidsmiljøloven, de kuttet i dagpengene, de kuttet i midlertidig uføretrygd, de kuttet i næringsutvikling og forskning og de sulteforet kommunene. Tenk om vi hadde hatt denne regjeringa i de fire årene som har gått siden da, innledet Flåthen.

LOs medlemmer hadde krevd en forandring, og 2/3 av våre medlemmer stemte adjø til Bondevik og velkommen Stoltenberg, sa Flåthen.

Samtidig med at Flåthen holdt sin tale ble det fagligpolitiske regnskapet fra den rødgrønne regjeringa delt ut.

– Den rødgrønne regjeringa har levert fra dag én. Det er ingen annen regjering i Europa som leverer et fagligpolitisk regnskap til fagbevegelsen. Når jeg reiser rundt i Europa opplever jeg hvilken unik situasjon vi er i her i Norge. At vi har en regjering som er med oss og ikke mot oss.

Han fortalte om situasjonen i mange europeiske land der et av de store problemene er å få en dialog med regjeringa. En del av europeisk fagbevegelse må gå i tog med faner og flagg og brenne bildekk for å komme i dialog for å bli hørt.

– Så nært som i Sverige tok det to år fra den borgerlige regjeringa ble valgt til den svenske statsministeren ringte til svensk LO.

Flåthen mente at trepartssamarbeidet gjør at Norge kan angripe finanskrisa på en annen måte enn i andre land. Det har ikke Siv Jensen skjønt.

Han mente at det var vanskelig å få øye på det borgerlige regjeringsalternativet.

– Det er så rotete på den borgerlige sida, at hadde det vært en byggeplass så hadde arbeidstilsynet kommet og stengte den på dagen.

Han pekte på at Fremskrittspartiet og arbeidsgiversida er helt enige om sosial dumping.

– Da vi fikk innført solidaransvar, sa Siv Jensen at det var byråkratisk og uansvarlig. NHO sa akkurat det samme, at solidaransvar er byråkratisk og uansvarlig, mente LO-lederen.

Han gikk så inn på tjenestedirektivet, og ga ros til regjeringa som har gitt de garantiene som det er mulig å gi innenfor et demokratisk samfunn, om at direktivet ikke skal føre til økt sosial dumping. Flåthen mente at dette var fulgt opp også overfor EU.

– Den største utfordringen vi står overfor nå er hvis vi får en borgerlig regjering. Den vil ikke ha disse tiltakene mot sosial dumping, de vil privatisere og konkurranseutsette og de vil redusere fagbevegelsens innflytelse.

– Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Kenneth Svendsen har sagt: «Vi vil starte arbeidet med å endre arbeidsmiljøloven hvis vi kommer i regjering». Fremskrittspartiet og Høyre har ikke glemt forslagene til å endre arbeidsmiljøloven. De ligger i en skuff og Siv Jensen går med nøkkelen rundt halsen, og har tenkt å låse den opp hvis hun får muligheten, mente Flåthen.

– 1. mai sa Siv Jensen at hun var opptatt av likelønn. Hun trakk fram hjelpepleiere. Men alle vet at FrP er for lokale forhandlinger og mot sentrale, sa Flåthen.

– Skal vi gjøre noe med likelønnsspørsmålet må vi gjøre noe med de sentrale forhandlingene. Dette vil FrP svekke. Lokale markedsbaserte lønninger er det motsatte av likelønn, slo LO-lederen fast.

Han pekte på en rekke årsaker til ulik lønn i arbeidslivet før han ga ros til likelønnskommisjonen. De har vært med å sette likelønn på dagsorden. Men skjulte ikke sin uenighet med kommisjonen i spørsmålet om likelønnspott.

– Jeg har prøvd å kalle en spade en spade. Skal du gjøre noe med likelønn så må det mer penger på bordet, så kan dere kalle det hva dere vil for meg, men penger er nå penger, slo Flåthen fast.

Han brukte videre innledningen til å peke på ulike næringspolitiske spørsmål før han avsluttet der han begynte, med regjeringsspørsmålet.

LO-Aktuelt nr. 9/2009

Annonse
Annonse